Skvelé slepačie polievky s koreňovou zeleninou a frkacúľami, sviečkovú na smotane, viedenské teľacie rezne, Sacherove torty. Vyučila sa a dlhé roky kuchárčila v starej Viedni. Tam odkukala kopu skvelých receptov, ktoré boli mozaikou nemeckej, českej, maďarskej i balkánskej kuchyne. Varila tam pre bohatých, poznala však i stravovacie zvyklosti viedenskej chudoby. Po tridsiatke sa vrátila pod Malé Karpaty a v Modre sa vydala. Dosť nešťastne. Muž ju opustil a ona sa plnými silami venovala kuchyni...
Spomenul som tých nebohatých a prinášam vám jednu ich dobrotu. Fazuľa nakyslo, krupičné rezance. Potrebujete pol kila fazule, 20 deka krupice, soľ, ocot, cukor, trochu múky, masť a široké rezance. Fazuľu si namočte, uvarte, zahustite zásmažkou. Potom ju dochuťte octom a cukrom na sladkokyslo. Krupicu nechajte „nabobtnať“ v mlieku a zlejte. Rozotrite ju na vymastený plech a v rúre opečte do jantárová.
Medzitým uvarte v osolenej vode rezance, preceďte ich a zamiešajte do nich krupicu. Do hlbokého taniera naložte kôpku fazule a pridajte krupičné rezance. Určite vám to bude „šmakovať“ po viedensky...
Diskusia k článku