Foto: Pravda - Robert Hüttner
Z pultov našich predajní sa na vás usmievajú mafiny ovocné, čokoládové, škoricové, paradajkové, špenátové... Stačí si len vybrať a potom okoštovať. Ten, kto mafiny nepozná, rýchlo však zistí, že tieto „tortičky do dlane“ sú pomenej sladké a sú spravidla bez polevy...
V našej rodine sme si na toto angločudo zvykli len nedávno. Môj syn Michal si z Kanady priviedol Etelku. Tá sa potešila, že Slovensko je krajinou čučoriedok. Pretože dobré mafiny bez „blueberry“ jednoducho neupečieš! Čučoriedky sa vám však po čase zunujú a je potrebné ich nahradiť čímsi iným. Napadli mi drienky. Každú jeseň ich v modranskom chotári nazbieram za vedierko. Potom ich odkôstkujem a zamrazím. Nuž a v zime z nich pripravím mafiny.
Drienkové mafiny. Potrebujem na to dva hrnčeky polohrubej múky, hrnček práškového cukru a roztopeného masla, tri vajcia, kypriaci prášok a 300 gramov drienok. Žĺtky vyšľahám s práškovým cukrom, do misy prilievam maslo a múku. Metličkou všetko zľahka premiešam a až potom dávkujem tuhý sneh z troch bielkov a dve hrste drienok. Homogénnu masu plním do teflónových košíkov a pečiem v rúre pri 180 °C slabú polhodinku. Keď mafiny vychladnú, do čaše si nalejem našu ružovú frankovku toho „ťažkého“ ročníka 2014...
Diskusia k článku