Fedor Malík:
Drienkové mafiny

Fedor Malík, 24. marca 2015     2 minúty čítania

V anglicko-českom slovníku A. Osičku a J. Poldaufa (Academia Praha 1970) je „muffin“ preložený ako „horúca, maslom potretá dolka“.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Nuž teda neviem... napokon v tých časoch sme anglo-americké mafiny ani nepoznali. Dnes je to celkom inak.

Z pultov našich predajní sa na vás usmievajú mafiny ovocné, čokoládové, škoricové, paradajkové, špenátové... Stačí si len vybrať a potom okoštovať. Ten, kto mafiny nepozná, rýchlo však zistí, že tieto „tortičky do dlane“ sú pomenej sladké a sú spravidla bez polevy...

V našej rodine sme si na toto angločudo zvykli len nedávno. Môj syn Michal si z Kanady priviedol Etelku. Tá sa potešila, že Slovensko je krajinou čučoriedok. Pretože dobré mafiny bez „blueberry“ jednoducho neupečieš! Čučoriedky sa vám však po čase zunujú a je potrebné ich nahradiť čímsi iným. Napadli mi drienky. Každú jeseň ich v modranskom chotári nazbieram za vedierko. Potom ich odkôstkujem a zamrazím. Nuž a v zime z nich pripravím mafiny.

Drienkové mafiny. Potrebujem na to dva hrnčeky polohrubej múky, hrnček práškového cukru a roztopeného masla, tri vajcia, kypriaci prášok a 300 gramov drienok. Žĺtky vyšľahám s práškovým cukrom, do misy prilievam maslo a múku. Metličkou všetko zľahka premiešam a až potom dávkujem tuhý sneh z troch bielkov a dve hrste drienok. Homogénnu masu plním do teflónových košíkov a pečiem v rúre pri 180 °C slabú polhodinku. Keď mafiny vychladnú, do čaše si nalejem našu ružovú frankovku toho „ťažkého“ ročníka 2014...



Diskusia k článku

venusa
Kde sa pozriem v kazdom casopise vykukaju mafiny. Casto ich nerobim a nemam proti nim vyhradu, lebo uz sa robia nielen na sladko. Mna oslovili skor tie drienky a malokto pozna toto drobne cudo plne vitaminov. Chpdievala som na ne s maminkou, rastli na takom mieste, kde sa nechpdilo. Robievala s nich omacku aj zavarala. Pekne citanie.
tricia
Prosim, nemylte si "muffin" a "English muffin" - dve uplne rozdielne cuda. English muffin je okruhla vec s dierkami, ktoru treba "uhriancit" a potom taku horucu pomaslovit.






 



TOPlist