Dominika Morávková:
Moje deti sú rady so mnou v kuchyni

Nora Krchňáková, TV Varecha, 1. mája 2022     6 minút čítania

Herečka, speváčka a moderátorka Dominika Morávková varí často a nikdy nie sama, vždy jej pomáhajú jej dcéra a syn, ktorý si s ňou dokonca zahral aj vo filme V lete ti poviem, ako sa mám.



Do TV Varecha Dominika zavítala aj s 5–ročnou dcérkou Amálkou. Napiekli spolu šťavnatý tvarohovo-krupicový koláčik.
Foto: Pravda - Ivan Majerský


Ako vášnivá kuchárka ste sa predstavili v seriáli Delukse. Rovnako rada varíte aj doma?

Ako kedy. Ale varím často, rada skúšam nové recepty a rada si zapisujem tie obľúbené. Keď neviem, čo variť, vždy siahnem po jednom z obľúbených a je to vyriešené. No a nevarím skoro nikdy sama. Obe deti sú rady so mnou v kuchyni, prisunú si stoličky, Amálka krája zeleninu a Damián ju hádže do hrnca...

Milujete vegánsku stravu. Čo vás priviedlo k tejto zmene?

K tejto zmene ma asi pred desiatimi rokmi naviedla intuícia. Nie som typ, ktorý si o veciach číta dlhé články, študuje literatúru, pozoruje skúsenosti druhých. Stačí mi vnímať, či na mňa niečo pôsobí pozitívne, alebo naopak. Dnes nie som úplne striktný vegán. Mávam totiž obdobia, kedy to cítim úplne bez živočíšnych bielkovín, inokedy si ich telo vyžaduje, tak jem aspoň farmárske syry.

,,Sladkosti sú veľká téma. Nekupujeme nič, čo obsahuje neznáme ingrediencie. Keď sú v obchode jahody či iné teraz luxusné ovocie, kupujeme ich namiesto sladkostí. "

Chutia vaše vegánske dobroty aj manželovi a deťom?

Manželovi áno, tiež má svoje obdobia bez mäsa. A deti majú rozdielne chute, mladší Damián zje skoro všetko, tomu práve mäsové výrobky nechutia, no Amálke zas chutí najviac mäsko s ryžou.

Mnohé mamičky majú problém, aby im deti zjedli zeleninu a zdravé sladkosti. Ako je to u vás, obe deti sú dobrí jedáci?

Ako kedy, ale obaja majú svoju obľúbenú zeleninu. Amálka ľúbi brokolicu, uhorku, karfiol, mrkvu, hrášok, kukuricu, takže sa vždy snažím dať jej to, čo má rada. Sladkosti sú veľká téma. Nekupujeme nič, čo obsahuje neznáme ingrediencie, čiže máme doma len to, s čím súhlasím. Keď sú v obchode jahody či iné teraz luxusné ovocie, kupujeme ich namiesto sladkostí. Ovocie je naozaj najlepšia náhrada. A keď majú predsa chuť na sladké, kupujem im v bezobalovom obchode cukríky, lízanky, perníčky, ktorých zloženie je prírodnejšie. No a v neposlednom rade patria medzi sladkosti u nás doma aj Amálkine koláčiky.

Máte aj radu pre mamičky, ktorá by im pomohla v tom, aby deti viac jedli zeleninu a ovocie?

Rada by som mala takú radu, ale podľa mňa každý máme iné dieťa a každý z nás je iný rodič. To, čo funguje u nás, nemusí vôbec fungovať u vás. Nám pomáha najčastejšie rozprávať sa o tom, prečo sú pre nás dobré, na čo sa podobajú. Napríklad mrkvička na oko, brokolica na strom. A vymýšľame im príbehy. Často kamuflujem do polievok alebo omáčok aj zeleninu, ktorú by deti nezjedli, keby ju videli.

Ste veľmi zaneprázdnená, iste máte v rukáve mnoho rýchlych obedov, ktoré pripravujete. Ktorý je váš najobľúbenejší?

Francúzske zemiaky. Robím dve verzie, pre nás a pre deti. My máme radi vegánsku štipľavú klobásku a deťom zas robievame kombináciu zemiaky, rastlinná smotana, kyslé uhorky, mrkva, vajíčko.



S pomocou mamy vie Amálka urobiť muffiny, raňajkovú kašu, puding a rôzne smoothie s ovocím a orieškami.
Foto: Pravda - Ivan Majerský


Veľa pečiete s Amálkou, kedy a ako sa začala vaša spoločná vášeň pre pečenie?

Už ani neviem presne, ale mám pocit, že pri mne sedáva v kuchyni, odkedy vie sama sedieť. S mojou pomocou urobí muffiny, kašu na raňajky, puding a rôzne smoothie s ovocím a orieškami. No a jej vlastné experimenty...

Aktuálne ste aj so synčekom hviezdy vo filme V lete ti poviem, ako sa mám. Ako sa vám spolu nakrúcalo?

Dnes by to už bolo ťažšie. Vtedy ešte nechodil sám, držal sa hlavne na mojich rukách, dnes by bol určite oveľa akčnejší. Ale vtedy mu stačilo, že ma má pri sebe. Ja som bola, pochopiteľne, jemne v strese, či to zvládneme, ale na pľaci bola pohodová atmosféra a keď mal prísť Damián na scénu, všetci boli úplne ticho, aby ho nevyrušili. Bola to pekná skúsenosť.

Pozrite si videorecept, ktorý Dominika Morávková nakrútila v TV Varecha:






Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist