Fedor Malík:
Diviačí chrbát na čiernom pive

Fedor Malík, 4. februára 2020     2 minúty čítania

Fanúšikov vína tentoraz sklamem. Nebudem mať na stole otvorenú fľašu, dokonca nebudem používať tento božský nápoj ani pri varení.



Zmena však poteší. Víno zameníme za pivo. Lebo tam, kde sa z piva varí, tam sa dobre darí. Tak či podobne to aspoň tvrdia naši západní bratia Česi...

Vzal som do rúk knižku Jiřího Marholda, spisovateľa, kuchára, majstra kulinárskeho umenia. Stoosemdesiat strán textu Pivnej kuchárky s nezameniteľnými ilustráciami Jiřího Wintera–Nepraktu a dvestopäťdesiat receptov, v ktorých zlatistý sladovo–chmeľový mok nemohol chýbať. Pivné chuťovky, pivové polievky, mäso s pivom, ryba na pive, pivové pudingy, pivové rizoto a dokonca aj ovocie a zelenina s pivom v hrnci. Neuveriteľné...

Dnes sa máme zaoberať divinou. Je sezóna a zver je premnožená. Je z čoho vyberať. Želáte si srnčie ragú, jelenie plátky na pive, zajačie medailóniky a či pivový guláš z vnútorností diviny? Nevybrali ste si. Takže som to urobil za vás.

Dnes budeme podávať diviačí chrbát na čiernom pive. Chrbát deň pred varením odblaníme, očistíme a namočíme do mlieka. Na druhý deň ho opláchneme vodou a prešpikujeme slaninou. Na bravčovej masti osmažme nakrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu. Do hrnca pridáme borievky, horčicu a naporciovaný chrbát. Všetko to zalejeme čiernym pivom, mäsovým vývarom a dochutíme soľou, čiernym korením. V rúre pod alobalom to musí bublať dobrú jednu hodinu. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a naporciujeme. Kvapalnú časť pokrmu zahustíme čiernochlebovou strúhankou. Omáčku na záver precedíme cez sitko.

K mäsu a omáčke podávame zemiakové krokety alebo zemiakovú knedľu. S tou bude však problém. Na Slovensku ju viac–menej nepoznáme a nevieme ju ani pripraviť. Takže si poraďte sami. Aj s pivom bude aký–taký problém. Dobré čierne pivo, do jedla aj do krígľa, budete v regáloch našich obchodov akosi dlhšie hľadať.



Diskusia k článku







 



TOPlist