Foto: Pravda - Ivan Majerský
Škorce s tučnými bruškami už opustili malokarpatské hony. Len stáda vysokej zveri ešte paberkujú hrozno v opustených viniciach. Slnko na oblohe sa mračí a oblaky sú akési tmavšie. Prichádza chlad, zima, sloty, nečasy.
Obliekame si kabane a mení sa aj naša kulinarika. Žiada si to čosi sýtejšie a hutnejšie. Vidno to i na našich tanieroch. Varíme vo vysokých hrncoch a jeme z hlbokých tanierov. Husté omáčky a polievky nám v chladnom nečase viac šmakujú. Slovom, je čas „ajntopfov“. Jedlo sa rodí v jednom kastróle. Prišlo to k nám už pred stáročiami s príchodom Nemcov do našich krajov.
„Ajntopf“ mnohí milujú. Vývar z mäsa a kostí, koreňová zelenina, zemiaky, krúpy, strukoviny, údené mäso. Všetko na jednej lyžici...
Príprave takéhoto pokrmu sa medze nekladú. Dá sa pripraviť aj prostou technológiou. Napríklad taká chlebovka s hubami. Je to špecialita z moravsko–sliezskeho pomedzia. Potrebujete pár kúskov suchého chleba, 1,5 l vývaru, 200 g údeného bôčika, 2 – 3 vajcia, 200 g húb a kyslú smotanu. Na bôčiku podusíme huby, pridáme vývar a predtým namočenú a vyžmýkanú chlebovú zmes. Všetko povaríme cca 10 minút, pridáme rozšľahané vajcia a na záver dochutíme túto jednoduchú dobrotu mletou rascou, korením a soľou. Hustú chlebovku napokon ošetríme lyžicou kyslej smotany. A je hotovo...
Diskusia k článku