Čakanie na Silvestra

Fedor Malík, 31. decembra 2018 o 14:00

A máme po vianočných sviatkoch. Dodržali sme tradície, boli sme i v kostole a všetci sme sa spoločne utvrdili v tom, že aj nasledujúce mesiace bude hojnosť, bude zdravie, bude sila.



Jedli sme skromne a je nám dobre. Na Druhý sviatok vianočný sme si uctili pamiatku mučeníka Štefana. Navštevovali sme rodinu a priateľov, ukončili sme advent.

Na programe dňa bolo aj veselie. Boli ste na štefanskej zábave? Ja teda nie. Už mi duša, ba ani nohy neslúžia. Pokojne prežijem tých pár dní do Silvestra a potom to „roztočím". Možno. Skôr nie...

Posledný deň kalendárneho roka je Silvester. To je tiež pamätný a svätý deň. Svätý Silvester zomrel v roku 355. Bol to prvý rímsky pápež, ktorý stál na čele cirkvi po skončení prenasledovania kresťanov. Opäť sa zúčastníme na slávnostných bohoslužbách a po nich už budú len plné stoly, načaté fľaše vína a ohňostroje. Len si neublížte. Len sa neprepite, len sa neprejedzte...

Silvestrovská večera u nás na vidieku je tradične podobná tej štedrovečernej. Nesmie chýbať dobrá kapustnica, bravčové údené, pečená hydina, zemiakový šalát, dobrá ryba. Kapor, prosím, už nie. Radšej losos, radšej treska či tuniak...

Silvestrovskú kapustnicu si predvarím už deň vopred. Bude z kapusty kvasenej i moravského sterilizovaného „zelí". Kapusta bude udusená na červenej cibuli, budú v nej „obraté" údené rebierka a pokrájaná sviatočná klobása od môjho priateľa Janka Lichnera. V polovici varu pridám aj pol hrsti sušených hríbov. A tie budú od Vilka Vlada. Biele modranské dubáky. A napokon i tretí priateľ Samko Pecen z Myjavy a jeho sušené slivky. Tie pridám až na záver.

Kapustnica bude voňať dolnozemskou sladkou paprikou a talianskym bobkovým listom. Budem ju konzumovať na starý i na nový rok a zajedať veľkým krajcom chleba, ktorý som objavil v našom obchode na rohu. Ide o „slovanský tmavý krajec", ktorý pečú v Nitre. Ku kapustnici mám naliate aj naše dobré víno. Bublinkový Modragne No7 z odrody Pinot blanc, ktorý zrel dva roky vo fľaši.
Komentáre k článku:
  • zivestriebro - fotkaZivestriebro 2. januára 2019 o 19:59

    Jedna otázočka - prečo už kapor nie? Prečo radšej ryby z ďalekých končín...?
    @zareaguj
  • nephilim - fotkaNephilim 3. januára 2019 o 00:17

    @Zivestriebro Lebo chuti ako blato a smrdi.

    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarEvelynba 3. januára 2019 o 09:15

    @Nephilim (3.1.2019 00:17)

    Nezmysel. Ani nechutí ako blato, ani nesmrdí. Je to jedna z najlepších rýb. Určite jej dám, aj moja rodina, vždy prednosť napr. pred lososom. A tiež by som sa pána Malíka opýtala to isté. Keď celý príspevok je viac-menej o tradíciách, tak nechápem tie morské ryby. Tie u nás určite tradičné nie sú.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarRadost 3. januára 2019 o 09:20

    @Evelynba (3.1.2019 09:15)

    súhlasím
    kapor-luxus..až na tie kostičky...
    losos je výborný-nemá kostičky..no po pozretí filmu =Och,ryba=ho kupujeme len 1-2krát do roka..
    kde je človek-tam biznis-tam ničenie hodnôt..tak aj losos z farmy je zmes DOBRA a ZLA..../jedov/
    @zareaguj
  • nephilim - fotkaNephilim 3. januára 2019 o 10:17

    @Evelynba Je trochu odvážne vyhlásiť niečí názor za nezmysel. Mne chutí ako blato a smrdí. Či doma, či u iných. Kapra nezjem. Poznám mnoho chuťovo lepších rýb.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarEvelynba 4. januára 2019 o 08:55

    @Nephilim (3.1.2019 10:17)

    Možno odvážne, ale takisto ako napísať že kapor smrdí a chutí ako blato. Asi teda bolo treba napísať "mne nechutí" a "podľa mňa smrdí..."
    @zareaguj
  • kvakac - fotkaKvakac 4. januára 2019 o 09:18

    @Nephilim (3.1.2019 10:17)

    Nesúhlasím s tebou, tebe chutí ako blato a smrdí, lebo ho nevieš správne pripraviť. Nauč sa ho správne pripraviť a zmeníš názor.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatar2010 4. januára 2019 o 12:49

    @Kvakac (4.1.2019 09:18)
    Ked je kapor nespravne predany bez sadkovania, (priamo z rybnika) tak vacsinou ani mlieko nepomoze. Je citit blatom.
    @zareaguj
  • nephilim - fotkaNephilim 5. januára 2019 o 12:13

    @Kvakac Takže, zlato. Za 39 rokov už mám niečo odvarené, odpečené. A hlavne naštudované. Som deva sčítaná. Kapor mi chutiť nikdy nechutil, smrdel i smrdí mi. Nehodlám plytvať časom i peniazmi nad rybou, ktorú nahradia iné.
    @zareaguj
  • zivestriebro - fotkaZivestriebro 9. januára 2019 o 11:27

    Pozerám diskusiu a som rada, že som tú otázku položila. Mne príde losos taký nijaký a smradu z tredky (aj keď chutí) sa neviem zbaviť ani po troch dňoch. Zato kapra odjakživa milujem pre jeho osobitú chuť a dokonca milujem aj kožku, hoci niektorí ho zvyknú aj odrať. Nuž ale nephilim mal asi skúsenosti s kaprami z podozrivého chovu či skladovania... to je už skrátka smola. Ale nemusí svetu oznamovať svoje kategorické vyjadrenia.
    Tisíc ľudí, dvetisíc chutí :-) Takže, milí lososáci a treskári, nechajte si svoje priority a nechajte nám - kaprárom - zase naše. Howgh!
    @zareaguj
  • nephilim - fotkaNephilim 9. januára 2019 o 12:10

    @Zivestriebro Ja lososa ani kapra nejem. Nechávam si svoje priority. A kategoricky sa vyjadrujem. Lebo môžem a chcem. Nechceš počuť odpoveď? Netvrď teda, že si rad/, že si položil/a otázku. Inak je tvoj príspevok nezmyselný.

    @zareaguj
  • zivestriebro - fotkaZivestriebro 9. januára 2019 o 13:10

    Lebo môžem! To hovoria aj dnešní pubertiaci. Iste, pod anonymným nickom môžeš všetko. Tak len pokračuj... :-) :-) :-) Mimochodom, to ty si pán Malík? Jemu som položila otázku, tak aká odpoveď od Teba, načo?
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarRadost 9. januára 2019 o 13:20

    @Zivestriebro (9.1.2019 13:10)

    @Nephilim aj jej sestra @Consietta sú veľmi osobité varecháčky ,poznajúce jediný správny názor-ten ich..
    nekazme si radosť..
    ZLA je okolo v EU dosť..
    @zareaguj
  • nephilim - fotkaNephilim 9. januára 2019 o 13:36

    @Radost Nepreháňaj, nerýmuj. A na EU nereptaj. Pamätaj a zachovaj.

    @zareaguj
  • radox1 - fotkaRadox1 9. januára 2019 o 16:09

    komu smrdi kapor(mne nie,je to fantasticka ryba)nech si kupi naseho pstruhaalebo zubaca-chladeneho.je to tiez druh lososovitej ryby.mne osobne losos aj po chutovej stranke moc nehovori,este tak z neho gravlax.
    @zareaguj
  • kimlo - fotkaKimlo 9. januára 2019 o 19:35

    @Nephilim (3.1.2019 00:17)
    Tam kde si chutnala takého kapra, si niekto z teba škaredo vystrelil...
    @zareaguj
  • nephilim - fotkaNephilim 9. januára 2019 o 19:40

    Komu smrdí kapor, ten si kúpi pstruha. Šťuku. Úhora. Kabeljau. Platesu. Doradu. Kambalu. Mahi mahi. Heik mi tiež zachutil.
    @zareaguj
  • nephilim - fotkaNephilim 9. januára 2019 o 19:43

    @Kimlo Fajn. Asi v tridsiatich domácnostiach si zo mňa škaredo vystrelili. To nie je záležitosť jednej koštovačky. Je to záležitosť mnohých rokov.

    @zareaguj
  • zivestriebro - fotkaZivestriebro 9. januára 2019 o 21:03

    Počítam, že si po tých domácnostiach nechodila na inšpekciu, takže to boli tvoji priatelia, známi, príbuzní. Musí byť strašné mať okolo seba ľudí, ktorí ťa kŕmia smradľavými kaprami. Alebo sa ťa chceli zbaviť, alebo majú sami pokazené chuťometre, nosometre... že oni to blato a smrad necítili. To musí byť strašné pohybovať sa stále medzi takými ľuďmi :-)
    @zareaguj


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist