
Jedli sme skromne a je nám dobre. Na Druhý sviatok vianočný sme si uctili pamiatku mučeníka Štefana. Navštevovali sme rodinu a priateľov, ukončili sme advent.
Na programe dňa bolo aj veselie. Boli ste na štefanskej zábave? Ja teda nie. Už mi duša, ba ani nohy neslúžia. Pokojne prežijem tých pár dní do Silvestra a potom to „roztočím". Možno. Skôr nie...
Posledný deň kalendárneho roka je Silvester. To je tiež pamätný a svätý deň. Svätý Silvester zomrel v roku 355. Bol to prvý rímsky pápež, ktorý stál na čele cirkvi po skončení prenasledovania kresťanov. Opäť sa zúčastníme na slávnostných bohoslužbách a po nich už budú len plné stoly, načaté fľaše vína a ohňostroje. Len si neublížte. Len sa neprepite, len sa neprejedzte...
Silvestrovská večera u nás na vidieku je tradične podobná tej štedrovečernej. Nesmie chýbať dobrá kapustnica, bravčové údené, pečená hydina, zemiakový šalát, dobrá ryba. Kapor, prosím, už nie. Radšej losos, radšej treska či tuniak...
Silvestrovskú kapustnicu si predvarím už deň vopred. Bude z kapusty kvasenej i moravského sterilizovaného „zelí". Kapusta bude udusená na červenej cibuli, budú v nej „obraté" údené rebierka a pokrájaná sviatočná klobása od môjho priateľa Janka Lichnera. V polovici varu pridám aj pol hrsti sušených hríbov. A tie budú od Vilka Vlada. Biele modranské dubáky. A napokon i tretí priateľ Samko Pecen z Myjavy a jeho sušené slivky. Tie pridám až na záver.
Kapustnica bude voňať dolnozemskou sladkou paprikou a talianskym bobkovým listom. Budem ju konzumovať na starý i na nový rok a zajedať veľkým krajcom chleba, ktorý som objavil v našom obchode na rohu. Ide o „slovanský tmavý krajec", ktorý pečú v Nitre. Ku kapustnici mám naliate aj naše dobré víno. Bublinkový Modragne No7 z odrody Pinot blanc, ktorý zrel dva roky vo fľaši.
Nezmysel. Ani nechutí ako blato, ani nesmrdí. Je to jedna z najlepších rýb. Určite jej dám, aj moja rodina, vždy prednosť napr. pred lososom. A tiež by som sa pána Malíka opýtala to isté. Keď celý príspevok je viac-menej o tradíciách, tak nechápem tie morské ryby. Tie u nás určite tradičné nie sú.
súhlasím
kapor-luxus..až na tie kostičky...
losos je výborný-nemá kostičky..no po pozretí filmu =Och,ryba=ho kupujeme len 1-2krát do roka..
kde je človek-tam biznis-tam ničenie hodnôt..tak aj losos z farmy je zmes DOBRA a ZLA..../jedov/
Možno odvážne, ale takisto ako napísať že kapor smrdí a chutí ako blato. Asi teda bolo treba napísať "mne nechutí" a "podľa mňa smrdí..."
Nesúhlasím s tebou, tebe chutí ako blato a smrdí, lebo ho nevieš správne pripraviť. Nauč sa ho správne pripraviť a zmeníš názor.
Ked je kapor nespravne predany bez sadkovania, (priamo z rybnika) tak vacsinou ani mlieko nepomoze. Je citit blatom.
Tisíc ľudí, dvetisíc chutí :-) Takže, milí lososáci a treskári, nechajte si svoje priority a nechajte nám - kaprárom - zase naše. Howgh!
@Nephilim aj jej sestra @Consietta sú veľmi osobité varecháčky ,poznajúce jediný správny názor-ten ich..
nekazme si radosť..
ZLA je okolo v EU dosť..
Tam kde si chutnala takého kapra, si niekto z teba škaredo vystrelil...