Bude ako nová:
Ako vyčistiť varnú dosku bez drahých chemických čističov

Veronika Lucáková, 4. apríla 2024     3 minúty čítania

Využite na čistenie kuchynského sporáka silu prírodných prostriedkov, ktoré bežne máte doma.



Foto: Shutterstock

Pri varení sa občas každému pritrafí, že voľačo vykypí z hrnca, vyprskne z panvice a skončí na horúcej varnej doske. Rýchlo vznikne pripálenina, ktorú treba čo najskôr odstrániť.

Vyčistiť moderné sklokeramické dosky, ale aj smaltované či nerezové, nemusíte len pomocou rôznych drahých chemických prípravkov z drogérie. Zvládnete to aj prírodnými prostriedkami, ktoré máte bežne v kuchyni.

Citrón a prášok do pečiva

Toto citrusové ovocie nezaprie svoje kvality ani pri čistení sporáka. Vytvorte si pastu zo šťavy z polovice citróna a z pár lyžičiek kypriaceho prášku. Tú potom naneste na znečistené miesta a nechajte nejaký čas pôsobiť.

Plochu sporáka môžete potom ešte vyšúchať vytlačenou polovicou citróna, aby ste jeho potenciál naplno využili. Následne všetko utrite vlhkou handričkou, aby sa odstránili všetky nečistoty. Postup podľa potreby opakujte, kým všetko nie je čistučké.



Foto: Shutterstock

Zázračná sóda

Sódu bikarbónu využijete pri čistení pripálenín tak, že ju zmiešate s trochou vody a nanesiete na želanú plochu. Nechajte pôsobiť 10 minút a potom vlhkou mäkkou handričkou odstráňte.

Najmä na nerezové alebo smaltované sporáky sa bude sóda skvelo hodiť, môžete ju zmiešať aj s troškou prípravku na riad.

Skúste ocot

Pripálené škvrny aj vodný kameň sa dobre odstraňujú zmesou octu a vody. Zmiešajte rovnaké diely vody a octu vo fľaši s rozprašovačom, nastriekajte a počkajte pár minút, aby ste potom poľahky mohli sporák dočista vyutierať. V drogériách je k dispozícii aj takzvaný špeciálny biely ocot určený na čistenie.

Používajte mäkké handričky

Na čistenie plôch všetkých typov varných dosiek určite používajte jemné handričky, ktoré povrch nepoškriabu. V obchodoch sa predávajú aj špeciálne hubky určené priamo na tento účel.

Škrabka na nečistoty

V domácich potrebách tiež nájdete aj špeciálne škrabky na odstraňovanie pripálených nečistôt zo sklokeramických varných dosiek. Jemným škrabkaním sa vám určite podarí časť z nich odlúpnuť. So zvyškom si poradia domáce prostriedky, ktoré sme spomínali vyššie.



Foto: Shutterstock

Neotáľajte!

Ak máte čas, očistite varnú dosku čo najskôr po varení. Tak budete mať istotu, že sa špina nepripečie ešte viac. Kým je sporák ešte trochu teplý (ale nie horúci!), môžu prírodné čistiace prostriedky účinnejšie pôsobiť.



ANKETA: Čistíte kuchynský sporák po každom varení?

82,7%



17,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist