Fedor Malík:
Bucatini alla ricotta

Fedor Malík, 3. mája 2022     3 minúty čítania

Ešteže moje riadky čítajú tí starší. Majú výhodu v tom, že si oveľa, oveľa viac pamätajú.



Ako sa žilo, ako sa pracovalo (ako sa poslúchalo), ako sa maškrtilo a jedlo. Ten výraz „maškrtilo" by hádam bolo treba aj vymazať. Predsa len, pred šesťdesiatimi, sedemdesiatimi rokmi sme do kuchyne vstupovali pokorne a za stolom sa konzumovalo skromnejšie.

Mäso raz do týždňa, väčšinou polievky, omáčky, zemiaky, ryža, koreňová zelenina a cestoviny. Tie sa na nás usmievali aj dva–tri razy týždenne. Niťovky v polievke, slíže a rezance s tvarohom, makom, so strúhankou, kolienka s vajcom, fliačky s práškovým cukrom, tarhoňa s falošným gulášom. Nebolo toho teda veľa. Kuchárska biblia Vaříme zdravě... z roku 1974 je toho rukolapným dokladom...

Na mnohé pokrmy tých čias som zabudol, mnohé si však podnes pripomínam a aj v starobe ich vyhľadávam. Cestoviny k nim určite patria...

Po „nežnej" sa otvoril svet a aj v kuchyni to bolo vidieť a cítiť. Mnohé veci sme nepoznali, do tých čias nevedeli a neokoštovali. Aspoň za toto vďaka ti, pažravý kapitalizmus... Vyznávam sa z lásky k cestovinám, k „paste". Tak toto jednoduché čudo nazývajú Taliani. Ich láska k cestovinám nepozná hraníc. Priemerný človek na Apeninách ročne skonzumuje 10–krát viac cestovín ako náš spoluobčan.

Zorientovať sa v tamojšej paste však nie je jednoduché. V Taliansku sa vyrába viac ako 700 druhov cestovín! Treba sa učiť po taliansky. Poznáte napr. fettuccine, bigoli, crestoni, fusilli, rigatoni, trulli či plnené zite? Určite nie. Začneme preto prvou lekciou z talianskej pasta–kuchyne. Pripravíme si „bucatini alla ricotta". Bucatini sú duté hrubé špagety a ricotta je taliansky tvaroh.

Príprava tohto pokrmu je prostá. Potrebujeme 400 g cestovín, 150 g tvarohu, 50 g masla, kávovú lyžičku cukru, kávovú lyžičku mletej škorice a štipku soli. Za tridsať minút je hotovo. Uvarte cestoviny (al dente!) a v miske dobre vymiešajte tvaroh, zmäknuté maslo, škoricu a cukor. Vzniknutý krém zjemnite pridaním lyžice vlažnej vody z uvarených cestovín. Bucatini možno podávať so studeným postrúhaným syrom. Nemusí to byť taliansky. Osvedčil sa mi aj slovenský Volovec.

Taliansky šéfkuchár Alvarez Momi odporúča k tejto paste biely mok Bianco di Lugana. U nás ho nekúpite. Náhradou môže byť naše rosé. Napríklad mladá malokarpatská Frankovka modrá 2021, ktorá vonia tak trochu po škorici...



Diskusia k článku







 



TOPlist