Foto: Pravda
Fedor Malík
i vychádza. Za pol kila bryndze nedáte viac ako päť eur a za všetko ostatné tiež asi toľko. Päťčlenná rodina bude sýta a bude to chutné.
Nuž a ten, čo bude chcieť mať v pohári namiesto acidofilného mlieka dve deci vína, nuž ten si bude musieť priplatiť... Väčšina z vás pozná a s „ľavou zadnou" vie pripraviť placky zemiakové, topinamburové, tekvicové (aj z tekvice olejnatej), cuketové, chlebové. Pozri recepty na Skvelé lacné dobroty Zdá sa však, že placky bryndzové, to bude čosi iné. Čo teda na ich prípravu potrebujeme: trištvrte kila zemiakov, pol kila bryndze, 150 g strúhaného tvrdého syra, 200 g hladkej múky, tri vajíčka, soľ, korenie (čierne, majorán).
Postrúhané uvarené zemiaky so všetkým ostatným premiesime, vypracujeme cesto a rozvaľkáme placky. Tie potom vypražíme v rozpálenom slnečnicovom oleji z oboch strán do zlata.
Placky môžeme podávať s dusenou balkánskou (či francúzskou) zeleninou. Tí „chudobnejší" ich zapíjame „kyslým" mliekom a tí náročnejší dobrým vínom. Zostáva už len poradiť, akým.
Dáte na mňa? Navrhujem starší Rizling rýnsky. Tak troj–, päťročný. Najlepšie ročník 2006 a najlepšie vyzretý v bariku. Neviem však, či taký u nás zoženiete... Bariku stále u nás akosi ľudia nedôverujú...
Diskusia k článku