Fedor Malík:
Bryndzové placky

Fedor Malík, 19. októbra 2010     2 minúty čítania

Máme dnes variť lacné jedlá...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Tri eurá na osobu. Rátam si to zľava, sprava... a tuším mi to
i vychádza. Za pol kila bryndze nedáte viac ako päť eur a za všetko ostatné tiež asi toľko. Päťčlenná rodina bude sýta a bude to chutné.

Nuž a ten, čo bude chcieť mať v pohári namiesto acidofilného mlieka dve deci vína, nuž ten si bude musieť priplatiť... Väčšina z vás pozná a s „ľavou zadnou" vie pripraviť placky zemiakové, topinamburové, tekvicové (aj z tekvice olejnatej), cuketové, chlebové. Pozri recepty na Skvelé lacné dobroty Zdá sa však, že placky bryndzové, to bude čosi iné. Čo teda na ich prípravu potrebujeme: trištvrte kila zemiakov, pol kila bryndze, 150 g strúhaného tvrdého syra, 200 g hladkej múky, tri vajíčka, soľ, korenie (čierne, majorán).

Postrúhané uvarené zemiaky so všetkým ostatným premiesime, vypracujeme cesto a rozvaľkáme placky. Tie potom vypražíme v rozpálenom slnečnicovom oleji z oboch strán do zlata.

Placky môžeme podávať s dusenou balkánskou (či francúzskou) zeleninou. Tí „chudobnejší" ich zapíjame „kyslým" mliekom a tí náročnejší dobrým vínom. Zostáva už len poradiť, akým.

Dáte na mňa? Navrhujem starší Rizling rýnsky. Tak troj–, päťročný. Najlepšie ročník 2006 a najlepšie vyzretý v bariku. Neviem však, či taký u nás zoženiete... Bariku stále u nás akosi ľudia nedôverujú...




Diskusia k článku

puntodadino
Ach jaj,Fedor je dobry v marketingu a v aktivnej slovnej zasobe.Ako vzdy :-) . Ale na jednej strane pise o jedle za 3€,na druhej navrhuje vino po 15€ za sedmicku.
kuchticka
Ale, vsak ked si spravime take lacne placky - najlepsie ked si doma vypestujeme zemiaky a nejaku tu zeleninu ako prilohu - tak si potom mozeme dovolit i Vlassky rizlink, ci rynsky, ako doporucuje Fedor. Mozeme sa potom citit ako slachta.
vcelka
To je pravda, že je vždy akosi priveľa vína v tom stĺpčeku a najviac takéto šľachtického... :-)) V poslednom čase je to vždy nejaký rozpísaný recept a k tomu nie ľahko dostupné alebo vôbec nedostupné víno.
bozulka
@vcelka neni to také strašné,aj dosť slušné víno sa dá kúpiť za dostupné ceny.My s mužom sledujeme už dlhé roky čo doporučuje pan Malík.Zatial sme sa nesklamali a určite to nemusia byť vína za niekoľko sto alebo tisíc eur.Raz som mala možnosť ochutnať víno asi okolo 800 eur/určite som ho ja nekúpila/ a pravdu povediac čakala som niečo extra...
furdica
asi to bude ako s kavou Cibetka predavaju ju za horibilne sumy a ktovie ako chuti? a ta predstava kadial prejde to zrnko kym sa dostane do šálky nie je chutna .nuž čo honorabilita od bujnosti nevie čo
furdica
Tym som myslela cenu vina ktore je predražene nie placky tie asi vyskušam ak mi ostane bryndza, inak ju konzumujem surovu vtedy je zdrava. A znova podotykam že cenu robia kupujuci, ak su ochotny zaplatit ,ich problem. ale marketink zabera
marika730
ked ma clovek na nieco chut tak casto podlahne aj za "predrazenu" cenu. a zase niektore veci su nevyhnutne, tak co si clovek pomoze ked treba tak kupi ja za drahy peniaz. moja mama hovori, ze kedysi mlieko stalo 3 koruny a chutilo lepsie ako to dnesne, ale mlieko kupovat musi






 



TOPlist