Fedor Malík:
Bez kačice, bez zemiakov

Fedor Malík, 14. septembra 2010     2 minúty čítania

Meno kuchárskej spisovateľky Jarmily Mandžukovej nie je českej čitateľskej obci neznáme...


Foto: Pravda

Fedor Malík


U nás ju nepoznáme. Občas však jej brožúry a knižky zahliadnete i na pultoch našich kníhkupectiev. Inžinierka Mandžuková je šikovná a vynaliezavá žena. Potvrdzuje to i jej kuchárka „prvej pomoci", ktorá vyšla len nedávno s názvom Kuchařské švindly – aneb co čím jak nahradit.

Jarmila švindľuje a priznáva sa k tomu. Improvizuje z náhradných surovín a pripravuje falošné polievky, hlavné jedlá i dezerty. Vďaka svojim skúsenostiam i fantázií ponúka desiatky receptúr, ktoré sú lacné (za málo peňazí málo muziky), nápadité a chutné. Pozri recepty na Chutné jedlá z kuraciny Posúďte sami, predkladám vám jej recept na „kačicu" s kvasenou kapustou. Nekupujte kačicu, kúpte si kura! Osoľte ho, naplňte ho premytou kvasenou kapustou, zašite ho, poprášte hladkou múkou, rascou a vložte na pekáč.

Pečte ho na bravčovej masti, podlievajte horúcou vodou a polievajte výpekom. Po dobrej hodine kura naporciujte, obložte ho prepečenou kapustou a podávajte so zemiakovými knedľami.

Apropo, tie si nemusíte pripravovať zo zemiakov. Jarmila robí „bramborové" knedle z cukety. Je to jednoduché. Potrebujete jednu cuketu, päť rožkov, dve vajcia, 300 ml mlieka, hrubú múku a soľ.

Vytvarované knedle varte asi dvadsať minút... A potom všetko pekne naporciujte na tanier. Určite vám bude chutiť. Napriek tomu, že ste oklamaní dupľovane...





Diskusia k článku

jezibabka1
obdivujem ľudí, ktorí takto "tvoria", pre mňa sú umelci a tento recept si už aj zapisujem a skúsim ho a určite sa poobzerám po kníhkupectvách, aby som si mohla kúpiť knihu od p.Mandžukovej, vďaka za skvelý tip.
janazjarku
@jezibabka1 ja sa hocikedy dám takto oklamať hlavne nech je to chutné no nie ? Však také zemiakové placky bez zemiakov tiež poznám :-) zemiaky nahradíme tekvicou a zahustíme ovsenými vločkami len to vajce zostáva pôvodné ! Zdá sa, že sa pozriem po šikovnej gazdinke Mandžukovej aj ja.
zdezda
No a ja mám knižku "Švindľujeme v kuchyni" tiež od nej, z roku 1996, je fakt dobrá, jedlo podľa jej receptov je chutné. Napr. držková polievka zo sójového granulátu, tú robím, lebo držky nemusím :-)))






 



TOPlist