Fedor Malík:
Barborkin tvarohový

Fedor Malík, 2. októbra 2018     2 minúty čítania

Nezvyčajný, veľmi nezvyčajný vinohradnícky rok 2018 je pomaly za nami. Ani tí starí Modrania, čo niečo pamätajú, na také čosi v minulosti „nenarazili”.



Leto sa prakticky začalo už na jar a vyzerá to, že sa skončí v polovici jesene. Tých horúčav bolo až–až. Spočiatku sa zdalo, že vinohradom to neprekáža. To zdanie však bolo klamné. Najprv prestala rásť burina a potom odumierali i pletivá viniča. Oberať sa začalo už koncom júla (!) a do konca deviateho mesiaca bude hotovo. Spočiatku to vyzeralo na štvor–, päťhviezdičkový rok, dnes však veríme len trom hviezdičkám.

Vína to budú priemerné. Nuž čo narobíš. Tie zvyšky treba ešte dooberať a poďakovať sa tomu Najvyššiemu. Tak to býva každý rok, a tak to bolo i tohto roku u Lichnerov... Minulý týždeň sa oberali modranské Kramáre. Stopercentný Rizling vlašský, čosi medzi kabinetom a neskorým zberom. Mušt sa cukriť nebude. Krátko poobede sa oberači presunuli na starý Lichnerov dvor. Oldomáš sa mohol začať. Dubový stolisko sa prehýbal pod dobrotami. Slepačia zlatá polievka, pečené bravčové, kačacina, lokše, červená dusená kapusta, hovädzia sviečkovica s karlovarskou knedľou, Barborkine tvarohové koláče. Tie boli skvelé. Recept vám prezradím.

Napred si vymiesime cesto (pol kila hladkej múky, jedno maslo, 15 dag práškového cukru, jeden žĺtok, práškový i vanilkový cukor, dve lyžice kakaa). Cesto vyvaľkáme, upečieme ho pri 170 - – 180 °C a rozdelíme na polovicu. Plnku pripravíme z kila tvarohu, troch žĺtkov, 15 dag práškového cukru, hrozienok a bielkového snehu. Plnkou potrieme spodnú polovicu suchého koláča a vrch „ošetríme” nastrúhanou druhou polovicou koláča. Bude to výborné a bude to chutiť deťom, mamičkám i starcom...



Diskusia k článku







 



TOPlist