Ani zrnko nazmar:
Ako vybrať dreň z vanilkového struku

Jana Stárková, 17. februára 2023     3 minúty čítania

Použitie zrniečok z vanilkového struku je to, čo vaše dezerty vystrelí o level vyššie. Ukážeme vám, ako cennú dreň zo struku dostanete.



Foto: Shutterstock

Zrnká vanilky, ktoré sa nachádzajú vo vnútri vanilkového struku, používajú do svojich dezertov najmä profesionálni cukrári, ale kto hovorí, že ich trik nemôžete použiť aj vy?

Vďaka množstvu vonných látok je aróma a chuť pravej vanilky oveľa silnejšia, než akú dosiahnete pomocou vanilkového či vanilínového cukru. A to sa zákonite odrazí aj v dezerte, v ktorom vanilkovú dreň použijete. Výborne sa hodí napríklad na dochutenie sladkých jedál, na prípravu krémov, pudingov, či zmrzlín.

Dostaňte z neho to najlepšie

Ako drobné čierne zrniečka zo struku vydolovať? Nie je to vôbec zložité. Položte vanilkový struk na dosku a ostrým nožom ho rozrežte na polovicu.



Foto: Shutterstock

Potom z oboch polovíc pomocou noža vyškrabnite zrniečka. Lepšie je použiť tupú stranu noža, prípadne čajovú lyžičku, aby ste struk nerozrezali, zbytočne by vám to skomplikovalo prácu. Získané zrniečka už netreba nijako ďalej upravovať, rovno ich môžete použiť tak, ako je napísané v recepte.



Foto: Shutterstock

Jeden stredne veľký vanilkový struk by mal vystačiť na 0,5 – 1 kg cesta či krému. Ak robíte menšie množstvo dezertu, vyškrabnite zrniečka len z polovice struku. Tú druhú pevne zabaľte do potravinovej fólie a uschovajte v špajze, do chladničky nepatrí.

Prázdny nevyhadzovať!

Vyškrabaný struk rozhodne nevyhadzujte, vanilka je drahá komodita, dokonca jedna z najdrahších na svete, preto ho treba využiť „až do dna“. Prázdne struky vložte spolu s cukrom do uzatvárateľnej nádoby a o pár dní tak budete mať prevoňaný domáci vanilkový cukor. Struk môžete použiť opakovane, ako budete míňať cukor, stačí ďalší dosypať.



Foto: Shutterstock

Ďalšou možnosťou ako struk využiť je vyvariť ho v mlieku a pripraviť vanilkový puding.

Pozrite si aj naše video, ako pripraviť domáci vanilkový cukor








ANKETA: Používate v kuchyni vanilkový struk?

86,2%



13,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist