1. Strukoviny namiesto mäsa
Foto: Shutterstock
Človeka nasycujú najmä bielkoviny, ktoré obsahuje nielen mäso, ale aj strukoviny. Najviac ich obsahuje sója a červená šošovica, ktorú dostanete kúpiť v každých potravinách a uvarená je už do 20 minút. Šošovicu môžeme jesť ako hlavné jedlo vo forme prívarku, fašírok alebo ju možno pridať k dusenej či surovej zelenine. Má aj ďalšiu výhody – je lacná a na zasýtenie jej stačí málo.
Ak ju pridávate do jedla pri varení, na jednu porciu stačí v surovom stave asi 40 g, čo je asi 1 šálka na espresso. Ak má byť hlavným jedlom, tak počítajte s hmotnosťou 60-70 g. Veľa bielkovín obsahujú aj cícer a fazuľa, ktoré môžete kúpiť v konzerve a máte ich k dispozícii hneď, alebo ich namočiť a uvariť do zásoby. Uvarené a scedené stačí vložiť vo vrecku do mrazničky a vybrať vždy asi 3 hodiny predtým, keď ich budete potrebovať.
Diskusia k článku