Foto: Pravda archív
A čo zdravotné účinky tejto zeleniny? Vitamín C, ktorý obsahuje kyslá kapusta, zachraňoval námorníkov pred skorbutom a podnes je odporúčanou prevenciou proti nachladnutiu a chrípke. Už 200 g tejto pochúťky pokrýva dennú potrebu „céčka“.
Kapustu do súdkov dnes nenakladajú len záhradkári, ale aj občania druhu „homo panelákus“, ktorí nakupujú hlávky na trhoviskách, v kapustárňach, a to buď celé, alebo už nastrúhané. A potom sa sused so susedom predháňa, ktorá je lepšia...
Recepty sú aj rodinné, aj utajené. Navariť sa dá z kapusty nepreberné množstvo jedál. Polievky, hlavné jedlá, šaláty. Slané aj sladké. kapustné fliačky napríklad. Tie sladké však majú zrejme menej fanúšikov, nájdu sa jedinci, ktorým ich sprotivila už školská jedáleň. Tak je to však s každým jedlom – proti gustu žiaden dišputát. V každom prípade však platí, že kapustná hlava si zaslúži našu jedácku úctu.
Diskusia k článku