Trendy:
Aj kapustnej hlave koruna pristane

Bohuš Lenický - Pravda, 9. októbra 2009     2 minúty čítania

Ak sú zemiaky slovenským druhým chlebom, je kapusta prinajmenšom ďalšia v poradí. A nielen v Stupave počas Dní zelá.


Foto: Pravda archív


Zemiaky s kapustou, väčšinou kvasenou, patrili k najrozšírenejším pokrmom najmä v rodinách, kde si núdza s biedou podávali kľučku. Ako to však v živote chodí, ani v lepších časoch kapusta slovenské príbytky neopustila, ba čo viac, nie je zďaleka znakom nedostatku. Pozri recepty na pochúťky z kapusty Sú ľudia, ktorí zelenú či červenú hlávku milujú tak, že by ju dokázali obhrýzať každý deň. Kapusta si polepšila natoľko, že je v niektorých dňoch kráľovnou stolov. Čo už by boli Vianoce bez kapustnice? Aké by to už bolo „vešeľe“ v Zemplíne bez „povnenej“ kapusty? Najfajnovejšie gazdinky tam dokonca kapustné listy strihajú na rovnakú veľkosť, aby sa pri stolovaní krásne vynímali.

A čo zdravotné účinky tejto zeleniny? Vitamín C, ktorý obsahuje kyslá kapusta, zachraňoval námorníkov pred skorbutom a podnes je odporúčanou prevenciou proti nachladnutiu a chrípke. Už 200 g tejto pochúťky pokrýva dennú potrebu „céčka“.

Kapustu do súdkov dnes nenakladajú len záhradkári, ale aj občania druhu „homo panelákus“, ktorí nakupujú hlávky na trhoviskách, v kapustárňach, a to buď celé, alebo už nastrúhané. A potom sa sused so susedom predháňa, ktorá je lepšia...

Recepty sú aj rodinné, aj utajené. Navariť sa dá z kapusty nepreberné množstvo jedál. Polievky, hlavné jedlá, šaláty. Slané aj sladké. kapustné fliačky napríklad. Tie sladké však majú zrejme menej fanúšikov, nájdu sa jedinci, ktorým ich sprotivila už školská jedáleň. Tak je to však s každým jedlom – proti gustu žiaden dišputát. V každom prípade však platí, že kapustná hlava si zaslúži našu jedácku úctu.




Diskusia k článku







 



TOPlist