Foto: Pravda - Ivan Majerský
Ponúkajú sa nám cestoviny, naše rezance či talianska pasta, husté polievky, zelenina. Je len začiatok jari a pulty našich food-spasiteľov nám ponúkajú nepreberné množstvo vitamínových dobrôt.
Chodím medzi regálmi a neviem si vybrať. Také krásne lila baklažány som už dávno nemal pred očami. Menšie, avšak tvrdé, tmavé a lesklé. Bude to úžasný obed…
Inšpirácia už bola v behu. Len nedávno som zohnal skvelú kuchársku knihu. Ide o „Veselé umění kuchařské“ rozmarné to čítanie Edoarda de Pomiane-a. Jeho myšlienky majú už viac ako stovku liet a sú úžasné, duchaplné a sú podnes katechizmom najlepších kuchárov našej planéty.
Pripravíme si „Lilek podle orientálního způsobu“. Baklažány napred povaríme štvrť hodiny v horúcej vode a potom ich ochladíme v studenej. Keď vychladnú, pozdĺžne ich prerežeme a lyžicou vydlabeme. Polovičku plodov premiestníme do „rendlíku“, hojne ich polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pri miernom ohni opekáme 45 minút.
Medzitým si pripravíme plnku z 300 g pokrájanej cibule, pol kila rajčinového pretlaku, suchej žemle a dužiny z baklažánov. To všetko ošetríme opäť olejom, soľou a korením (indické curry). A opäť mierny oheň a štvrťhodinové miešanie. Plnkou potom naplníme polovičky baklažánov a ozdobíme ich čiernymi olivami. Poukladáme ich na misu, uložíme na chladnom mieste a podávame až na druhý deň!...
Náš Edoardo spomína… najlepšie baklažány sa pripravovali v Carihrade, najchutnejšie v Moskve (pred boľševickou revolúciou, keď v tejto metropole bolo 1600 kostolov!), najdrahšie v Orient Exprese a najvoňavejšie „v židovských ghettech v Uhrách(!?)“.
Baklažán na orientálny spôsob vás určite prekvapí. Vo vašich čašiach by však nemalo byť naliate ani víno, ani pivo. Sme predsa v Oriente. Do smaltovaného otlčeného hrnčeka si nalejte originálny balkánsky jogurt...
Diskusia k článku