Žĺtkové rezy fotorecept

kata50 - fotkakata50, 1. apríla 2011
Žĺtkové rezy (fotorecept)
Foto: kata50

Viem, že sú už v ponuke. No možno vás zaujmú aj tieto.

45-50
porcií
30-40 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

CESTO 1.:
250 g
60 g
125 g
1 Čl
1 ks
CESTO 2.:
5 ks
250 g
200 g -roztopená
200 g
150 g
zbytok
POLEVA:
5 ks
250 g
Na 1.cesto:
300 g ostrý




Postup

  1. 1

    Zo surovín pre 1. cesto si uhnetieme v miske cesto,

    Žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ktoré potom zabalíme do mikroténového sáčku a uložíme do chladu.

    Žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme orechové cesto. Žĺtka + cukor šľaháme do peny, pridáme roztopenú Heru, potom múku, orechy a prášok po pečiva rozmiešaný v troške múky. Nakoniec spojíme s vyšľahanými bielkami. Na plech položíme rozvaľkané 1. hnetené cesto, na to rozotrieme lekvár a potom vylejeme 2. cesto- orechové. Dáme piecť.

    Žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa cesto pečie , pripravíme si polevu zo žĺtok a cukru. Keď chcete, pridajte 1-2 PL rumu. Vymiešame do hladka.

    Žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na horúci koláč som naliala asi 1/3 z polevy a dala zasušiť naspäť do rúry asi na 2 minúty.

    Žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som vyliala zbytok polevy a dala pomaly zasušiť.

    Žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a teraz prišlo krájanie. Verte mi, že som pri tom ani nedýchala... a aj tak mi poleva niekde popraskala :-(( Ale koláč je jemný, nadýchaný a s lekvárom občerstvujúci. Dobrú chuť.

    Žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

tothka
Zatiaľ som robila iba c cestom č. 2 ale určite vyskúšam ja tvoju verziu, lebo sa mi páči, je efektný a zrejme bude aj chutný. U nás tento koláčik vždy veľmi rýchlo zmizne zo stola.
veronika353
Já dělám žloutkové řezy taky jen z ořechového těsta,recept jsem přidala,ale tento vypadá zajímavě,uložila jsem si ho a vyzkouším.
dorisa
Aj ja sa chystam upiecť orechové rezy so žĺtkovou polevou. Tvoje vyzeraju super. Dala by som si.
sladkacokolada
vyskušam tento recept, doteraz som robievala iba z jedného cesta a uz viem tvoje tajomstvo krájania- nedýchať! :) pekné, ukladám
mamatata2
My počas pôstneho obdobia nepečieme, ale recept je super, myslím, že sa hodí aj na Veľkú noc, ja ho mám v zošite bez toho prvého cesta ako Jarné rezy. Ďakujem za recept a teším sa, že ho upečieme.
vierik
Vyskúšam,pekné rezy a určite aj dobré.Najradšej pekávam takéto ja to volám polo zákusky.
trencanka
Tuto verziu nepoznam, vyzera ozaj lakavo. Milujem orechove rezy so zltkovou polevou, len tie kalorie :(( Ked ich vidim na tacke, zjem vzdy aspon tri kusy!
kata50
Ďakujem veľmi pekne. Verím, že vás tento recept nesklame. :-))
frezia68
Už aby bolo nejaké stretnutie a určite vyskúšam-vydarené :-)))
tonicka53
už pri prvom pohľade som vedela že je to tvoja práca, chválim pekne spracovaný recept, šikulka :D
cchikung
S tým ríbezlovým lekvárom lekvárom musia byť naozaj osviežujúce.Už sa teším,ako našich prekvapím.Poznáme len verziu bez cesta č.1. a všetci tento koláč zbožňujú.Odteraz budú ešte viac.Ďakujem za tento recept.
marienka44
@Kata50 ,ja poznam len s orechovym cestom, ale moje nie je totozne s Tvojim, lebo v mojom do orechoveho cesta idu len bielky a zltky sa pouziju na polevu.
V tvojom recepte sa zltky spotrebuju do cesta a tak na polevu pouzijes dalsich 5 zltkov /dost nakladne na vajicka/. Co s 5 bielkami?
kata50
Pre @marienka44 Bielka použijem potom v kuchyni ( do mletého mäsa, do zemiakových placiek, do palaciniek, chlebík vo vajíčku...) alebo upečiem tzv. bielkový suchár. Keď budem robiť - zavesím na Varechu. A keď už celkom nevyužiješ, tak v malej plastovej nádobe zamrazíš.
kata50
To cesto bez žĺtkov asi aj ináč chutí. Veď oprobujte . Možno vám zachutí aj moja verzia.
3sandra3
to je riadna mňamka,,, musím ísť už spať, lebo mi tu robíte všetky chute...a teraz v noci....?? to nie,,, ale uložím si tvoj koláčik a určite upečiem :-))
janger
Takze tu polevu na dvakrat? Tak to je to tajomstvo ;-)! Krasne sa ti podarila. A cely rez je krasny. Iste vyborne s tym dvojakym cestom.
kata50
To som iba skúsila, aby mi poleva " nezmizla " do rána. A nezmizla :-))
cica2
zbožňujem tieto rezy a raz a asi aj posledný krát som ich piekla lebo mne sa tá žĺtková poleva celá polámala :(...neviem prečo? Tie tvoje sú krásne!
kata50
@cica tieto rezy som krájala, keď ešte poleva nebola úplne zasušená a zase teplý, čistý nôž, pomaly rezať a nedýchať pri rezaní :-))))
ata8888
Ku tomuto zakusku cesto č.2 ma viazu spomienky z detstva tieto rezy mi robievala moja stara mama ....skusim aj tento ...ukladam si ho ...prajem vela dobrych receptov..:-)
ata8888
ja davam do zltkovej polevy stavu z citrona asi tak za malu cize kavovu lyzicku da to prijemnu chut
iboja
no super ....velmi dobre vypadajú ,asi aj skusim na sviatky
jerica
parádny receptík ruky kúzelníka,ja nemám tak krásne uložené zákusky,radosť vidieť Tvoje foto so zákuskami, veľmi sa mi páči recept na koláč.Ukladám MKK /:-)
baculata
Dnes som piekla zltkove rezy podla Tvojho receptu, pekne sa mi vydarili.Dávno poznám klasické zltkové, bola som zvedavá na tuto verziu.Recept ma nesklamal, su velmi chutné a aj uhladné, dík za recept.
zuzanasz
Tak tento kolac urcite upeciem na Vianoce!!! Moja mamka ho casto piekla... , ale lekvar nedavala, kedze ja lekvar doslova milujem tak urcite upeciem Vasu verziu. Pamatam sa , ze mama do polevy pridavala este struhanu citronovu koru.., bol ozaj vyborny . Tesim sa a dufam, ze sa podari :))
kata50
@zuzanasz , určite upeč, myslím že si pochutnáte. Potom napíš ako sa ti vydaril :-))
ebaka
Tvoj zákusok sa mi páči...idú vianoce,vyskúšam...orechové zbožňujem
aankaa
dnes mi tento receptík padol do oka.....:-).....aj ja dlhé roky robím koláčik len z cesta č.2,ale len s bielkami do cesta a žĺtka miniem na polevu,teda mi nezostanú zvyšné bielka.....a je tiež výborný...a ešte kým žĺtková poleva nestuhne,urobím na ňu z čokoládovej polevy pásiky a potom po poleve rýchlo prejdem nožom rôznymi smermi,čím vznikne taký "mramor"...no ale to iste nie je novinka..... najbližšie upečiem podľa tvojho receptu....takže dík....:-)))
kata50
@ebaka ďakujem za pochvalu. Nech sa ti podarí.
@aankaa ten mramorový efekt je určite veľmi pekný. Spravím na 1/2 koláča a zbytok nechám bez čokolády. A na podnose budú vyzerať pekne.:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia