Živá miska fotorecept

klaura - fotkaklaura, 10. februára 2013
Živá miska (fotorecept)
Foto: klaura

Áno, dobre čítaš ... misku plnú živej šošovice, plnú energie a vitamínov ... tá nám všetkým po zime príde vhod ... určite Zobraziť celý popis Áno, dobre čítaš ... misku plnú živej šošovice, plnú energie a vitamínov ... tá nám všetkým po zime príde vhod ... určite je mnohým z vás táto téma dobre známa, berte teda tento článok ako inšpiráciu a pripomenutie. Odborníci na výživu označujú klíčky, čiže rastlinné výhonky ako najčerstvejšiu zeleninu, ktorú si môže človek vypestovať v podstate kedykoľvek a kdekoľvek ... nepotrebuješ k tomu žiadnu záhradu, ani políčko, ba ani hlinu v kvetináči.

Suroviny

1 hrsť




Postup

  1. 1

    V prvom kroku si dáme do misky poriadnu hrsť šošovice, prepláchneme ju a zalejeme vodou. Takto zaliatu necháme šošovicu naboptnať 12 hodín.

    Živá miska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 12 hodinách vodu zlejeme a misku so šošovicou zakryjeme nepriehľadným vrchnákom, alebo tanierikom ... to preto, aby klíčky ostali pekné biele ...

    Živá miska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šošovicu v miske premývame vodou 2x denne (ráno a večer). Premyjeme, zakryjeme a čakáme ... Na 2. - 3. deň sa šošovica začína prebúdzať :

    Živá miska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Šošovica na ďalší deň :

    Živá miska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na 4. - 5. deň je živý zázrak vhodný na jedenie ... tedaaa, kto nevydrží, môže začať s pojedaním aj skôr ... :)))))

    Živá miska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Použitie krehkej pochúťky: zásadne surové do jogurtov, na maslový chlebík, do polievky namiesto vňaťky .... ja som ju schrúmkala pri televízií namiesto orieškov ... a ponúkol sa aj zarytý mäsožravec ... Papkajte aj so šošovicou ... nielen klíčky ...

Diskusia k receptu

ailuj82
Moje osadenstvo šošovicu veľmi nechce, tak idem skúsiť túto verziu. Vďaka :)
evusik
ja najčastejšie klíčim mungo, ale aj šošovica je výborná... a fakt je to výborné len tak chrumkať :-)
hanee
toto som jedavala, ked som bola vegetarianka, teda rozne semena a zrna a bolo to prekvapivo dobre.
ailuj82
Ešte jedna otázka: naklíči mi aj červená lúpaná šošovica bio?
klaura
@ailuj82 s tou skúsenosti nemám ... treba skúsiť v malom ... na druhý deň by si už mala vidieť maličké klíčky ... alebo poradia ostatné varecháčky ...
zdezda
:-) aj mi ju robievame a sdcérkou pojedávame pri telke, alebo na desiatu, tiež som ju zmiešala aj s kyslou smotanou trošku prisolila a aj to nám chutilo, odporúčam
mimka946
no vyzera to zaujimavo no nahovorit sa na kkonzumovanie tejto šošovicovej špeciality by som sa nedala
martamm
Klaura, ďakujem za pripomenutie živej stravy, hneď si namočím mungo, lebo šošovicu momentálne neám doma :))))
micanela
ak to nechcu deti jest, klicky staci pokvapkat medom a dat na vrch nieco co ich zaujme /trebars jahodu/ - vyborne
kimlo
Ja by som to radšej zasadil... :-)
dodo46
a nebudú sa tie klíčky snažiť vychádzať rôznymi otvormi na svetlo božie?
jody
k tej lúpanej šošovici, asi to nepôjde, pretože olúpaním a prepolením sa zničí klíčok, nemá teda čo klíčiť...
klaura
@dodo46 treba ich včas zjesť ... aby naozaj neušli ... :)))
@kimlo môžeš aj zasadiť ... a potom ? živé klíčky ako zješ ? :)))
kimlo
ja klíčky nejem,.. ja si dám radšej klobásku alebo huspeninu... :-)
sovka62
Vážne to má dobrú chuť? Lebo mne to na pohľad veľmi jedlé nepripadá, neviem, či by som sa donútila.
klaura
@dodo46 nooo, po zjedení vychádzajú ... to máš pravdu ... hlavne tie šupky ... :))))
@kimlo mne chutí aj klobáska, huspeninu tiež zjem ... tak raz do roka ... ale klíčky sú klíčky ... :)
@sovka je to krehké, chrumkavé, sladkasté a málinko aj múčne ... ako surová strukovina ... urob to na skúšku pre tie dve fešandy čo máš v nicku a skúsiš aj ty ... :))))
evanaaa
Zaujímavé, ja som si vždy myslela, že všetky klíčky sú jedovaté, lebo nie je v nich dokončený proces zrenia, rastu, asi potom nie všetky.
havino
@klaurika , poznám,aj som sa ich nachrúmala veru čosi,ale roky som ich už nejedla, občas ma aj v obchode lákalo,že si kúpim,ale som si pomyslela,že však si urobím a vždy som zabudla, snád to napravím
katka78
@Klaura Nikdy predtým som nenakličovala, ale skúsila som podľa tohoto receptu .. reku skúsim, prinajhoršom tomu neprídem na chuť. A veru som prišla, naozaj chutia ako mladučký zelený hrášok. Asi si kúpim aj nakličovaciu misku a najmä v lete budem pridávať do šalátov. Zdravé a ešte aj chutné. Dokonca aj môjmu mäsožravcovi chutili! Ďakujem za inšpiráciu!
hltavec
dneska som to jedol, ani ustredne kurenie nam nebolo potrebne
mesiar50
Náhodou mne sa to pozdáva.Cez zimu je to výborná
vytamínmi plná bomba.Som skor pre meso,ale ako píšeš dá sa to použiť rozne,neodmietol by som.
Recept je pre mňa zaujímavý uložím si ho
Ďakujem
starkamajka
Až teraz som objavila tento recept.Nikdy som klíčky nejedla,dopíšem a idem na na to.Šošovicu mám-potrebujeme vitaminy.Posúvam rp dcéram
marianne
idem po radu:-) tuto zivu misku si robim pravidelne,podla teba klaura a teraz sa mi stalo,ze tie klicky velmi rychlo vybehli asi za 2dni a su dost velke..chcem sa prosim opytat, ako dlho ich mozem skladovat v chladnicke...a ake mozu byt maximalne velke tie klicky,lebo tieto maju uz dlhe vlasy:-)) a stale rastuuu....
klaura
@marianne ... myslím, že prár dní by sa mohli skladovať v studenom prostredí ... mal by sa rast zastaviť ... alebo aspoň spomaliť ... premývaj viackrát za deň ... aby tá vlhkosť v miske nestuchla ... najlepšie je klíčky rýchlo zjesť ... :) máš ich krásne ... :)
rea1
klíčky si robievam už roky. chutí mi to. cícer - ten je vynikajúci, len pomerne dlho klíči, mungo, šošovica. občas si robím na večeru uvarenú naturálnu ryžu so sušenými hríbami a kari korením a k nej naklíčenú šošovicu. s dajakým šalátom - vedela by som sa tým, dámy prepáčia, obžrať. :-)
ale začiatočníci, pozor! naklíčená fazuľa sa surová jesť neodporúča, obsahuje nejaké jedovaté látky, nechce sa mi hľadať, aké.
lacquer
Fazula sa nie ze neodporuca, ale zakazuje, je otravna.
rulik
podľa mojich dvoch zdrojov as fazuľa varí 3-4 min,hrach 3-5min,šošovica 5 min, a sója len klíčky 10 min a aj s bôbikom sa varí do zmäknutia, tým sa odstránia nežiadúce účinky ktoré klíčením môžu vzniknúť u ostatných semien sa to neuvádza
ilusa
som z toho jelen,tak maju sa povarit vsetky klicky,alebo niektore sa mozu konzumovat aj surove?
marianna76
krásna, mne akosi takto nestihne dorásť... musím si dať viacej... vždy ju vopred pojedám....
veki
super :) mungo sme dojedli a teraz som namocila Beluga sosovicu ... je cierna, som zvedava ake to bude




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia