Ženský rozmar

jankach - bez fotkyjankach, 13. júla 2010

Je to starý rodinný recept. Piekla ho mama celú sezónu ríbezlí a teraz ho pečiem aj ja a vždy pri pečení myslím na mamu.

30
porcií
50 minút
na 160 °C

Suroviny

6 ks
24  dkg
13 dkg
24 dkg
1 balik
1  kg
6 ks
30 dkg




Postup

  1. 1

    6 žĺtkov vymiešame s 24 dkg práškovým cukrom do biela, pridáme rozpustené a vychladnuté maslo, múku zmiešame s práškom do pečiva a pridávame postupne s vyšľahaným snehom do žĺtkov. Dáme piecť do vyhriatej rúry tak, na 85 percent. Keď to ma už peknú farbu nasypeme na to umyté a suché rýbezle a na to dáme zo 6 bielkov a 30 dkg kryštálového cukru tuhý sneh a dáme do rúry piecť až je sneh pekne hnedý. Pečieme na klasickom plechu.

Diskusia k receptu

evusik
poznám, výborný kyselkavý ribizlový koláčik, vrele odporúčam :-)
celka
Mám ráda všechny koláče a zákusky, kde se nakonec zapéká sníh z bílků.
Mám několik receptů se sněhem, ale u nás ( v ČR ) se většinou jmenují
hraběnčiny ( koláč, štrůdl a pod. ) U štrůdlu se sníh s cukrem opatrně
zamíchá do strouhaných jablek, celá směs se vyloží na listové těsto, zabalí se jako normální štrůdl a peče v horké troubě.
pivonka
Ríbezle sa urodili, určite upečiem. Už sa teším.
evanaaa
Celka, to, čo uvádzaš, je zaujímavé - pridať sneh do náplne do štrúdli, to najbližšie vyskúšam. A tento koláč som tiež nerobila, neviem, či som ho niekedy jedla.Ale ochutnala by som.
celka
@evanaaa , taky jsem tu variantu štrůdlu hned zkoušela a byl dobrý.
Taky je možné do štrůdlu k jablkám vmíchat uvařený pudink. Ale to už potom není štrůdl ale zákusek.
tinca
už 3x mi známa volala, mám ísť oberať ríbezle a stále nestíham, snáď zajtra a už mám aj koláčik, ale či to zvládnem v tej páľave, neviem...
helca103
dnes večer som ho upiekla ríbezllí je vela tak ich treba spotrebovať.... super koláčik bude na zajtra
elisticka
Rýchly dobrý kolačik až na to že na balkone nepestujem ríbezle:-)))musím pozrieť na trhu :-))))na humne sme mávali aj biele vynikajúce a j červené škoda staré dobré časy!!!
garanco
Takýto "ženský vrtoch" piekla moja mama aj mimo ríbezľovej sezóny, pretože namiesto ríbezlí natrela povrch koláča ríbezľovým lekvárom.
sracz
Ďakujem Janka Ch.! Pečiem v nedeľu ráno, ale už teraz som zredukoval počet porcií z 30 na 15 ks! Kto má rezať taký superfasa prudko jedlý koláčik na také krpaté piňurtka kúsočky; nech je do čoho zakusnúť! Ta ňe!?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia