Zemiaky pečené v rúre

monzy - fotkamonzy, 6. mája 2010

Po mojej prvotine, ktorou bola jarná šalátová polievka pridávam ďalší recept (ak sa vôbec o recepte dá hovoriť) našich starých rodičov a prarodičov. Príprava je jednoduchá, výsledok skvelý...

Suroviny

podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky (radšej menšie - rýchlejšie sa pečú a rýchlejšie po upečení vychladnú) v šupke dobre vyumývame, poukladáme na plech, vložíme do rozohriatej rúry a necháme upiecť. Počas pečenia ich aspoň raz obrátime, aby šupka bola trošku zapečená z obidvoch strán. Keď sú zemiaky mäkké, čo preveríme ich stlačením alebo pichnutím vidličkou, vyberieme ich z rúry, dáme do nádoby vhodnej veľkosti (keramická, kovová...) a prikryjeme čistou utierkou, aby pomalšie vychladli. Upečený zemiak potom dáme na tanier, rozštvrtíme (aby rýchlejšie chladol) a posolíme. Na kúsky zemiaka dávame plátky nakrájanej slaninky (údená neprerastaná, prerastaná - podľa chuti) alebo plátky masla (toto je jemnejšia a asi aj diétnejšia verzia). Na slaninku alebo maslo dáme trochu kvasenej kapusty a šup do úst... Toto jedlo je jednoduché, rýchle a veľmi chutné...

  2. 2

    Pre urýchlenie celého procesu je možné umyté zemiaky pred pečením predpripraviť v mikrovlnke (tiež odporúčam otočiť). My cca 8 zemiakov dávame do mikrovlnky na 2x4-5 minút a potom ich dáme do rozohriatej rúry. Kto si nepotrpí na zapečenej šupke, môže celý proces prípravy obmedziť na mikrovlnku. V tomto prípade je dobré dať zemiaky do mikroténového sáčku, priliať pol dcl vody a zaviazať. Vrecko treba na 2-3 miestach prepichnúť vidličkou. Postup jedenia zostáva :-) Dobrú chuť...

Diskusia k receptu

jezibabka1
@monzy toto u nás milujeme a nevadí nám to ani na obed, dáme si na zemiačky maslo k tomu doma udupanú kyslú kapustu a ja to robím len v rúre na mriežke a zemiaky ešte prekrojím, aby boli rýchlejšie, lebo pri tej vôni stojíme pri rúre a očami poháňame pečenie:))))))
monzy
Vy ste nejakí hladoši :-) Ja pekne počkám, kým sa upečú celé :-)
jezibabka1
@monzy to by ma potom udali za týranie a o oslintanom šporáku ani nehovorím:))))))))))) navnadil si ma a pridala som receptík, ktorý robím na opekačke:)
cukrarka
ano , polky veľkých zemiakov upečené v šupke.... chrumkavé a živočíšne maslo a zakysanka... super ... možem hocikedy.... ako tie recepty, ktoré nám Slovenka ponúka z HK....
evanaaa
Toto jedlo,kedysi pochúťka tých chudobnejších má,aspoň si myslím,každý rád.U mňa je to pochúťka, ktorú robievam v zime,rúra pridá teplo a zemiačky v ruke tiež a potom šup! do pusy,ale najprv na ne to masielko a k tomu kyslé mliečko.
braxi
Pridávam sa...zemiačiky dokonca pokrájam na mesiačiky /po dlžke na štyri časti/ a dám na mriežku ako Ježibabka...sú celé chrumkavé aj na reznej ploche a nemusím ich otáčať :o))
marienka44
Ja tiež zemiaky pred pecením prepolim na polovicu. Moja priatelka pecie taketo zemiaky na roste v rure, nie na plechu. Ja uz inac nepeciem, ako v rímskom hlinenom pekáci. Ohromne! Ta farba na reze!
tinca
A v zime si sadnúť na zem pri sporák a čakať kým sa upečú. Za oknom sniežik a je to krásna idylka.
anura
Tieto zemiačky mi pripomenuly moje detstvo ..v sporáku na uhlie, v trube/rúre/ pečené potom sme malou dlaňou do nich pleskli a dali tam za lyžičku masti, ktorá bola vymiešaná so soľou a rozpučeným cesnakom
enge149
aj-my pečieme celé malé zemiaky na sporáku alebo v trúbe na drevo,sú vynikajúce,potom ich pomastiť maslom,.to sa hneď rozpustí a zapiť mliekom domácim,ľahká a lacná večera po robote...
kutala
Ja ich tiež niekedy prekrojím na polovicu ako píše Marienka.Sú chrumkavé a chutné.Treba skúšať.
tothka
No prosím, a ja som neviem prečo na takúto dobrotu úplne zabudla.
Sľubujem, že zajtra vyskúšam.
duduoo
...preco tak sedliacky? ;) jadam na pekac 4 velke zemiaky,jemne ich z vrchu nakrojim nozom,samozrejme na pekac dam trochu oleja,na vrch zemiakov dam po peknom platku slaninky,a koliesko chilly,pokorenim,medzi zemiaciky hodim dve paradajky cele,tie z slaninkou na vrchu,a tiez 2 cibule,osupane ale cele hodim na pekac...takto to zahodim do rury a spolocne to vsetko chuti -genialne!..treba skusit!cmuk!
monzy
Lebo moji starí rodičia boli sedliaci... :-) Tvoj recept je o niečom úplne inom, aj keď nepochybujem, že zemiačky sú super.
modrykamen
Všetci máte pravdu, len neviem prečo tomuto vynikajúcemu jedlu hovoríte sedliacke, alebo jedlo chudobných. To bolo dakedy. Teraz v ére mäsa, paneniek, biftekov sú takéto zemiaky doslova pochúťkou, lahodnou večerou. Mohli by ho podávať na "salašoch"miesto vyprážaného syru.