Foto: babkamt
Zemiakové lokše nerobievam často . No keď ich už urobím , nedá mi , aby som si nedala aspoň jednu lokšu na sladko .
Postup
-
1
Uvarené vychladnuté zemiaky ošúpem , postrúham na jemnom struháku .Osolím a zamiesim cesto. Snažím sa pridať čo najmenšie množstvo múky . Preto ju pridávam postupne .
-
2
Z cesta vytvarujem valček , z ktorého odkrajujem kolieska o hrúbke asi 1,5 cm . Na doske ho vyvaľkám .
-
3
Lokše opekám na rozohriatej suchej teflonovej panvici .
-
4
Pečiem pri stíšenom plameni . Lokše sa pri pečení odujú , čo je znak , že som nepoužila veľa múky . Po upečení sú mäkké .
-
5
Upečené natriem roztopenou husacou masťou.
-
6
Ja som mala chuť na sladkú variantu . Hoci som ešte nemala upratanú kuchyňu , išla som hodovať. Spravila som si lokšu natretú nutelou. Dobré sú aj orechové , tvarohové , makové , bryndzové . S nastrúhaným údeným ovčím syrom . Je to proste mňamka .
-
7
Pardón , nie jednu , ale dve lokše . Zo záhrady som si dnes priniesla prvú úrodu jahôd a zopár ružových čerešní .
Nabudúce teda vyskúšam aj tie tvoje, tak uvidíme.
@izabella929 dobré sú , keď sa natrú výpekom zmiešaným s trochou husacej masti k polievke , kačacinke , husacinke . Vždy mám ale ešte chuť na sladkú verziu.