Zemiakové gombíky

babidka - fotkababidka, 12. apríla 2010
Zemiakové gombíky
Foto: babidka

Doma nám ich robievala mama a volala ich gombovce .Ale ja som to ako dieťa skomolila a tak to volám odvtedy " bandurkové gombičky" Zobraziť celý popisDoma nám ich robievala mama a volala ich gombovce .Ale ja som to ako dieťa skomolila a tak to volám odvtedy " bandurkové gombičky" .

2- 3
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

300 g
200 g
200 g
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky / surové aj uvarené/ošúpeme a postrúhame na strúhadle na slzičky/na tie menšie/. Kľudne môžete použiť aj zvyšky zemiakovej kaše z predchádzajúceho dňa :-) Pridáme preosiatu múku , vajíčko , štipku soli a urobíme cesto . Keď sa vám zdá veľmi riedke , prisypte trošku múky. Má byť trošku hustejšie ako na halušky.

  2. 2

    Z cesta odoberieme kúsok asi vo veľkosti vlašského orecha , urobíme guľku a v strede ju stlačíme až dostane tvar väčšieho gombíka . Uvaríme vo vode - keď gombíky vyplávajú hore , ešte ich povaríme 2-3 minúty. Scedené ich opláchneme v studenej vode a pomastíme prepraženou slaninkou , škvarkami , popraženou cibuľkou alebo iba maslom , môžeme poliať kyslou smotanou .... Ja ich mám rada so slaninkou a pažítkou , alebo iba tak poliate s roztopeným maslom .

Diskusia k receptu

slnieckosom
babidka - raz som toto jedla u svokry mojej sestry, ktorá žije už cez 30 rokov pri Michalovciach a môžem povedať, že to bolo niečo úžasné.. :-)) Ďakujem za recepis, teším sa.. :-)))
frezia68
Aj bandurkové gombičky niekedy vyskúšam-tento recept som nepoznala-ďakujem:-))
hannah22
spomínam na tento recept, kedysi ho robila mama a zabudla som naň, ukladám a zase uvarím, ďakujem ... :))
hefi
Vyzerajú fantasticky, ďakujem, určite vyskušam. ... a nehodila by sa na to aj naša stredoslovenská bryndza?
babidka
@hefi - cokolvek...:-) bryndza , tvaroh , kysla kapusta , prazena cibulka , skvarky , husta kyska smotana , preprazene maslo a pazitka - cokolvek , co mas rada :-)))
sovka62
Skvelé. Najlepšie sú, keď sa ochladnuté pokrájajú na menšie kúsky a opražia na masti do červena. Vtedy k nim už netreba nič, také sú dobré.
milina
Dobré sú aj naplnené mletým mäskom, klobáskou .....
hkbarbie
mnam mnam u nas budem jest iba ja a kedze sa neoplati varit iba pre seba napcham sa ich u teba v juli :-)
babidka
plnene sa myslim robia na Gemeri , tiez su dobre ...:-)
babidka
kto mam rad halusky , bude mu chutit aj toto jedlo :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia