Zavárané sladkokyslé uhorky

Autor receptu: dvorka

Je uhorková sezóna a tak sa podelím so svojimi skúsenosťami. Uhorky zaváram už od nepamäti. Mám knižku: Konzervovanie a zaváranie v domácnosti od J. Balaštíka vydanú v r. 1979. V nej je presná úprava ovocia a zeleniny bez konzervantov a u mňa doma robím len podľa nej. Aj uhorky zaváram bez Deka, nesterilizujem a mám ich chutné, chrumkavé a hlavne, zdravé.

Postup

  1. Najväčšiu úrodu som už obrala, teraz robím každý deň dozber malých uhoriek. Jeden deň v chladničke vydržia a druhý deň zaváram. Striedam sa s mamkou tak máme stále čo robiť. Umyté uhorky roztriedim na väčšie a menšie. (Najväčšie máme na jedenie, stredne veľké nakrájam na kocky, zalejem nálevom a mám na šalát a najmenšie si ukladám do malých fľašiek ako delikatesky. Uvarím si vodu, pripravím ocot, soľ, umelé sladidlo (s cukrom majú uhorky inú chuť a mne sa osvedčilo umelé sladidlo, ktoré používam len na zaváranie) korenie podľa chuti: čierne korenie, nové korenie, koriander, horčičné semiačka, niekto dáva čili papričky, u nás doma štipľavé nejeme.
  2. Na spodok pohára uložím dve kolieska cibule, tri kolieska mrkvy, občas dám cesnak, a kôpor. Môže sa dať aj tymián alebo ligurček. No s bylinkami opatrne, vždy len jednu odrodu aby sa nepobili a uhorky nemali potom chuť takú, akú nechceme.
  3. Do pohárov ukladám uhorky jednu po druhej. Do sedemdeciek dávam najskôr veľké, potom malé. Do menších pohárov malé. Ja ich neviem ukladať tak úhľadne ako moja mamka, no snažím sa. Zatiaľ sa mi varí nálev z vody, octu, soli, sladidla a korenia.
  4. Vriacim nálevom zalejem jeden pohár, zavriem ho a uložím dole vrchnákom niekde, kde si udrží dlhšie teplotu. Ak mám veľa pohárov je to rúra, ak menej - tak mikrovlnka. Pravdaže ju nezapínam. Slúži len ako odkladací pult. Nálev vždy udržiavam v miernom vare, aby som aj ďalší pohár mohla zaliať vriacim nálevom. Ak mi ostane nálev, nechám ho na ďalšie zaváranie. Stačí priviesť k varu a potom udržiavať. Asi o štvrť hodiny poháre prevrátim a nechám. Keďže zaváram vždy večer, tak dochádzajú do rána.
  5. Ráno fľaše vyberiem, majú stiahnuté víčko, označím ich a už len čakajú na uloženie do pivnice.
  6. A takto vyzerajú minuloročné uhorky. Nezakalené, zelené a stále chutné. Odporúčam.