Foto: evusik
Milujem zapekacie misky, jedlo v nich urobené je geniálne preto, lebo v jednej nádobe máte vlastne celý chod. A ešte viac super je to Zobraziť celý popisMilujem zapekacie misky, jedlo v nich urobené je geniálne preto, lebo v jednej nádobe máte vlastne celý chod. A ešte viac super je to vtedy keď pred každého postavíte jeho vlastnú zapekaciu misku, tak môžete jedlo prispôsobiť každému členovi rodiny. Nejde tu o nejaké rozmaznávanie, ale niekto nemá rád šampiňóny, moja dcéra neznáša mrkvu, niekto je na niečo alergický a všade sa niečo nájde - tak prečo nespraviť svojim najbližším radosť.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravíme si bešamel. Do menšej, vyššej nádoby si dáme asi za lyžicu masla, alebo oleja pridáme za lyžicu hladkej múky, trochu opražíme, nie do hneda a prilejeme mlieko, najskôr po troche takže nám vznikne nevzľadná hrčkatá kaša, ale postupne ako prilievate mlieko vznikne kašička, celkom ako keď robíte krupičnú kašu. Oheň celkom stíšime a miešame a miešame a prilievame mlieko až pokiaľ nedosiahneme krásnu hladkú, lesklú kašičku. Necháme na úplne miernom plameni a občas zamiešame. Bešamel sa musí dlhšie variť aby sa z neho vyparila múková chuť, takže teraz je ten správny čas nachystať si mäso a zemiaky.
- 2
Kuracie mäso nakrájame na malé kocky, zalejeme sójovou omáčkou a necháme odstáť. Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kocky a varíme asi 10 minút do polomäkka, scedíme. Mäso sprudka opečieme, pridáme šampiňóny z konzervy a prehrejeme. Nič nerobíme dlho, nezabúdame že budeme ešte zapekať
- 3
A späť k bešamelu, ktorý sme občas pomiešali, teraz do neho pridáme hocijaký tavený syr a dve celé vajcia, rýchlo miešame najlepšie metličkou a už nevaríme. Ak sa vám zdá že syr sa celkom nerozpustil nevadí, práve naopak to je dobre.
- 4
A ideme zapekať. Máme dve možnosti, buď použijeme jednu veľkú zapekaciu misu pre celú rodinu, alebo niekoľko menších - pre každého člena jednu. Na dno navrstvíme mäsovú zmes, zalejeme trochou bešamelu a navrch prihodíme zopár kociek Eidamu (nie nastrúhaný, ale na väčšie kocky nakrájaný) a nakoniec vrstva predvarených zamiakov, ktoré si predpripravíme tak že ich zmiešame so zvyšným bešamelom, až potom navrstvíme na mäso, mierne pritlačíme a vrch môžeme posypať strúhaným syrom. Dáme zapiecť. Tento recept mám rada preto lebo je veľmi variabilný, mäso hociaké, miesto bešamelu kyslá smotana s vajcom. Proste jednoduchšia a lacnejšia varianta alebo trochu prácnejšia a drahšia varianta. Obe sú rovnako dobré.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu