Zapekané mäso pod perinou

evusik - fotkaevusik, 28. decembra 2009
Zapekané mäso pod perinou
Foto: evusik

Milujem zapekacie misky, jedlo v nich urobené je geniálne preto, lebo v jednej nádobe máte vlastne celý chod. A ešte viac super je to Zobraziť celý popisMilujem zapekacie misky, jedlo v nich urobené je geniálne preto, lebo v jednej nádobe máte vlastne celý chod. A ešte viac super je to vtedy keď pred každého postavíte jeho vlastnú zapekaciu misku, tak môžete jedlo prispôsobiť každému členovi rodiny. Nejde tu o nejaké rozmaznávanie, ale niekto nemá rád šampiňóny, moja dcéra neznáša mrkvu, niekto je na niečo alergický a všade sa niečo nájde - tak prečo nespraviť svojim najbližším radosť.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
200 g
400 g
100 g
1 lyžica
na bešamel:
 
 
 
 
2 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si bešamel. Do menšej, vyššej nádoby si dáme asi za lyžicu masla, alebo oleja pridáme za lyžicu hladkej múky, trochu opražíme, nie do hneda a prilejeme mlieko, najskôr po troche takže nám vznikne nevzľadná hrčkatá kaša, ale postupne ako prilievate mlieko vznikne kašička, celkom ako keď robíte krupičnú kašu. Oheň celkom stíšime a miešame a miešame a prilievame mlieko až pokiaľ nedosiahneme krásnu hladkú, lesklú kašičku. Necháme na úplne miernom plameni a občas zamiešame. Bešamel sa musí dlhšie variť aby sa z neho vyparila múková chuť, takže teraz je ten správny čas nachystať si mäso a zemiaky.

  2. 2

    Kuracie mäso nakrájame na malé kocky, zalejeme sójovou omáčkou a necháme odstáť. Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kocky a varíme asi 10 minút do polomäkka, scedíme. Mäso sprudka opečieme, pridáme šampiňóny z konzervy a prehrejeme. Nič nerobíme dlho, nezabúdame že budeme ešte zapekať

  3. 3

    A späť k bešamelu, ktorý sme občas pomiešali, teraz do neho pridáme hocijaký tavený syr a dve celé vajcia, rýchlo miešame najlepšie metličkou a už nevaríme. Ak sa vám zdá že syr sa celkom nerozpustil nevadí, práve naopak to je dobre.

  4. 4

    A ideme zapekať. Máme dve možnosti, buď použijeme jednu veľkú zapekaciu misu pre celú rodinu, alebo niekoľko menších - pre každého člena jednu. Na dno navrstvíme mäsovú zmes, zalejeme trochou bešamelu a navrch prihodíme zopár kociek Eidamu (nie nastrúhaný, ale na väčšie kocky nakrájaný) a nakoniec vrstva predvarených zamiakov, ktoré si predpripravíme tak že ich zmiešame so zvyšným bešamelom, až potom navrstvíme na mäso, mierne pritlačíme a vrch môžeme posypať strúhaným syrom. Dáme zapiecť. Tento recept mám rada preto lebo je veľmi variabilný, mäso hociaké, miesto bešamelu kyslá smotana s vajcom. Proste jednoduchšia a lacnejšia varianta alebo trochu prácnejšia a drahšia varianta. Obe sú rovnako dobré.

Diskusia k receptu

jarco
Pekný a praktický recept na všedný deň. Mal som také malé zapekacie misky, ale zo štyroch po čase ostali len dve, čiže pre moju trojčlennú rodinu je to nepoužiteľné - musím si zohnať nové :-)
sovka62
Zaujímavé. Robievam experimenty s mäsom z predchádzajúceho dňa, nerada ho podávam len bežne ohrievané. V tomto recepte by asi spotrebovalo a celé jedlo by vyzeralo ako čerstvé. Skúsim najpr s čerstvými kuracími prsiami a potom uvidím.
babidka
to bude urcite dobre:-)mam dobre zapekacie misky a pouzivam ich malo .Teraz konecne po dlhom case dostanu slovo:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia