Zapečený zmrzlinový dezert

Rastislav Bekeš
šéfkuchár a nájomca penziónu Harmónia v Modre, 10. novembra 2013
Zapečený zmrzlinový dezert
Foto: Robert Hüttner
4-6
porcie
60-90 minút
príprava
11 minút
na 220 °C

Suroviny

Piškóta:
5 ks
150 g
130 g
20 g
Náplň:
 3 druhy (jahodová, čokoládová, vanilková)
Sneh:
5 ks
300 g




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 220 °C. Vajcia a cukor vyšľaháme na tuhú hmotu, preosejeme múku s kakaom a jemne vmiesime do vajec (pozor, nešľaháme). Na plech dáme papier na pečenie a masu rovnomerne rozotrieme na hrúbku 1–2 cm. Pečieme pri teplote 220 °C 3–6 minút a potom znížime teplotu na 180 °C na ďalších 5 minút. Piškótu skontrolujeme, či je upečená pichnutím špajdle. Ak sa cesto už nelepí na drievko, je upečená.

  2. 2

    Formu vystelieme fóliou, na spodok a boky podľa jej veľkosti vyrežeme piškótu, do ktorej vrstvíme zmrzlinu. Nakoniec ju prikryjeme piškótou. Dôkladne zabalíme do fólie a dáme do mrazničky na noc.

  3. 3

    Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Z mrazničky vyberieme formu a opatrne z nej vyberieme zmrzlinu a odstránime fóliu. Pomôže, keď formu na chvíľu namočíme do teplej vody. Potom dáme dezert na tanier alebo nejakú podložku, povrch ozdobíme snehom a skaramelizujeme horákom. Nakrájame a podávame s jahodami alebo malinami podľa fantázie.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia