Zabíjačkový prejt

jozostruhar - fotkajozostruhar, 11. augusta 2012
8
porcií
120 minút
príprava
100/20 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca3 kg
0,300 kg
3 ks
8 strúčikov




Postup

  1. 1

    Bravčovú hlavu uvaríme v mierne osolenej vode do polomeka .Ešte teplú ju oberieme a zomelieme spolu so surovou pečienkou .Do hmoty pretlačíme cesnak ,pridáme žemle namočené vo vývare z hlavy ,podľa chuti osolíme ,okoreníme a dôkladne premiešame.Ak je hustá nariedime ju vývarom,a naopak ak je riedka zahustíme strúhankou. Vyšší plech na pečenie vymastíme bravčovou masťou ,vysypeme strúhankou a navrstvíme zmes .Povrch uhladíme mokrou rukou a dáme piecť do vyhriatej rúry.Nepečieme dlho,pretože okrem pečienky sú všetky ingrediencie uvarené.Podávame so zemiakovou kašou a kyslou kapustou.Tento recept mám niekoľko rokov odskúšaný a verte,že vždy keď ho urobím žne úspech u všetkých, včetne mojich detí.A o cene ani nevravím-je to obed za pár euro-grošov.

Diskusia k receptu

huck
Hmm, kedže k tej bravčovej hlave sa nedostanem tak ľahko, napadlo ma , či by sa nemohlo použiť iné maso, napriklad kuracie (bez prs) a v tom prípade tiež kuracie pečienky? Recept je super, bez pochyby chutné papaníčko odkladám do kk.
cistinka
Pekný recept...verím, že žne u vás úspech. Svokor to často robieval a vždy sme si všetci pochutili.
fialka49
Tak - a ku porcii ešte krásne orosenú dvanástku, pritom slastne vrňať a nech dajú všetci pokoj. Takto si to predstavujem, keď sa bude ešte pariť z práve vytiahnutého plechu, ale už sa nebude dať vydržať, kým to všetko vychladne a budeme "dobiedzať" do porcie. Dobrú chuť!
palokuchki
Prave som dala minuly tyzden bravcovu hlavu do mraznicky. Z polovicky vyskusam tento tvoj recept.
neposed
urcite velmi dobre papanicko, ale aj mna by zaujimala lahsia verzia, myslim nahradu tej bravcovej hlavy ci uz bravcovym maskom, alebo kuracinkou. Nedalo by sa urobit aj variant B? Dakujem.
boxik
Je to spomienka na moju poslednú služobku do Olomouca v roku 1990,kde na stanici bol jaternicový prejt najlacnejšie jedlo ,stál aj na tú dobu neuveriteľných 2,60 Kčs. Inak máme ho aj my radi a robíme ho podobne aj keď jeden čas som mal dojem ,že prasatá nemajú hlavy ,pretože ich nebolo dostať,ale už je to lepšie ,takže domáce jaternice ,tlačenka i prejt sú znovu na programe väčšinou zimných dní.
modrykamen
Bravčovú hlavu dostáť kúpiť už v každom dobrom mäsiarstve (nie supermarketoch), z nej je najchutnejšie mäso na takéto výrobky, ale možno použiť prerastaný bôčik. S tým kuracím mäsom by som bol opatrnejší - bude to nejaké jedlo, ale určite nie "prejt", jaternica, tlačenka a pod.
jozostruhar
Ani ja neodporúčam kuracinu,chýba jej glejovitosť aká je v bravčovom a hlavne v koži.A ešte čosi-neprežeňte to s pečienkou,lebo prejt ostane horký.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia