to sa železo namočí do toho cesta a položí na horúci olej. Keď je wafle už usmažené do hneda, vyberie sa aj so železom, položí na papier aby odsal prebytočný olej, zloží sa zo železa a pokračujeme.
Jéj,ďakujem za milú spomienku,ja som ich prvykrát robila,keď som mala asi 14 rokov a darili sa.pamätám si aká som bola na seba vtedy pyšná,že viem niečo také urobiť.
možno mi nebudete veriť, ale robila som ich už pred 40-timi rokmi, dokonca pre priateľku na svadbu, vzbudzovali veľký obdiv, lebo tú formu nebolo tu dostať, ja som ju mala od babky z USA, celkom som na ne zabudla, ale ja som ich nemala veľmi rada....
ale dá sa robit aj sladké tu je recept : 1 vajce vymiešame s 1 č.lyž. cukru a štipkou soli.Pridáme 200ml prevarené mlieko /vychladnuté/ a 60g polohrubrj múky. Postup ako pri slanom pečive ale naozaj je to dosť mastné takže s mierou :-)
Predsa len na toto pecivo je potrebna finta, jednak najprv treba zelezo v oleji rozohriat a hlavne do cesta sa ponara len spodna cast plus okraj, lebo inak sa neda dat dolu.
a ja ich mám doma už velmi dlho a doteraz som nevedela na čo tie železá máme,to moja mama niekde dostala,ale nikdy sme s tým nič nerobily,a to cesto nezide s toho dole ked to bude olejové-rozohriate,aku konzistenciu má mat cesto?vdaka za rady...
@hubarka35 železá musíš dobre zohriat v horúcom oleji aby sa cesto udržalo .Cesto by malo byt podobne ako na palacinky a železo namáčat do cesta len spodnu čast aby sa hore nespojilo lebo ho potom nedáš dole. A robí sa to velmi rýchlo raz dva je to hotové.
Ja mam tie formy,tiež ani neviem od
kial ,robila som par krat, tiež sa mi to velmi nedarilo.určite som velmi ponarala formu do cesta ale je to chutne aj do polievok ako závarka do kremovych to zvyknem robit ,len par kuskov do taniera ,ten tuk sa potom zje z polievkou.ked robim šparglovu polievku je to krasne aj chutné
aká náhoda! Pri predvianočnom upratovaní som na ne "narazila". Už - už som ich chcela hodiť do koša, ale som si to rozmyslela. Zarobím cestíčko a vyskúšam to, najmenej l5 rokov som to nerobila, a takisto som našla v komore dobre uložený strieborno-čierny hriankovač, mlynček na rezance, malý el. gril, ktorí nám fajnovo slúžil dávno-pradávno, ešte v časoch, keď som bola na materskej, stačilo pripraviť ražniči, uložiť do rozpáleného grilu a gril na drevenej podložke stál v obyváku pri televízore, aby sme mohli sledovať oboje. Sme si mysleli, že máme hovacky fajnovú vec! No čo, možno si to všetko raz uložím na policu, ako môj starý bronzový mažiar po prapraprastarých rodičoch!
Aj u nás v stolíku ich opatrujem 25-30rokov. Vôbec som netušila čo s tým robiť. Niečo sa mi zdá, snáď raz sme to skúšali, ale sa to neosvedčilo. Skúsim ešte raz podľa tohoto receptu.
ja som ich dostala na svadbu plnu krabicu a veru som ich robila az nedavno tiez som spekulovala ako na to ale ozaj sa nesmie dat nad zeliezko musi to potom samo vypadnut .. su super idem si ulozit recept :-)
kial ,robila som par krat, tiež sa mi to velmi nedarilo.určite som velmi ponarala formu do cesta ale je to chutne aj do polievok ako závarka do kremovych to zvyknem robit ,len par kuskov do taniera ,ten tuk sa potom zje z polievkou.ked robim šparglovu polievku je to krasne aj chutné
Formička sa necha zohriať v oleji,namočí sa do cesta a spe ť do oleja a vysmaži.