Voňavá mirabelková marmeláda

tiginko - fotkatiginko, 24. júla 2013
Voňavá mirabelková marmeláda
Foto: tiginko

Mirabelky sme objavili vlani pri našich cyklistických potulkách popri Morave. Odkedy nám deti vyrástli, džemy sa u nás jedia veľmi málo, a tak som postupne prestala s ich výrobou. Táto kyselkavá dobrota nám ale učarovala, príjemne nás prekvapila hlavne vo vianočnom pečive. A tak tento rok sme sa k nim vrátili opäť. Tentoraz som ale skúsila voňavejšiu verziu, tá sa bude hodiť k Vianociam ešte viac. Odporúčam vyskúšať, marmeláda je fakt výnimočná.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks (2:1)
500 g (trstinový)
1/3 kávová lyžička malá
2 ks
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hneď na úvod podotknem, že kto nerád používa želírovacie prípravky, samozrejme môže použiť klasický spôsob varenia s cukrom. Pri tomto recepte nie je ani tak dôležitý postup, ten skúsené gazdinky poznajú a tie ostatné si určite nájdu informácie na Vareche, alebo na internete. Ja sa len chcem podeliť s mojou skúsenosťou, ktorá z výbornej marmelády urobila ešte lepšiu.

  2. 2

    Prebraté a umyté ovocie som dala variť do hrnca, podliala som ho trochou vody (stačí 1dcl). Pridala som škoricu, zakryla pokrievkou a dusila som 15 min. Pozor, je potrebné hrniec strážiť, má tendenciu po zovretí vykypieť. Po vypnutí som ho nechala trochu vychladnúť (ak nemáte čas, nemusíte, len pozor na popálenie), dočasne som vybrala škoricu a po častiach prepasírovala cez redšie sito. Zostanú v ňom kôstky a šupky. Do ovocného pretlaku som pridala tretinu malej "mokka" lyžičky mletého badiánu a vrátila škoricu. Namiesto mletého badiánu môžete spolu so škoricou na začiatku pridať 1-2 celé hviezdičky. Rovnako namiesto vyvarenia celej škorice, môžete použiť mletú, môžete počas varenia pretlaku ochutnať a dochutiť podľa seba. Gelfix som zmiešala s vanilkovým cukrom a marmeládu som varila presne podľa postupu na sáčku, t.j. najprv Gelfix s vanilkovým cukrom, povariť 1min, potom hnedý cukor (dá marmeláde príjemnú podchuť) a ešte cca 5 min. Na záver som odobrala trochu vzniknutej peny a celé koreniny, a naplnila čisté, v rúre predhriate a vysušené poháre. Otočila som ich na cca 5min hore dnom. Z 1 dávky mi vyšlo 5 malých, asi 200ml pohárikov.

  3. 3

    Robila som z troch dávok, niekoľko pohárikov rozdám, a vzhľadom na intenzívne ochutnávanie neviem, či nám zostane do Vianoc. Mimochodom, perfektná je s bielym jogurtom. Asi budeme musieť vyraziť na ďalšiu oberačku.

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
podla mna by sa urcite podobne dali ochutit slivky, alebo ringloty. Je to dokonca pribuzne ovocie, aj ked mirabelky ako keby trochu vonali po marhuliach. Pekny recept
pravda.sk/recepty/mirabelkovo-bazovy-dzem-s-orechami-fotorecept/19500-recept.html

o chvíľu dozrie aj baza, tak si dovolím pripomenúť tento džem pre prírodných nadšencov
vidim tie stromy popri polnych cestach a nikto to neobera, a ty takuto dobrotu vycaris :) badian pouzivam do medovnikov, viem si predstavit tie vone :) zaujimave, ze ho mas cerveny, ja poznam len zlte tie slivocky..
@Tiginko
zo žltých robím práve dnes..nahradia marhule-kedže tie nemáme vlastné-akosi sa im u nás nedarí..muž sa pokúša pestovať 40 rokov-nevzdáva sa..nooo..výsledok-len ochutnávkový..
so škoricou skúsim..badián nemám..
názor celej našej rodiny:je to výborná sladká ovocná maškrta..
u nás sú vedľa seba stromy s rôznymi farbami: od červených, cez pásikované až po žlté. Ja som mala teda miešané, tmavšie je to aj od hnedého cukru...
@afataga robila som aj z cukrom, len mňa to nebaví tak dlho sa s tým zapodievať, čas je drahý. A zase tak veľa toho nezjeme, aby nám tie umeliny prepichli brucho. Tak ako píše @jujoska , môžeš použiť iné príbuzné ovocie. My máme mirabele a vy hríby :-)
mali sme v záhrade mirabelku. keď ovocie dozrelo, tak nebol strom zelený od lístia s červeným ovocím ale červený ako bol obsypaný mirabelkami a sem tam presvitalo zelené lístie. :-)) tiež som z neho robievala lekvár - taký dobre kyslý, až oči obracalo, taký mali deti radi. džem som robila tak, že som najprv dala rukami rozmačkané mirabelky do pekáča a na 10 minút som ich nechala na 300°C (na maximum) v trúbe. potom, po vychladnutí som použila tzv. pasírák na odkôstkovanie a ďalej som varila ako normálny džem, iba s cukrom, bez škorice a čohokoľvek iného. je to naozaj dobrota. :-))
z tohto ovocia je skutočne džem vynikajúci, robila som pred niekoľkými rokmi zo žltých a nielenže mal krásnu farbu, ale veľmi nám chutil, odkladám si aj tento tvoj recept
Krásny recept @tiginko , žabiatko naše, mirabelky milujem, a najradšej mám z nich gule, ak budem mať dosť mirabeliek, vyskúšam, vždy ma od toho odrádzalo to odkôstkovávanie, ale ako čítam, dá sa to aj takto.:D
vďaka dievčatá, ste milé :-) @janara tak tomu hovorím rýchlosť, som veľmi rada, že aj tebe chutí. Inak neviem prečo mi redakcia v rozpise surovín zmenila malú kávovú lyžičku na čajovú. To je teda dosť veľký rozdiel, či dám 1/3 ČL badiánu, alebo malej "mokka" lyžičky. Asi by sa to nedalo jesť. Nestalo sa mi to prvý krát a viem že sa to stáva aj iným, že admini svojvoľne menia recepty bez toho, aby to s vami odkonzultovali. Požiadam o opravu
dnes som uvarila mirabelkovy dzem podla tvojho receptu a musim povedat ze je FANTASTICKY! Badian aj skoricu som dala mlete, z kazdeho tak cca 1/3 lyzicky na 1kg a tie chute su perfektne zladene a nic nepreraza. Som rada, ze si sem tuto inspiraciu dala @tiginko , urcite som ho nerobila posledny krat.
@tiginko , tento rok prišiel aj na Tvoju marmeládu, tohoto roku sa ich urodilo, tak som si spomenula na Tvoj recept, malé zmeny - namiesto vody som ich podliala červeným vínom, časť som urobila podľa Teba, ale s gelfixom 3 : 1, z jedného kila som urobila mirabelkovú marmeládu extra, pred dovarením som do nej pridala cca 200 g sekaných vlašských orechov + 200 g nakrájaných sušených sliviek. No mňam.♥
vždy sa trošku poteším, keď niekto vyskúša môj recept, hlavne keď je "môj". Aj keď ho vylepší, veď to ja robievam tiež veľmi často. Tak nech Vám chutí @danda3 :-)

Pridaj komentár k receptu: