Voňavá mirabelková marmeláda

Autor receptu: tiginko

Mirabelky sme objavili vlani pri našich cyklistických potulkách popri Morave. Odkedy nám deti vyrástli, džemy sa u nás jedia veľmi málo, a tak som postupne prestala s ich výrobou. Táto kyselkavá dobrota nám ale učarovala, príjemne nás prekvapila hlavne vo vianočnom pečive. A tak tento rok sme sa k nim vrátili opäť. Tentoraz som ale skúsila voňavejšiu verziu, tá sa bude hodiť k Vianociam ešte viac. Odporúčam vyskúšať, marmeláda je fakt výnimočná.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hneď na úvod podotknem, že kto nerád používa želírovacie prípravky, samozrejme môže použiť klasický spôsob varenia s cukrom. Pri tomto recepte nie je ani tak dôležitý postup, ten skúsené gazdinky poznajú a tie ostatné si určite nájdu informácie na Vareche, alebo na internete. Ja sa len chcem podeliť s mojou skúsenosťou, ktorá z výbornej marmelády urobila ešte lepšiu.
  2. Prebraté a umyté ovocie som dala variť do hrnca, podliala som ho trochou vody (stačí 1dcl). Pridala som škoricu, zakryla pokrievkou a dusila som 15 min. Pozor, je potrebné hrniec strážiť, má tendenciu po zovretí vykypieť. Po vypnutí som ho nechala trochu vychladnúť (ak nemáte čas, nemusíte, len pozor na popálenie), dočasne som vybrala škoricu a po častiach prepasírovala cez redšie sito. Zostanú v ňom kôstky a šupky. Do ovocného pretlaku som pridala tretinu malej "mokka" lyžičky mletého badiánu a vrátila škoricu. Namiesto mletého badiánu môžete spolu so škoricou na začiatku pridať 1-2 celé hviezdičky. Rovnako namiesto vyvarenia celej škorice, môžete použiť mletú, môžete počas varenia pretlaku ochutnať a dochutiť podľa seba. Gelfix som zmiešala s vanilkovým cukrom a marmeládu som varila presne podľa postupu na sáčku, t.j. najprv Gelfix s vanilkovým cukrom, povariť 1min, potom hnedý cukor (dá marmeláde príjemnú podchuť) a ešte cca 5 min. Na záver som odobrala trochu vzniknutej peny a celé koreniny, a naplnila čisté, v rúre predhriate a vysušené poháre. Otočila som ich na cca 5min hore dnom. Z 1 dávky mi vyšlo 5 malých, asi 200ml pohárikov.
  3. Robila som z troch dávok, niekoľko pohárikov rozdám, a vzhľadom na intenzívne ochutnávanie neviem, či nám zostane do Vianoc. Mimochodom, perfektná je s bielym jogurtom. Asi budeme musieť vyraziť na ďalšiu oberačku.