Veľkonočná šunka

alextv - fotkaalextv, 7. apríla 2010
Veľkonočná šunka
Foto: alextv

Ďaľší príspevok k Zemplínskej Veľkej noci.

10
porcií
100 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Tak ja som toho názoru ,že veľkonočná šunka by mala byť „domáca výroba“, ale keďže nemáme všetci tú možnosť, tak ja dávam prednosť malým domácim mäsiarňam /a nie hyper obchodom/, ktoré sú určite v každom meste. Šunku na noc namočíme do vody. Na druhý deň šunku varíme v novej vode a na malom ohni dovtedy, kým nie je polomäkká , potom k nej pridáme domácu klobásu /tá totiž patrí tiež k receptu Zemplínska Veľká noc ale uvariť ju asi dokáže každý sám aj bez receptu/ a varíme ďalej až kým šunka nie je mäkká. Po uvarení vyberieme šunku, necháme ju vychladnúť a podávame ako hlavný chod Veľkonočného menu

Diskusia k receptu

hanina
Áno, takto to varievala aj moja maminka / hoci nie sme zo Zemplína/. pamätám si na tú chuť. Vďaka.
evusik
u nás sa šunka varí tak, že sa vloží do vriacej vody aby sa zatiahla a uvarí sa do mäkka, po uvarení sa ihneď ponorí na chvíľočku do studenej vody, zabalí do alobalu a nechá sa vychladnúť, najlepšie cez noc.
danap
u nas sa udene mäso zabali do alobalu-po dlzke mäsa, potom este raz-po sirke mäsa, dobre uzavrie a da do rury piect - podlejeme vodou, pecieme asi 1 1/2 az 2 hodiny - podla velkosti mäsa, mäso je mäkucke a stavnate




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia