Vanilkový cukor (fotorecept )

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 12. decembra 2012

Môj prvý úspešný pokus o domáci vanilkový cukor :)

5 minút
príprava

Suroviny

1 kg
2 ks




Postup

  1. 1

    Ak chcete získať vanilkový cukor, vezmite si čiernu tobolku a zapichnite ju do nádoby s jemným cukrom, potom nádobu dobre uzavrite a o niekoľko dní získate vanilkový cukor.

    Vanilkový cukor (fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Najlepšie je nechať tobolku v cukri pôsobiť asi 6 týždňov. ( Struk je dobré rozpoliť a vyškrabať, zamiešať do cukru. A nezabudnúť občas,keď si spomeniete premiešať ).

    Vanilkový cukor (fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Cukor skladujte vo vzduchotesnej nádobe, ktorú nechajte na chladnom a tmavom mieste.

    Vanilkový cukor (fotorecept ) - obrázok 3

Diskusia k receptu

martamm
Hviezdickaz, robím takto už niekoľko rokov, naozaj je to výborný spôsob, ako získať cukor s pravou vanilkovou poríchuťou, odporúčam každému. Občas lusk rozrežiem, vyškrabem jadro a zamiešam do cukru...
lenka591
super recept, ja som to tento rok skúšala tiež, ale akosi nemôžem prísť na "chuť" vôni toho cukru...ale chuťovo je úžasný :)
ariela6
kolko toboliek vanilky treba dat na 1 kg cukru tiez sa chystam takto si urobit vanilkovy cukor
hviezdickaz
@ariela6 , ja som si kupila dve ( a dala som ich na kilo cukru ), a podla mojho nazoru to staci,asi treba len poskusat ,napokon,keby sa ti to zdalo "slabsie" ,vzdy sa da dokupit a hodit tam dalsi :)
majkahra
Takto som si urobila aj s hnedým cukrom. Tá chuť je tiež dobrá.
lusinkab
jej :-))) presne tak som si ho aj ja urobila pred niekolkymi dnami,tiez som rozrezala,prerezala na polovicu a vyskrabala semienka,a tak si to pekne kazdy den premiesam a ta chut a vona sa s kupovanym ani porovnat.Len som pouzila jemny krystalovy cukor,tusim u nas je to cukor krupica alebo ako sa vola :-)
evanaaa
Ja tiež mám lusk v sladidle, ale myslím, že po dlhšom čase stráca silu. A mám aj v malej sklenej fľaške s pevným uzáverom vo vodke, to mám ako extrakt. Tú mám v chladničke,a le asi by nemusela tam byť, tiež po čase dolievam ( vodku) a pretrepem.
ariela6
Hviezdička a afataga dakujem za radu zajtra si idem tie vanilkove lusky kupit a cukor bude hotovy dik
honestka
@lusinkab , k tej krupici si pridaj niekolko lyzic praskovy cukor. Pri obalovani alebo posypani sa ti lahsie udrzi na kolacikoch ako len tato krupica co tu dostaneme kupit /vola sa u vas tiez berry sugar?/
ak nemas v obchode jednoducho si ho pomel na kavovom mlynceku/ ja pouzivam uz vyradeny a mam ho len na ucely takychto veci, teda sa nemiesa s kavovou chutou, hehe/, a pridaj lyzicku corn starch.
mate pravdu ze takyto cukor alebo doma urobene esenie sa nevyrovnaju kupenskym.
dorko
Ja ho takto robim uz dlho, mam 2-3 struky zavrete v pohari uz zo dva roky a ked miniem, tak len dosypem jemny krystalovy cukor a je stale dobry, ale treba to dat do skleneho pohara a dobre uzavriet. POhar je cca litrovy.