Turecký med

damisa - fotkadamisa, 4. januára 2012

práve som si ho prečítala tak si ho ukladám a niekedy vyskúšam

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks na sneh
140 gr
140 gr vlažný rozpustený
120 gr
4 ks




Postup

  1. 1

    bielka s cukrom šlaháme nad parou do zhustnutia, za stáleho miešania tenkým pramienkom prilievame med, nakoniec primiešame posekané oriešky, necháme vychladnúť a vlažné natierame na oblátky asi 1 cm , zakryjeme druhou oblátkou a zaťažíme.Na druhý deň pokrájame, alebo si stočíme na štvorce pokrájané a naparené oblátky a naplníme ich, môžeme aj ozdobiť čokoládovou polevou

Diskusia k receptu

fujchujcinan
Turecké, turecké....vy nás naozaj chcete islamizovať preboha ??? Nestačila Šeherezáda a Sultán ?
nazarboncuk
inak turkish delight sa vyrába z cukru vody a škrobu. Toto bude slovenská verzia, takže @fujchujcinan netras sa, žiadna islamizácia nehrozí...ale keby si veľmi chcel mám doma korán, požičiam ;)
45678
@nazarboncuk si veľmi šikovná a sebavedomá, páči sa mi to :-)))
nakukla som na Tvoje recepty a mňa teda neporazíííí...máš vzťah k tureckej kuchyni?
matata1
@fujchujcinan Korán si môžeš stiahnuť z internetu, je to veľmi zaujímavé poučné čítanie. Určite zmení tvoj pohľad na Islam.
dorisa
Mne sa strašne páči tento receptík. Turecký med (taký, čo sa sekal)som ako dieťa mávala strašne rada, a teraz si občas kupujem ten v oplátke, alebo v kornútku.
nazarboncuk
ahoj @45678 ďakujem, áno mam ju veľmi rada a keďže priateľ je odtiaľ doma varíme slovensko-turecky :)
@matata1 nezmení, takých "zadubencov" určite nie ;)
paveljrk
Ukladám a vyskúšam.Máme ho radi a doteraz sme si ho kupovali vždy na SVT.
marikafil
no, škoda, že sa sem zaregistroval aj takýto "prispievateľ", mohol zostať radšej niekde inde, na vareche takých vrtákov rozhodne nepotrebujeme. (Myslím toho prvého, čo toto komentoval a čo si vybral také milé, ale príhodné meno - ako sa hovorí: nomen omen.)
irenaw
@fujchujcinan turecký med sa podľa niektorých prameňov dostal na naše územie počas cca 150 rokov tureckej nadvlády. to sú dejiny. naši cukrovinkári pokračovali v jeho výrobe lebo ľuďom chutil a chutí dodnes. isto si nemysleli, že jeho výrobou obracajú maškrtníkov na inú vieru.
jeka
dievčatá ved to je základ pre gule,ktoré sa niekedy predávali v cukrarňach nie?
hubarka35
@jeka aké gule myslíš to ma zaujíma-možno ich nepoznám-nemôžem na to príst aké gule...no turecký med lubim.mnam....
klaura
milujem turecký med ... po maturite som išla brigádovať do cukrárenskej výrobne ... bola to malá prevádzka v jednom bojnickom hoteli ... pieklo sa tam niekoľko druhov zákuskov a robili sme turecký med ... vo veľkom priemyselnom šľahači ... fascinovala ma tá krásna biela hmota ... namiesto medu však pridávali akýsi sirup ... a veľa pražených burských orieškov ... ja som týmto "medom" plnila zmrzlinové oblátky, tie mištičkové .a namáčala do čokolády ... odvtedy na turecký med nedám dopustiť ... :)
no, trošku som si zaspomínala @Damisa , ďakujem za pripomenutie ...
akeber
@fujchujciman daj ty recept na varechu....okomentujeme , alebo sa na to necítiš ?
@Damisa ďakujem za recept zbožňujem Turecký med...už je v kk


jeka
@hubarka ,neviem pod akým názvom ich u vás predávali(u nás "gule"),to boli v priemere asi 5 cm oblievané čokoládou,vo vnútri sneh vyšťahaný s cukrom ,trochu škorice ,a polámaná oplátka.Teraz ich u nás už v cukrarňach nevidím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia