Torta z bielej čokolády s jahodovou omáčkou fotorecept
Foto: pusta
Môj Liebling miluje čokoládovú tortu a jeho krásna malá sestrička zase jahody, chcela som prekvapiť mojich najmladších a najmilších oboch, tak som pripravila k Zobraziť celý popisMôj Liebling miluje čokoládovú tortu a jeho krásna malá sestrička zase jahody, chcela som prekvapiť mojich najmladších a najmilších oboch, tak som pripravila k jeho 12. narodeninám čokoládovú tortu, ale z bielej čokolády a k nej jahodovú omáčku. Bola to sladká bodka za slávnostným narodeninovým obedom oslávenca a ešte sladšia bola pusa oboch detí :-)
porcií
príprava
na 60-70 °C
Postup
-
1
Pripravila som bielu čokoládu,...
-
2
...želatínu v plátkoch,...
-
3
....čokoládu som nalámala na malé kocky do hrnca,...
-
4
...zaliala som ju pripravenou sladkou smotanou a dala som ju zohriať na najmiernejší plameň.
-
5
Kým sa zahrievala smotana s čokoládou, namočila som 3 plátky želatíny do 3 PL studenej vody a nechala som ju asi 10 minút nabobtnať.
-
6
Za stáleho miešania pri pomalom zahrievaní nad miernym plameňom sa v smotane úplne rozpustila biela čokoláda za 10 minút, /nevariť, nenechať zovrieť!!! - len ako ked robíte čokoládovú polevu Ganache/ v jednoliatu hmotu,...
-
7
..do ktorej som pridala nabobtnanú a poriadne vyžmýkanú želatínu, ktorú som nechala za stáleho miešania úplne rozpustiť v teplej mase.
-
8
Naliala som zmes do tortovej formy o priemere 20 cm.
-
9
Po chvíli som však zistila, že zospodu čokoládová hmota vyteká, tak som všetko preliala do malého pekáčika o veľkosti 28x18 cm, vrstva torty bude síce nižšia, ale bude sa dať krájať po stuhnutí zmesi rovnako trojuholníky. Môžete zmes naplniť do ramequiniek alebo iných vhodných formičiek. Po vychladnutí som dala pekáčik s čokoládovou tortou stuhnúť na noc do chladničky na 12 hodín, minimum potrebnej doby je 4 - 6 hodín.
-
10
Jahody som umyla poriadne v studenej vode, odstopkovala som ich a pokrájala na menšie kúsky.
-
11
Polovicu pokrájaných jahôd aj so šťavou som dala do hrnca s práškovým cukrom,..
-
12
...rozmixovala som ich ponorným mixérom na hladké pyré...
-
13
...varila som ich pomaly za stáleho miešania na najmenšom plameni asi 20 minút,...
-
14
...kým zmes nezhustla takmer do konzistencie želé, vypla som plameň a...
-
15
..vložila som druhú polovicu jahôd, ktoré sa v zbytkovom teple už len prehriali.
-
16
Ked zmes úplne vychladla, preliala som ju do misky, prikryla potravinárskou foliou a dala som hotovú jahodovú omáčku vychladiť do chladničky.
-
17
Tortu z bielej čokolády som servírovala s jahodovou omáčkou a kakaovými Zebra tyčinkami, zvlášť som dala v miske čerstvo ušľahanú tuhú šľahačku, aby si každý nabral podľa chuti, veľmi dobre odľahčí sladkú tortu a aj jahodovú omáčku. Recept pochádza z mojej zbierky z francúzskej kuchyne, odporúčam vrelo vyskúšať - Dobrú chuť prajem :-)
-
18
Je to nenáročná a veľmi chutná torta z bielej čokolády, vhodný pre deti, ale vynikajúca maškrta aj pre dospelých a ten sladký úprimný bozk oboch detí ma blažil na srdci :-)
väčšinou v torte alebo zákuskoch nájdeš rum alebo iný alkohol, tu sa však nenachádza a nie je alkohol ani v ovocí - preto vhodné pre deti :-)
to vieš, že im i nám chutilo :-)
dakujem.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem.
sú to vnúčatá mojej sestry a pravnúčatá mojich drahých rodičov, môj prasynovec a praneter, naši najmenší v rodine - veľmi sa ľúbime navzájom. :-)
srdečne dakujeme za tvoje krásne želanie, ako aj za peknú pochvalu.
si veľmi milá :-)
Prajem ti krásny deň!
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty.
dakujem.
predsa to nie je každý deň a ani niekoľkokrát za deň :-)
nemusíš byť na seba taká prísna, si mladučká, vytancuješ, vyskáčeš...
dakujem za pochvalu.
Malá rada do budúcna - skús vystlať zvnútra tortovú formu potravinárskou fóliou - nevytešie a ešte sa to aj fajne z formy vyberie :)
Moja torta Závan leta v zime má úplne iný charakter a aj chuťovo je to niečo úplne iné :-)
tvoja rada s potravinovou fóliou ma tiež napadla, ale už bolo neskoro, tortová forma bola úplne nová, kúpená na tento účel a zradila ma, tak som sa vynašla, ako sa v danej chvíli práve dalo.
drobcom teda veľmi chutilo, vedia byť nepríjemne kritickí a úprimní až nekompromisne, ale teraz povedali: "Iby, ty robíš samé fajnové špeci veci, tortička je mňam-mňam, super" :DDD
som rada, že si si rp uložila a dakujem za úprimnú pochvalu :-)
tí moji sa mohli utĺcť za touto tortou, tak veľmi im chutila. :-)
dakujem.
Pekný deň Ti prajem :-)
Použila som potravinársku fóliu:
Táto finta sa mi osvedčila, nič mi nevytekalo, torta krásne stuhla, drží si tvar aj bez korpusu a ľahko som ju mohla z formy vybrať a servírovať.
Nejde o mousse, preto by som konzistenciou túto "tortu" prirovnala pudingu, alebo panna cotte či želatinou stuženej ganache... myslím, že by to chcelo ešte trošku viac želatiny, aby bola tuhšia. Alebo - ako v závere aj sama píšeš - ju v tejto forme bez korpusu servírovať do formičiek, alebo ideálne do skla, nie v rezoch. Pretože torta v pravom slova zmysle to nie je.
No ale chuť je naozaj famózna, veď sú v nej samé skvelé suroviny... sladučká čokoláda, jemná smotana na šľahanie a moje milované jahody... Chuť je naozaj božská.
ja som len chcela priblížiť v postupe konzistenciu, aká bude v príprave, ked sa rozpustí biela čokoláda, prirovnala som ju k francúzskej čokoládovej poleve Ganache, po pridaní želatíny a stuhnutí masy to však Ganache rozhodne nie je.
vznikne torta takej konzistencie, ako som napísala ja a potvrdila si aj ty. nabudúce tiež pridám ešte 1 plátok želatíny ev. 2, lebo je pomerne mäkká, ale taká má pôvodne byť. Tými ramequinkami, ev. formičkami som mala na mysli menšie tvary, teda jednotlivé porcie, ktoré netreba krájať, ale samozrejme ich treba vyklopiť :-) zabudla som uviesť.
no a jasne, že sa odľahčuje podávaním šľahačky k torte, lebo je pomerne sladká, tú jahodovú omáčku som pridala len preto, lebo naša krásna malá čečetka zbožňuje jahody, nech si príde na svoje aj ona na bratových narodeninách :-) potešila si ma, že si túto tortu odskúšala a že vynikajúco chutila.
dakujem za vyskúšanie, pekné hodnotenie i nádherné foto, ktoré si pridala.
Viem - aj ako staromil :), že torty nemusia byť iba tradičné a klasické, aké poznáme my u nás. Mám svoj vek a na svet pozerám s otvorenými očami aj dušou a nové trendy v gastronómii ma tiež zaujímajú.
Pochopila som tvoje prirovnanie ku ganache. Veď nepíšem, že táto tvoja "torta" je ganache, ale píšem, že mi konzistenciou pripomína puding alebo panna cottu, ci želatínou stuženú ganache.
Korpus tejto torte (podľa tohto tvojho receptu) zabezpečí to, že sa bude dať pekne naberať a nebude sa roztekať zo spodu. Napriklad:
encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTa-jdXlNRCl16agmoSaQ...
Toľko moje dojmy a skúsenosti po jej vyskúšaní. Myslím, že by to prípadní záujemcovia o ňu mali vedieť, preto dúfam tieto moje slová neberieš ako urážku tvojej osoby alebo tvojej kuchyne.
A opakujem... jej chuť je naozaj neskutočná, v spojení s jahodami dokonalosť sama :)
si umelkyňa, či už v kuchyni alebo pri foťáku, určite si tomuto receptu pomohla posunúť sa o level vyššie :-) krása :-)
Inak, ja som v nich toľko šťavy nemala - vidíš @pusta , z čoho máš toľko šťavy na obrázku č. 11? Pretože o vode nepíšeš. Ja som dala čerstvé umyté jahody do hrnca, zasypala cukrom a žiadna šťava tam nebola. A nebolo treba 20 minút aby omáčka stuhla do takmer konzistencie želé.
nemusíš tu byť za frajerku s tou potravinárkou fóliou, poznám to skôr ako ty, možno aj o 25 rr,jednoducho som na to zabudla, písala som už o tom, prečo som to riešila ako riešila a tvar mi to držalo aj tak, mám silikonový nôž, ktorým môžem krájať priamo na plechu a aj silikonovú lopatku, ktorou z toho plechu môžem aj priamo vyberať, len pre tvoje info :-)
dakujem za tvoje milé komentáre k môjmu receptu, iste sa mnohým zídu, aj ked nebudú práve staromilmi :-)
tvoje dielko, teda tvoju tortu a tvoju jahodovú omáčku som už raz pochválila, i pekné fotky. pochválim aj teraz, lebo sú nádherné.
dakujem ti za doplnenie pre neznalých.
a pekne ťa poprosím, prestaň otravovať s tým, že si staromil, ked ja som ťa tak nikdy neoznačila a nespamuj môj recept. radšej pridaj svoju vlastnú verziu ako svoj recept.
dakujem.
ja tam teda žiaden rozdiel nevidím, áno omáčku a jahody má @eviana ostro -červenej krásnej farby,ale má aj iný druh jahôd.
pusta, 7. mája 2014 o 07:01
@eviana , táto torta ani nemôže mať nejakú extra formu, ako by si možno chcela, nie je z ničoho iného, ako z bielej čokolády, sladkej smotany a želatíny, neobsahuje žiadne cesto, podklad z drvených keksov alebo krehkého cesta, nie je ničím plnená a ani sa sama o sebe ničím neozdobuje...
Len toľko, že vďaka tej potravinovej fólii mi z formy (pretože ani fungl nová forma nie je vodotesná) nič nevytieklo a tým pádom ostala forma zachovaná. Nič viac a nič menej.
Ja Tvoj recept nespamujem, touto Tvojou logikou by si Ty prespamovala polovicu varechy.
Staromil - ako som sa včera dozvedela v komentároch - sa stalo momentálne ďalším z obľúbených slov na vareche, aj preto som si ho dovolila použiť. Ale aké dovolila, od teba si dovolenie na vyjadrenie svojho názoru pýtať predsa nemusím, či?
aj som sa @eviane podakovala za krásne foto i jej dielko.
nevidím preto v tom žiadne posunutie do vyššieho levelu, postupovala rovnako a tým, že tortovú formu vystlala foliou, nič jej nevytieklo, tortová forma má menší obsah ako plech, teda pochopiteľne bude torta vyššia.
dakujem za tvoju pozornosť, ktorú mi prejavuješ. hádam už stačilo, či?
dakujem za tvoje komentíky.
ale poznám @evianu , ona by s k niečomu takému nikdy neznížila.
Keď si to tam vtedy vložila, bol som na Vereche, čo sa týka vkladania rcp. a komentárov krátko, tak som dosť dobre nevedel prečo. Teraz už viem. Pekný deň.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem ti za uznanie.
Umývajte ich len pod slabým prúdom tečúcej vody a to v množstvách, ktoré priamo spotrebujete. Následne ich nechajte chvíľku preschnúť v cedidle, alebo ich jemne osušte kuchynskou utierkou. Úplne nakoniec im odtrhnite zelenú stopku, ktorá pri umývaní zabraňuje vnikaniu vody a teda znehodnoteniu stredu plodu.
(toľko k "inému druhu jahôd" a možstvu "šťavy" na obrázku č. 11)
cením si to a aj túto tvoju radu.
prajem ti Pekný deň!
prikladám pre záujemcov.
zena.sme.sk/c/5927908/jahodove-mamenie.html...
no skusila som ho trochu vytunovat :-) na spodok tortovej formy som natlacila rozdrvene ovsene susuenky zmiesane s roztopenym maslom a na to som vyliala tuto Tvoju vybornu zmes bielej cokolady a smotany, no ubrala som jeden platok zelatiny.
a vydarilo sa bez problémov i úžasne chutilo :-) vidíš, ani potravinovú fóliu si nepotrebovala, postačil podklad, ktorý som spomenula v komentároch vo svojej odpovedi, aj bola dostatočne vysoká a nič nevytieklo, konzistencia výborná, aj si mohla odobrať celý 1 plátok želatíny..
toho ten kontrast podkladu a torty je vynikajúci, mám odskúšané pri mojej torte Závan leta v zime :-)
dakujem za krásne hodnotenie, úžasnú pochvalu a skvelú správu.
Nech Ti /vám/ chutí moja Torta z bielej čokolády i nadalej!!!
som rada, že aj tebe sa jahodová omáčka vydarila :-)
teší a, že tento môj recept považuješ za naozaj veľmi vydarený, ako to píšeš :-)
dakujem za uznanie.
dnes som robila... zatiaľ je v chladničke ,, zajtra odfotím a pridám foto
mlsali sme s kamarátkou :-)
vidím, že sa ti moja tortička úžasne vydarila i omáčka :-) (y)
videla som už aj link skôr, ako si pridala tieto nádherné fotky.
nesmierne ma teší, že vám chutilo :-)))
dakujem za všetko a želám Pekný večer!