Torta z bielej čokolády s jahodovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj Liebling miluje čokoládovú tortu a jeho krásna malá sestrička zase jahody, chcela som prekvapiť mojich najmladších a najmilších oboch, tak som pripravila k jeho 12. narodeninám čokoládovú tortu, ale z bielej čokolády a k nej jahodovú omáčku. Bola to sladká bodka za slávnostným narodeninovým obedom oslávenca a ešte sladšia bola pusa oboch detí :-)

6 osôb/1 dávka
porcií
10 minút
príprava
10/20 minút
na 60-70 °C

Postup

  1. Pripravila som bielu čokoládu,...
  2. ...želatínu v plátkoch,...
  3. ....čokoládu som nalámala na malé kocky do hrnca,...
  4. ...zaliala som ju pripravenou sladkou smotanou a dala som ju zohriať na najmiernejší plameň.
  5. Kým sa zahrievala smotana s čokoládou, namočila som 3 plátky želatíny do 3 PL studenej vody a nechala som ju asi 10 minút nabobtnať.
  6. Za stáleho miešania pri pomalom zahrievaní nad miernym plameňom sa v smotane úplne rozpustila biela čokoláda za 10 minút, /nevariť, nenechať zovrieť!!! - len ako ked robíte čokoládovú polevu Ganache/ v jednoliatu hmotu,...
  7. ..do ktorej som pridala nabobtnanú a poriadne vyžmýkanú želatínu, ktorú som nechala za stáleho miešania úplne rozpustiť v teplej mase.
  8. Naliala som zmes do tortovej formy o priemere 20 cm.
  9. Po chvíli som však zistila, že zospodu čokoládová hmota vyteká, tak som všetko preliala do malého pekáčika o veľkosti 28x18 cm, vrstva torty bude síce nižšia, ale bude sa dať krájať po stuhnutí zmesi rovnako trojuholníky. Môžete zmes naplniť do ramequiniek alebo iných vhodných formičiek. Po vychladnutí som dala pekáčik s čokoládovou tortou stuhnúť na noc do chladničky na 12 hodín, minimum potrebnej doby je 4 - 6 hodín.
  10. Jahody som umyla poriadne v studenej vode, odstopkovala som ich a pokrájala na menšie kúsky.
  11. Polovicu pokrájaných jahôd aj so šťavou som dala do hrnca s práškovým cukrom,..
  12. ...rozmixovala som ich ponorným mixérom na hladké pyré...
  13. ...varila som ich pomaly za stáleho miešania na najmenšom plameni asi 20 minút,...
  14. ...kým zmes nezhustla takmer do konzistencie želé, vypla som plameň a...
  15. ..vložila som druhú polovicu jahôd, ktoré sa v zbytkovom teple už len prehriali.
  16. Ked zmes úplne vychladla, preliala som ju do misky, prikryla potravinárskou foliou a dala som hotovú jahodovú omáčku vychladiť do chladničky.
  17. Tortu z bielej čokolády som servírovala s jahodovou omáčkou a kakaovými Zebra tyčinkami, zvlášť som dala v miske čerstvo ušľahanú tuhú šľahačku, aby si každý nabral podľa chuti, veľmi dobre odľahčí sladkú tortu a aj jahodovú omáčku. Recept pochádza z mojej zbierky z francúzskej kuchyne, odporúčam vrelo vyskúšať - Dobrú chuť prajem :-)
  18. Je to nenáročná a veľmi chutná torta z bielej čokolády, vhodný pre deti, ale vynikajúca maškrta aj pre dospelých a ten sladký úprimný bozk oboch detí ma blažil na srdci :-)