Torta Pokušenie fotorecept

lyali - fotkalyali, 14. februára 2011
Torta Pokušenie (fotorecept)
Foto: lyali

Orechy a horká čokoláda v spojení s osviežujúcou kyslou smotanou a šťavnaté ovocie na vylepšenie :-) Plát bez múky a jednoduchý nemaslový krém. "Nevýhodou" Zobraziť celý popisOrechy a horká čokoláda v spojení s osviežujúcou kyslou smotanou a šťavnaté ovocie na vylepšenie :-) Plát bez múky a jednoduchý nemaslový krém. "Nevýhodou" je akurát len čakanie na stuhnutie zákuska :-)

25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
120 g
120 g,mleté
1/2 ČL
 na vymastenie formy a strúhaný kokos (múčka) na vysypanie formy
Krém:
200 g, horká
200 g, (1 kelímok)
podľa chuti
podľa chuti
Na ozdobu napr.:




Postup

  1. 1

    Ja som použila kovovú otváraciu formu o priemere 24cm. Dno je vystlané papierom na pečenie a boky vymastené tukom a vysypané strúhaným kokosom do polovičky výšky formy. Rúru dáme vyhriať na 180°C. PS1: Čítala som, že v prípade šľahaného cesta v tortovej forme by sa malo vymazať alebo vystlať papierom len dno, aby sa cesto neodkláňala počas pečenia od formy, ale my ľúbime chrumkavý kokos na bokoch a torta sa dotvaruje krémom :-)

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do peny. A pridáme citrónovú kôru.

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zašľaháme mleté orechy (hmota je tuhšia).

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh (ja dávam aj štipku soli).

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do tuhej orechovej hmoty pridáme tuhý sneh a

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zľahka (napr. ručnou kovovou metličkou) vmiešame.

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto dáme do tortovej formy a pečieme pri 180°C asi 25min.

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečený plát necháme vychladnúť.

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potrieme džemom (v špajzičke som našla domáci z čiernych ríbezlí).

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Roztopíme si čokoládu. Ja som topila rozlámanú čokoládu v mikrovlnke, a to na polovičnom výkone najprv v nezakrytej nádobe 1min.

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridala som trochu teplej vody a premiešala. Znova som dala do mikrovlny, tentokrát na menej ako 30sek a zakryté. Čokoláda sa v mikrovlnke môže ľahko pripáliť.

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podľa potreby pridáme vodu a vymiešame na hladký krém.

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pridáme kyslú smotanu, podľa chuti preosiaty práškový cukor a kakao.

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vymiešaný krém natrieme na tortu.

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Dáme stuhnúť a ľubovoľne ozdobíme. Tenkým nožom oddelíme boky od dna a nakrájame. PS2: Isto ste si všimli, že papier stále nie je odstránený. Chybička krásy. Našťastie po rozkrájaní zákuska na porcie sa mi podarilo podobrať zákusok tak, že som ho naložila na tanier bez papiera :-)

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Čerstvé jahody som na záver potrela mierne vychladnutou glazúrou. Jahodový džem (asi 2PL džemu bez kúskov jahôd) s pár kvapkami citrónovej šťavy som za stáleho miešania priviedla na miernom ohni do varu a podľa potreby zriedila vodou tak, aby sa po miernom vychladnutí dala glazúra natrieť.

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Manželovi vraj chutilo :-)

    Torta Pokušenie (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

cica2
fííha, krásna tortička a aj krásne naaranžované:)))
milecka
Už na pohľad vyborná, skúsim ju urobiť.Diky.
marta5
Vyzera super,v lete ju iste skusim,mam na zahrade jahody,tak uz sa od teraz tesim
lyali
Ďakujem za všetky Vaše komentáre. Naozaj niet nad čerstvé ovocie a dostatok naozaj šťavnatého a sladkého a navyše aj cenovo dostupnejšieho bude až v lete. Mne to ale nedalo pri príležitosti Valentína a podarilo sa mi kúpiť v sieti supermarketov dokonca chuťovo príjemné jahody :-)
tinca
@lyali nemá chybu, až sem cítim vôňu tých jahôd, u nás teraz nemali
astheart
Já ten krém dělám taky, je opravdu výborný. Používám ho na kakaová těsta. Ale míchám jen rozpuštěnou čokoládu na vaření s kysanou smetanout.
vavan
tú polevu poznám ale bez cukru môžem potvrdiť je vynikajúca
zuzliak
Ty jeden pokusitel :D Kde len ja teraz jahodky zozeniem, aby plne uhlicnanov neboli? :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia