Torta Pokušenie (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Orechy a horká čokoláda v spojení s osviežujúcou kyslou smotanou a šťavnaté ovocie na vylepšenie :-) Plát bez múky a jednoduchý nemaslový krém. "Nevýhodou" je akurát len čakanie na stuhnutie zákuska :-)

25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ja som použila kovovú otváraciu formu o priemere 24cm. Dno je vystlané papierom na pečenie a boky vymastené tukom a vysypané strúhaným kokosom do polovičky výšky formy. Rúru dáme vyhriať na 180°C. PS1: Čítala som, že v prípade šľahaného cesta v tortovej forme by sa malo vymazať alebo vystlať papierom len dno, aby sa cesto neodkláňala počas pečenia od formy, ale my ľúbime chrumkavý kokos na bokoch a torta sa dotvaruje krémom :-)
  2. Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom
  3. do peny. A pridáme citrónovú kôru.
  4. Zašľaháme mleté orechy (hmota je tuhšia).
  5. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh (ja dávam aj štipku soli).
  6. Do tuhej orechovej hmoty pridáme tuhý sneh a
  7. zľahka (napr. ručnou kovovou metličkou) vmiešame.
  8. Cesto dáme do tortovej formy a pečieme pri 180°C asi 25min.
  9. Upečený plát necháme vychladnúť.
  10. Potrieme džemom (v špajzičke som našla domáci z čiernych ríbezlí).
  11. Roztopíme si čokoládu. Ja som topila rozlámanú čokoládu v mikrovlnke, a to na polovičnom výkone najprv v nezakrytej nádobe 1min.
  12. Pridala som trochu teplej vody a premiešala. Znova som dala do mikrovlny, tentokrát na menej ako 30sek a zakryté. Čokoláda sa v mikrovlnke môže ľahko pripáliť.
  13. Podľa potreby pridáme vodu a vymiešame na hladký krém.
  14. Pridáme kyslú smotanu, podľa chuti preosiaty práškový cukor a kakao.
  15. Vymiešaný krém natrieme na tortu.
  16. Dáme stuhnúť a ľubovoľne ozdobíme. Tenkým nožom oddelíme boky od dna a nakrájame. PS2: Isto ste si všimli, že papier stále nie je odstránený. Chybička krásy. Našťastie po rozkrájaní zákuska na porcie sa mi podarilo podobrať zákusok tak, že som ho naložila na tanier bez papiera :-)
  17. Čerstvé jahody som na záver potrela mierne vychladnutou glazúrou. Jahodový džem (asi 2PL džemu bez kúskov jahôd) s pár kvapkami citrónovej šťavy som za stáleho miešania priviedla na miernom ohni do varu a podľa potreby zriedila vodou tak, aby sa po miernom vychladnutí dala glazúra natrieť.
  18. Manželovi vraj chutilo :-)