Torta od babičky

pauvi - fotkapauvi, 27. mája 2011
Torta od babičky
Foto: pauvi

Piecť ma učila babička a od nej mám aj recept na najlepšiu tortu, akú som kedy jedla.. Dá sa použiť tiež na roládu. Je Zobraziť celý popisPiecť ma učila babička a od nej mám aj recept na najlepšiu tortu, akú som kedy jedla.. Dá sa použiť tiež na roládu. Je výborný, nikdy sa dlho "neohreje" :)

Suroviny

5 PL
5 ks
5 PL
1
250 Dg
1 ks (den vopred uvarene)
 (kyslý)




Postup

  1. 1

    KORPUS: Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vymixujeme spolu s 5timi lyžicami práškového cukru na hustý sneh, do ktorého vmiešame 5žĺtok. Potom do zmesi vmiešame 5 lyžíc polohrubej múky, za 1/4 lyžička prášku do pečiva a balíček vanilkového cukru. Takto pripravené cesto vlejeme do vymastenej formy na pečenie. Pokiaľ chceme cesto ozvláštniť, necháme si trochu v miske, vmiešame lyžicu kakaa a vlejeme do stredu formy. Po upečení ostane biele cesto na okrajoch a hnedé v strede. Ak chceme väčšiu tortu, zvýšime počty podľa potreby, vždy o koľko vajíčok, o toľko lyžíc cukru a múky.

  2. 2

    PLNKA: Uvaríme si salko, približne hodinu - hodinu a pol. Necháme ho vychladnúť v plechovke a vychladnuté poriadne vymiešame s maslom. (vymixujeme). Ak sa nám zdá plnka riedka, necháme na pol hodinky stuhnúť v chladničke.

  3. 3

    Korpus rozrežeme na 3 časti. Natrieme džemom (najlepšie ríbezľový, aby bol kyselkavý) a naň navrstvíme plnku zo salka a masla. Prikryjeme ďalším plátom a opäť natrieme džemom a naň plnkou. Na vrchný plát dáme už len trochu plnky, zvyšok plnky nám ostane na "stierku" po bokoch.

    Torta od babičky - obrázok 3
  4. 4

    A zdobíme podľa vlastnej chute, či už čokoládou, alebo potiahneme.

    Torta od babičky - obrázok 4

Diskusia k receptu

vierik
Krásne tortičky obidve,určite aj chutné lebo je tam džemík,a to kakaové cesto do stredu nemá chybu :-)
tatranka
Tortička jedna aj druhá je veľmi pekná.A keďže uvádzaš že je /najlepšia/,tak je šup už v mojej KK.Skúsim upiecť,ale si zákusok-rezy.Neviem zdobiť torty.Napíšem,ako chutila.Príležitosť sa rysuje.
orchidea
Plnka so salkom je vždy dobrá a tá tortička je veľmi pekná.
3sandra3
krásne tortičky... vyhrali by prvé miesto v súťaži pečenia a poťahovania
letisia
Už sa tu viedlo zopár diskusií o salku, tak ti poradím, že už dostať kúpiť salko karamelizované, netreba ho variť, len vymiešať s maslom. Ale mne chutí lepšie krém z toho salka, čo sa doma varí.
cica2
wau, tortičky sú obidve nádherné, si velmi šikovná! :) Vitaj na Vareche a teším sa na tvoje ďalšie krásne recepty:))
3sandra3
@letisia ...tiež mám doma kúpené to karamelové salko, ale stále ho odkladám, mám totiž obavy, či je dosť husté....aké je?
jerica
ó padla sánka , krásna určite by som neodolala:-))
coldbery
krásna torta.....len tiež neviem zdobiť ...ale pri najblížšej akcií skúsim....
babkamt
torta je nádherná,v recepte nepíšeš,že si pridala kakao,ako si urobila ten stred torty? ,takýto krém som ešte nerobila,vyskúšam,ukladám do kk
elisticka
krasne torticky:-)aj kremik vynikajuci a ten prierez zaujimavy....ukladam
ancicka
Tie tortičky sú ozaj pekné .@abkamt . v postupe sa popisue kakao,a čo sa týka plnky,mne sa najlepšie osvedčila na plnenie torty plnka nad parou.
hubata
Peknučká a istotne aj dobručká, si jednoducho šikuľka !
enge149
vyzerá super,toto je moje piškotové cesto/jednoduché/na bábovku,mne chutí a je to aj rýchle a nie je ťažké,ak sa nezje vydrží ako obyčajná piškóta..
3sandra3
ja som dnes robila túto tortičku, je v chladničke, čaká na zajtra,, zdá sa, že bude na tácke iba chvíľu... vyzerá dobre , cesto je ľahulinké, aj som dala do stredu torty trochu toho kakaového cesta.... ale som ju nepoťahovala ako ty, to neviem, dala som krém aj navrch torty a posypala čokoládou postrúhanou
vieraa
Prekrásne sú obidve.
Vnučka ide mať "Svaté prijímanie" možno by to bola dobrá inšpirácia , alebo neporadili by ste mi niekto, nejakú tortu? Vopred ďakujem milé varecháčky
evanaaa
Torta ako " vyšitá ", jedna aj druhá, postup na cesto sa mi páči ( netreba zvlášť vymiešať žĺtka ), len ja by som musela dať iný krém. A aj tie ružičky si robila sama?
evanaaa
P.S., Píšeš že torta od babičky, no pochybujem, že naše babičky, aj keď dobre piekli, vedeli tak poťahovať a zdobiť, to je umenie mladších gazdiniek.
cinkla
Recept je to jednoduchy a ci je lepsi ako s parizskym krem to yyskusam . Na to ozdobovanie ale nemam.
gabinka1
Jednoducha a pritom vyborna torticka akurat ju papame :)) mnam
pauvi
jooj ďakujem, veľmi ste ma potešili. Túto máme fakt najradšej, len tak sa po nej zapráši a od ďalšieho dňa môžeme dietovať :))
pauvi
inak, mne sa osvedčilo, že ak je salko redšie, stačí dať viac masla a nechať stuhnúť v chladničke ešte pred natieraním na korpus a určite bude držať.

Formu mám klasickú, neviem presne, aký to je priemer, túto máme už pekných pár rokov. Ale je dosť veľká. Na nižšiu tortičku preto dávam 5 vajec (sme doma tri baby, tak nech to nepreháňame), ale na takú normálnu stačilo pridať ešte jedno a napapala sa z nej aj väčsia posádka na čele s chlapskou časťou :)
jozka2
mas poklonu odo mna zatak krasnu ozdobu torty




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia