Foto: pauvi
Piecť ma učila babička a od nej mám aj recept na najlepšiu tortu, akú som kedy jedla.. Dá sa použiť tiež na roládu. Je Zobraziť celý popisPiecť ma učila babička a od nej mám aj recept na najlepšiu tortu, akú som kedy jedla.. Dá sa použiť tiež na roládu. Je výborný, nikdy sa dlho "neohreje" :)
Postup
-
1
KORPUS: Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vymixujeme spolu s 5timi lyžicami práškového cukru na hustý sneh, do ktorého vmiešame 5žĺtok. Potom do zmesi vmiešame 5 lyžíc polohrubej múky, za 1/4 lyžička prášku do pečiva a balíček vanilkového cukru. Takto pripravené cesto vlejeme do vymastenej formy na pečenie. Pokiaľ chceme cesto ozvláštniť, necháme si trochu v miske, vmiešame lyžicu kakaa a vlejeme do stredu formy. Po upečení ostane biele cesto na okrajoch a hnedé v strede. Ak chceme väčšiu tortu, zvýšime počty podľa potreby, vždy o koľko vajíčok, o toľko lyžíc cukru a múky.
- 2
PLNKA: Uvaríme si salko, približne hodinu - hodinu a pol. Necháme ho vychladnúť v plechovke a vychladnuté poriadne vymiešame s maslom. (vymixujeme). Ak sa nám zdá plnka riedka, necháme na pol hodinky stuhnúť v chladničke.
- 3
Korpus rozrežeme na 3 časti. Natrieme džemom (najlepšie ríbezľový, aby bol kyselkavý) a naň navrstvíme plnku zo salka a masla. Prikryjeme ďalším plátom a opäť natrieme džemom a naň plnkou. Na vrchný plát dáme už len trochu plnky, zvyšok plnky nám ostane na "stierku" po bokoch.
- 4
A zdobíme podľa vlastnej chute, či už čokoládou, alebo potiahneme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vnučka ide mať "Svaté prijímanie" možno by to bola dobrá inšpirácia , alebo neporadili by ste mi niekto, nejakú tortu? Vopred ďakujem milé varecháčky
Formu mám klasickú, neviem presne, aký to je priemer, túto máme už pekných pár rokov. Ale je dosť veľká. Na nižšiu tortičku preto dávam 5 vajec (sme doma tri baby, tak nech to nepreháňame), ale na takú normálnu stačilo pridať ešte jedno a napapala sa z nej aj väčsia posádka na čele s chlapskou časťou :)