Torta od babičky

Autor receptu: pauvi

Piecť ma učila babička a od nej mám aj recept na najlepšiu tortu, akú som kedy jedla.. Dá sa použiť tiež na roládu. Je výborný, nikdy sa dlho "neohreje" :)

Suroviny

Postup

  1. KORPUS: Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vymixujeme spolu s 5timi lyžicami práškového cukru na hustý sneh, do ktorého vmiešame 5žĺtok. Potom do zmesi vmiešame 5 lyžíc polohrubej múky, za 1/4 lyžička prášku do pečiva a balíček vanilkového cukru. Takto pripravené cesto vlejeme do vymastenej formy na pečenie. Pokiaľ chceme cesto ozvláštniť, necháme si trochu v miske, vmiešame lyžicu kakaa a vlejeme do stredu formy. Po upečení ostane biele cesto na okrajoch a hnedé v strede. Ak chceme väčšiu tortu, zvýšime počty podľa potreby, vždy o koľko vajíčok, o toľko lyžíc cukru a múky.
  2. PLNKA: Uvaríme si salko, približne hodinu - hodinu a pol. Necháme ho vychladnúť v plechovke a vychladnuté poriadne vymiešame s maslom. (vymixujeme). Ak sa nám zdá plnka riedka, necháme na pol hodinky stuhnúť v chladničke.
  3. Korpus rozrežeme na 3 časti. Natrieme džemom (najlepšie ríbezľový, aby bol kyselkavý) a naň navrstvíme plnku zo salka a masla. Prikryjeme ďalším plátom a opäť natrieme džemom a naň plnkou. Na vrchný plát dáme už len trochu plnky, zvyšok plnky nám ostane na "stierku" po bokoch.
  4. A zdobíme podľa vlastnej chute, či už čokoládou, alebo potiahneme.