Tiramisu
šéfkuchár reštaurácií Camouflage a Flowers v Bratislave, 28. januára 2010
Foto: vydavateľstvo Ikar
Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.
porcií
príprava
Postup
-
1
Žĺtky a cukor vyšľaháme na hustú penu (nesmú v nej ostať nijaké celé kryštáliky cukru). Potom pomaly primiešame mascarpone a dôkladne miešame, až kým nevznikne hladký krém (miešať treba pomaly stierkou alebo vareškou, aby krém nezredol).
- 2
Na dno pripravenej nádoby (asi 30 x 30 x 10 cm) poukladáme tesne vedľa seba vrstvu piškót, ktoré sme predtým na 2 sekundy namočili do silnej kávy zmiešanej s amarettom, a na to nahladko rozotrieme polovicu krému. Rozložíme druhú vrstvu piškót, rozotrieme na ne zvyšnú polovicu krému, uhladíme a dáme na noc vychladiť do chladničky (piškóty nasiaknu a tiramisu stuhne).
- 3
Povrch stuhnutého tiramisu posypeme postrúhanou horkou čokoládou, zľahka poprášime najemno zomletou kávou, nakrájame na porcie a podávame.
- 4
Náš tip: Pri mascarpone dávame pozor na obsah tuku v sušine – čím ho má viac, tým lepšie. Minimálny obsah by mal byť 75 %, veľmi kvalitné mascarpone má 79 % tuku. Namiesto espresa možno použiť aj prekvapkávanú kávu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
V lete však namiesto vajec zašľahám do mascarpone vaječný koňak.
Ja dávam aj bielka, presne preto aby bol nadýchanejší a navrch strúham pravú horkú čokoládu.