Tiramisu

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácií Camouflage a Flowers v Bratislave, 28. januára 2010
Tiramisu
Foto: vydavateľstvo Ikar

Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.

10
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

100 ml
110 g
500 g
1 balenie
0,3 l
50 ml
 trocha




Postup

  1. 1

    Žĺtky a cukor vyšľaháme na hustú penu (nesmú v nej ostať nijaké celé kryštáliky cukru). Potom pomaly primiešame mascarpone a dôkladne miešame, až kým nevznikne hladký krém (miešať treba pomaly stierkou alebo vareškou, aby krém nezredol).

  2. 2

    Na dno pripravenej nádoby (asi 30 x 30 x 10 cm) poukladáme tesne vedľa seba vrstvu piškót, ktoré sme predtým na 2 sekundy namočili do silnej kávy zmiešanej s amarettom, a na to nahladko rozotrieme polovicu krému. Rozložíme druhú vrstvu piškót, rozotrieme na ne zvyšnú polovicu krému, uhladíme a dáme na noc vychladiť do chladničky (piškóty nasiaknu a tiramisu stuhne).

  3. 3

    Povrch stuhnutého tiramisu posypeme postrúhanou horkou čokoládou, zľahka poprášime najemno zomletou kávou, nakrájame na porcie a podávame.

  4. 4

    Náš tip: Pri mascarpone dávame pozor na obsah tuku v sušine – čím ho má viac, tým lepšie. Minimálny obsah by mal byť 75 %, veľmi kvalitné mascarpone má 79 % tuku. Namiesto espresa možno použiť aj prekvapkávanú kávu.

Diskusia k receptu

sjuz
Takto ho robievam aj ja - je to naobľúbenejší dezert našej rodiny :). Vrch posýpam horkým práškovým kakaom.
V lete však namiesto vajec zašľahám do mascarpone vaječný koňak.
evkalibka
Ja do krému pridávam aj vyšľahané 2 smotany. Vrch tiež posýpam kakaovým práškom
isar
U nás majú mascarpone v Kauflande.
morenajea
veľký kus tiramisu si dávam namiesto obeda. len keby sa z toho chudlo :P
milanka
mňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam...je to moj naj zákusok
aleana
v originalnom recepte ma ist do kremu este sneh z bielkov,krem bude nadychanejsi.Pocet bielkov-polovicny ku gramazi mascarpone.Na kazdych 100 g mascarpone jedno vajce.
niqushqua99
Najlepšie tiramisu, každý ho len chváli, keď som ho prvý krát vyskúšala, tak som ho musela robiť minimálne dvakrát to týždňa asi mesiac, každý ho chcel ochutnať :)
Ja dávam aj bielka, presne preto aby bol nadýchanejší a navrch strúham pravú horkú čokoládu.
monini
Odkedy som ho prvýkrát doma urobila, všetci si odomňa pýtajú len Tiramisu :-)
tinu
aj mňa by zaujímalo kolko 100ml žĺtka :D
martab
Neviem ci este bude niekto reagovat na tento recept. Velmi rada by som chcela vediet kolko zltkov je 100ml. Dakujem za odpovedň
ivan14
Martab: tolik, kolik se vejde do deckové skleničky. Pokud přeteče, jistě se přebytek upotřebí jinak. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia