Teplý brokolicový šalát

alena45 - fotkaalena45, 12. februára 2012
Teplý brokolicový šalát
Foto: alena45

Môj obľúbený zimný šalát.

1
porcia
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2
plátok




Postup

  1. 1

    Brokolicu rozoberieme na väčšie ružičky a dáme variť do neosolenej vody. Varíme asi 5 minút. Zlejeme a necháme trošku vychladnúť. Zo slaniny odrežeme tenký plátok, pokrájame na pásiky a dáme opražiť na panvicu. Z tohto veľkého plátku som použila len polovičku.

    Teplý brokolicový šalát - obrázok 1
  2. 2

    Preberieme si semiačka. Ja som tentokrát mala len slnečnicové a ľanové. Brokolicu nasekáme na menšie kúsky.

    Teplý brokolicový šalát - obrázok 2
  3. 3

    Semiačka prihodíme k opraženej slaninke a rýchlo prikryjeme, lebo obzvlášť ľanové praskajú a lietajú po celej kuchyni. Keď sú semiačka opražené, odstavíme panvicu z ohňa, po chvíli odkryjeme a prihodíme posekanú brokolicu. Dobre premiešame, dáme ešte na chvíľu na oheň a prehrejeme. Preložíme do misky a povrch posypeme nasekaným kúskom plesňového syra.

    Teplý brokolicový šalát - obrázok 3
  4. 4

    Keďže slanina aj plesňový syr sú dostatočne slané, nie je potrebné soliť vodu na brokolicu. Rovnako robievam karfiolový aj kelový šalát. Kel pokrájam na kocky a dám na chvíľu povariť. Niekedy si pridám uvarené čínske rezance.

Diskusia k receptu

marianne69
mne ta slaninka tam pasuje vyborne,ale nekombinovala by som ju so syrom:-)
nazarboncuk
skusila by som vymeniť lanové semiacka za opecené sezamove, slo by to? Inak vyzera velmi dobre!
alena45
@nazarboncuk , je úplne jedno aké sú semiačka, chuť dá slanina a syr. V recepte som uviedla aj píniové oriešky, tie sú ešte lepšie, ale teraz ich nemám. Bojím sa ich kupovať, minule som s nimi priniesla aj mole.
Ďakujem všetkým za komentáre a dajte vedieť, či aj Vám chutilo, hoci aj s obmenami.
juliuss
Vyborny !!! Chutilo nam. Nemala som plesnovy syr, dala som fetu. Tiez vynikajuce. A slaniny som trosku pridala, aby chutilo aj manzelovi :-))) Dakujeeem.
alena45
Tak na zdravie ! Nabudúce vyskúšaj aj s Nivou, ak ju máte radi, neobanuješ.
rea1
karfiol mam doma a rozmyslala som, akym netradicnym sposobom ho pripravit. takze uz viem. a ryzove sklenene rezance k nemu, tiez ich treba dajako vhodne zlikvidovat. tento recept mi pripada uplne idealny.
alena45
hej, @rea1 , robila som aj s karfiolom, nevyniknú síce tak farby, ale je rovnako chutný. Namiesto slaninky som dávala na pásiky opraženú šunku. Niet tam čo pokaziť.