Foto: alena45
Môj obľúbený zimný šalát.
porcia
tepelná úprava
Postup
-
1
Brokolicu rozoberieme na väčšie ružičky a dáme variť do neosolenej vody. Varíme asi 5 minút. Zlejeme a necháme trošku vychladnúť. Zo slaniny odrežeme tenký plátok, pokrájame na pásiky a dáme opražiť na panvicu. Z tohto veľkého plátku som použila len polovičku.
-
2
Preberieme si semiačka. Ja som tentokrát mala len slnečnicové a ľanové. Brokolicu nasekáme na menšie kúsky.
-
3
Semiačka prihodíme k opraženej slaninke a rýchlo prikryjeme, lebo obzvlášť ľanové praskajú a lietajú po celej kuchyni. Keď sú semiačka opražené, odstavíme panvicu z ohňa, po chvíli odkryjeme a prihodíme posekanú brokolicu. Dobre premiešame, dáme ešte na chvíľu na oheň a prehrejeme. Preložíme do misky a povrch posypeme nasekaným kúskom plesňového syra.
-
4
Keďže slanina aj plesňový syr sú dostatočne slané, nie je potrebné soliť vodu na brokolicu. Rovnako robievam karfiolový aj kelový šalát. Kel pokrájam na kocky a dám na chvíľu povariť. Niekedy si pridám uvarené čínske rezance.
Ďakujem všetkým za komentáre a dajte vedieť, či aj Vám chutilo, hoci aj s obmenami.