Tekvicovo-gaštanová polievka

zenfira - bez fotkyzenfira, 14. novembra 2012
Tekvicovo-gaštanová polievka
Foto: zenfira

Je sezóna tekvičiek, ktoré neodmysliteľne patria k jeseni a pre mňa sa tak isto neodmysliteľne s jeseňou spájajú gaštany. Gaštany zbožňujem a navyše sú Zobraziť celý popisJe sezóna tekvičiek, ktoré neodmysliteľne patria k jeseni a pre mňa sa tak isto neodmysliteľne s jeseňou spájajú gaštany. Gaštany zbožňujem a navyše sú veľmi zdravé a tak som sa túto jeseň rozhodla troška s nimi poexperimentovať a vychutnať si ich aj v inej podobe ako pečené ;-). No a ešte k tomu polievka chutila mojej dcérke, čo ma potešilo najviac ;-)

Suroviny

500 g
100 g
1 ks
600 ml
100 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Tekvičku si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Olúpané gaštany si dáme variť do vody, kým nie sú mekké - cca 15-20 minút, keď vychladnú, ešte z nich olúpeme šupku. V hrnci necháme rozohriať maslo a pridáme nakrájanú tekvičku, 1 celú škoricu (ak ste si nie veľmi istý tou škoricou, použite radšej menší kúsok ;-) ), osolíme, okoreníme, prikryjeme pokrývkou a necháme dusiť približne 10 minút (občas premiešame, aby sa nám tekvica neprichytila).

  2. 2

    Pridáme biele víno, počkáme kým začne vrieť a necháme asi 3 minútky vrieť, potom prilejeme kurací vývar a polovičku z gaštanov. Necháme spolu všetko variť na slašom ohni približne 20 minút. Z polievky vyberieme škoricu a polievočku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Ak sa Vám zdá moc hustá, pridáme ešte z vývaru a necháme spolu prejsť varom. Podľa chuti ešte dosolíme, dokoreníme.

  3. 3

    Gaštany, ktoré nám zostali pokrájame - alebo rozmrvíme na menšie kúsky a spolu s olúpanými tekvicovými semiačkami opečieme na rozohriatej suchej panvici. Polievočku servírujeme posypanú touto zmesou gaštanov a semiačok.

Diskusia k receptu

mijaita
Vařím jen kaštanovou, tak ted uvarim tu tvoji, jsem zvedava jaka bude.
irenaw
aha, tak to je ona ;-) vyzerá to parádne
zenfira
mijaita: tak recept na gaštanovú polievku by som si veru prosila, ešte som o takej nepočula, musí to byť dobrota!
radox1
skuste namiesto varenia tekvicu upiect prekrojenu napoli.tekvica mierne skaramelizuje a dostane iny nadych.potom len vydlabat a postupovat dalej podla svojho receptu.
irenaw
@radox1 to má len jednu chybičku, všetku tekvicu zjem len tak ;-D... ale máš pravdu, je to iná chuť a výborná. rovnako pripravujem aj z pečenej mrkvy.