Tekutý karamel na dezerty

lucietta - fotkalucietta, 12. februára 2014
Tekutý karamel na dezerty
Foto: lucietta

Milujem tekutý karamel, popravde, dezerty s karamelovou príchuťou sú pre mňa TOP :-) Roky som ho kupovala v obchode, až som raz narazila na Zobraziť celý popisMilujem tekutý karamel, popravde, dezerty s karamelovou príchuťou sú pre mňa TOP :-) Roky som ho kupovala v obchode, až som raz narazila na cukrára, ktorý mi prezradil recept na jeho výrobu... je to také jednoduché, až je to geniálne :-) Je to skvelé na dezerty, zmrzlinu, ovocný šalát, aj keď ja ho maškrtím na tajňáša aj sám o sebe :-D

30
porcií
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
250 g




Postup

  1. 1

    Do hrnca si nasypeme cukor a na miernom plameni ho skaramelizujeme tak, až sa úplne rozpustí. Je treba stále miešať, aby sa nám nepripálil. Hneď, ako je rozpustený, opatrne prilejeme smotanu na šľahanie. Je treba dávať pozor, lebo sa uvoľňuje veľa pary, aby ste sa nepopálili.

    Tekutý karamel na dezerty - obrázok 1
  2. 2

    Miešame to celé, až kým sa všetok karamel opäť nerozpustí. Necháme trošku ochladnúť a prelejeme do fľašky. Ak nám ostali hrudky cukru, prelejte cez sitko s väčšími očkami. Skladujeme v chladničke.

Diskusia k receptu

violeta
ďakujem, uložím si ho do kk, určite sa niekedy zíde :-)
smejkad
jajajajaaaaaaaaaj, tak toto urobim, vyuzijeme na vsetkyh frontoch, ale moje nervy, ako povedala pani Pavelekova-do vane uz s obuvákom...
vynikajuca vec, ak to naozaj funguje, rovnako genialne ako domace salko, chlieb bez miesenia, marlenkove gulky a evianin bar :-)))
lucietta
@smejkad funguje to na 100%, určite budeš rovnako nadšená ako ja... sama som neverila, že to môže byť až také jednoduché, ale je :-)
jozka2
je to vynikajuci recept hlavne na polevy
staja
Tak toto beriem a @smejkad , so všetkými hore vymenovanými vecami na 100% súhlasím
kukulienka71
To si mi narobila teraz po večeri chute na sladké...Máš ***** za jednoduchý,ale skvelý recept,žiadna umelina!Ďakujem:-)
lucietta
@jozka2 je to vážne výborné, napr. keď chceš karamelový krém do koláčika, len to vymiešaš s maslo a je :-)
@staja , veru veru, obuvákom do vane, ale stojí to za to :-D
hubata
Nuž, pre mňa je tento recept nešťastím, lebo by sa nikdy nedožil toho na čo je určený: na polevu.... A uložiť ho do chladničky to už vôbec neprichádza do úvahy.

Ukladám do KK, lebo ho strašne ľúbime, je rýchlo hotový a tak možno niekedy prežije. Vďaka že si sa s nami oň podelila a ponúkla nám ho na jahôdke. Už je v KK.
lucietta
@hubata , nebojaj, je ho celkom dosť, hádam sa zvýši aj do minifľašťurky... :-D Ja ho dávam do originálnej z obchodu, ale vždy sa zvýši aj na papanie... aj keď občas to vyzerá na súboj kto z koho :-D
denyany
Už som niekde videla tento recept, ale zabudla som naň. Vďaka, že si mi ho promenula.
mariamka
minule som to pouzila na moj citronovo-tvarohovy kolac /sranda, nejako mi to svitlo, bez akehokolvek receptu :/ velmi sikovna a chutna rychlovka, ked sa vam nechce patlat s cok.polevou alebo zelatinou :)
sovka62
No toto! Oči mi vyliezajú, ešte, že mám okuliare, asi by aj vypadli. A teraz stojím pred otázkou ako Hamlet, v mojom prípade "uložiť, či neuložiť?", čo vlastne znamená "žrať, či nežrať?", lebo neexistuje taká chladnička, v ktorej by sa to predo mnou schovalo. Na druhej strane, mať ho pri ruke pre prípad potreby je úplne skvelé. Takže ukladám a skúsim hlavu presvedčiť, že toto hltať lyžicou sa mi vlastne vôbec nechce.
1x yana
eviana
@lucietta , tak za uvedenie tohto receptu Ťa asi na Nobelovu cenu navrhnem, minimálne na takú našu internú varechovú, bo ja karamelomil som jak vyšitý a presne viem o čom píše @sovka62 , toto bude ťažký súboj kto z koho :) Ale napriek všetkému, ale práve preto Ti z celého môjho karamelomilského srdca zaň ďakujem a inak ako 5* nemôžem :)
lucietta
@sovka62 , @eviana som sa hneď za včas ráno nasmiala, ďakujem vám za to :-D Celkom mi odľahlo, že v tej mojej karamelofílii nie som vôbec sama :-*
lucietta
@weron0605 ja mám poslednú várku od Vianoc, ale už je ho tam žalostne málo... ale asi by na tom musel ležať Veľhad kráľovský, aby vydržal dlhšie :-D
tatranka
Uložené !!!!!!!!!!! S karamelom mám veľa receptov.Tento tvoj receptík prišiel ako na zavolanie.
lucietta
@tatranka to sa veľmi teším, ja sa ho zajtra chystám použiť ku čokoládovému fondue, čo chystám pre rodinku ako darček na Valentína :-) My radi maškrtíme, tak nech sa vytešia :-)
marikafil
uffff, no neviem, či to vôbec mám skúšať, lebo rozhodne nevydrží v tej chladničke... takže keď nechcem skončiť pri tom obuváku... no ale pre istotu ukladám do KK:-)
lucietta
@marikafil , neboj, je toho vážne celkom dosť, niečo sa tej chladničke hádam ujde :-D
@medovnicek nieje zač, určite ním potešíte deti, aj dospelákov... a hlavne svoje chuťové poháriky :-)
violetacamorova
Aj ja som karamelová ako ty a niet nad domáce. Ukladám, už mám odskúšaný čokoládový toping od @egre ška a tvoj sa pridá k nemu.
smejkad
mam popaleny jazyk aj ruku, ale stoji to za to :-)))
uz bol karamel hotovy, ked som zistila, ze to, co troni v chladnici, nieje slahacka, ale smotana na varenie :-)))))
tak som dala este trochu masla a kedze ho chcem mat zlahka hustejsi, pridala som aj trosku suseneho mlieka - no co vam poviem :-)))
uvazujem, kolko ho ostane, kym stihne vychladnut :-))))
lucialujza
tiež som karamelofilka
ak tú šľahačku budete liať do karamelu veľmi pomaly, tak sa vám karamel neochladí a nestuhne, ale veľmi elegantne a bez dlhého rozvárania dosiahnete hladkú hmotu :-)
1x staja
smejkad
dobry tip,@lucialujza , dakujem :-)
ja som to tam svihla naraz cele a ked som potom z okraja oskrabavala karamel,nech sa roztopi, tak mi priskocil nadavat na ruku :-)))
weron0605
tak ja vyskusam a podarujem ako jedly darcek :) preto sa pytam ako dlho vydrzi.
weron0605
a kolko ho bude z tejto davky? aby som vedela prisposobit flasticke :)
lucietta
juuuuuuuuuuuuuuuj @smejkad veď som písala že pomaly a opatrne! Dúfam, že s rukou to nieje až také strašné :-) To sušené mliečko vôbec netreba dávať, on ako chladne, tak sa stáva hustejší, vôbec sa netreba báť toho, že by bol riedky... ale že je fantastický? :-D
@lucialujza určite, čím pomalšie, tým lepšie, ale niekedy je to problém vydržať :-D
lucietta
@violetacamorova daj vedieť, ako si dopadla :-)
@weron0605 podľa mňa kľudne vydrží aj pol roka, keď bude zavretý vo fľaštičke v chladničke... ja som ho tiež dávala na Vianoce ako jedlý darček a mal úspech :-) Z tejto dávky mi vyšlo cca 3,5-4 dcl (ak sa teda dobre pamätám) @smejkad koľko ti toho vyšlo? :-D
smejkad
ani neviem kolko, este je vo woku a chladne, ale ja z neho priebezne kostujem, ci sa nekazi :-)))))))))))))))))))))
dala som viac cukru, cca 30-35 deka, tak toho bolo okolo pol litra plus minus :-)
ruka je ok, svojho casu som tu objavila diskusiu, ze na popaleniny hladku muku a funguje to prvotriedne :-)))
lucietta
@smejkad tak to musím vyskúšať, tú hladkú múku, lebo aj mne sa občas zadarí :-D
o tak som to asi dobre odhadla, že okolo 4dcl to bude
brambora
ja tiez milujem karamel. :D mam to chapat tak, ze aj ked ho uschovam v chladnicke, tak ostane tekuty? ze rovno z flasticky nalejem do ust? :D ci sa to nejak potom ohreje? urcite ukladam...
smejkad
ja ho mam po dvoch hodinach na linke ako hustejsi med, predpokladam, ze v chladnici este trosku stuhne, ale asi to zavisi aj od toho, kolko vody odparis pri vareni so slahackou :-)
famozny je :-)))
smejkad
slubujem ze posledna vec k tomuto receptu :-)))
cokoladu som spravila rovnako ako karamel (rozpustit, spojit so smotanou,hotovo )
dala som po lyzicke do formicky, potom lyzicku karamelu a nakoniec opat cokoladu
nepodarilo sa mi dostat cokoladu na steny formicky,takze sa to vrstvilo a na oko -nooooooooo, musi byt clovek poslepsi , alebo velmi tolerantny :-)))
ale chut...
normalne som zabudla, ze sme prehrali :-)))
elysa
toto sa páči, doladená dobrota karamelom musí byť výborná, kk
1x luss44
mery8658
@lucietta len pred mesiacom som si myslela, že tvoj recept na chlebík bez miesenia - je, alebo bude pre mňa "RECEPT ROKA" a tu hľa ďalší recept roka. Máš môj veľký obdív! Pre mňa je to taká bomba ako čokoláda s kyslou smotanou.
lucietta
@brambora počítaj s tým, že ostane absolútne tekutý... asi ako trošku hustejší med, ako napísala @smejkad ... takže kľudne môžeš na neho chodiť na tajňáša do chladničky ako ja... rovno do úst :-D
@smejkad ty si absolútne moja krvná skupina :-D
@elysa , je to výborné :-)
@mery8658 veľmi si ma potešila, ďakujem :-)
brambora
do akej flasticky ho prosim ta davas ty? do takej umelej ako predavaju topingy v obchode? ci? dik za info. chystam sa tuto dobrotu robit, tak nech viem ako uchovat.
smejkad
podla toho, ako chces vyjedat :-)))))))))))
ja to mam v normalnej plastovej nadobke-klasika obdlznik s vrchnákom a vytahujem lyzickou :-)))
bude sa to lahsíe umyvat ako flaska s uzkym hrdlom :-)
inak bonbony su BOZSKEEEEE :-)))))
lucietta
@brambora ja to mám v takej sklenenej s vrchnákom na uzáver, presne v takejto,  www.gastrozone.sk/125ml-zavaracie-pohare-zavaranie-s-oblu...
kúpila som ich niekoľko v KIK ešte v lete za 1€ a sú úplne skvelé na sušené paradajky, pesto, karamel :-) A na Vianoce som v nich darovala aj domáce orechy v mede :-)
@smejkad to ti verím, veď ako hovoril Joe z Priateľov: Mäso-dobré, koláč-dobrý, tak čo by malo byť zlé na ich kombinácii? :-D
brambora
KIK mam blizko, tak pojdem mrknut... tam mavaju casto take prkotinky. dakujem za info.
brambora
no flaska kupena a karamel uz hotovy v chladnicke. :D uzasne nieco... teraz vymysliet do akeho kolacika ho supnem lebo inak by som ho vyjedla len tak... a to nechcem. ;)
pupavciatko
ešte že som pred chvíľou domaškrtila bonbon, asi by som si musela po tejto diskusii isť liznúť aspon medík...ja karamel tiež môžem, veeeľmi...len sa ešte chcem spýtať, keď by som takýmto tvojim karamelom poliala napr. veterníky, trochu to stuhne na povrchu alebo tozostane lepivé?
smejkad
mne stuhol , ostal ako makka krowka, asi som ho viacej povarila, bozsky je :-)))
bianka199
Mňaaam hneď to vyskúšam. Ja mám karamel strašne rada ale vždy som ho robila iba z cukru a potom bol taky tvrdy ze som si na nom skoro zuby vylamala. Cize diki..... Konecna si nevilamem zuby.
brambora
@smejkad asi preto ho mas husty lebo si spominala, ze si dala viac cukru. :D aj ja som dala 230g cukru a 180g slahacky a tiez ho mam hustejsi. stoji v nom lyzica ale da sa nabrat, takze najazdy do chladnicky sa aj tak konaju. :) nabuduce musime dat asi pomer 1:1 a bude taky liaty.
francuzska1
hned po precitani receptu som vedela, ze je to bomba! dnes som sa k receptu vratila spat, s tym, ze som ho aj zrealizovala, je SVETOVYYYYYYYYYYYYY!!! Dikes!
lucietta
tak ako píšete, určite za to môže nedodržanie receptu :-D Ja ho mám nejaký ten týždeň v chladničke a stále je krásne tekutý... ale veľmi sa teším, že ste z neho rovnako nadšené, ako ja :-)
eliska61
Ja karamelovu chut moc nie, ale urcite vyskusam! Taketo jednoduchosti su genialne! Brava!!!
glascat
Zaslintala som si celú klávesnicu..... Nič sa nedá robiť, zajtra varím a pre istotu z dvoch dávok..... :o)
mery8658
@lucietta - tento tvoj božský recept roka som posunula už viacerým známym, lebo bol veľký záujem a to hlavne po tom keď som im tvoj karamel ponúkla ako sladidlo do kávy. Doporučujem ho aj ostatným, ktorí si sladia kávu a si pridávajú aj mlieko.
grada
aj ja som ho mala tuhy,lebo som dlho varila ale pridala som smotanu na varenie a len nechala prejsť varom-fantazija
pacik
Nemôžem uveriť, že som tento recept neobjavila vlani, už aj idem urobiť a dobehnúť zameškané, to bude mlsanie :-) 5*
smejkad
dalsia varka urobena, uz ho mam ako tak tekuty, pridala som aj trosku soli a vobec to nebolo na skodu, skor naopak :-)
smejkad
vianocne pecenie sa blizi, pripominam, moze sa hodit :-)
luss44
perfektná poleva! dala som ju na nepečený čoko cheesecake, ostalo aj čosi na neskôr, na mlsanie :)
kocka111
Robila som presne podľa receptu. Mam ho oveľa tmavší. Prečo?
saymona
@kocka111
Mozno si to robila na prúdom ohni s cukor sa trocha pripalil alebo si cukor rozpúšťala dlhšie ja mam radšej ten tmavší ;3 u nás robíme že si dáme aj trocha vody do hrnca keďže to robíme vo väčšom množstve a pridávame aj maslo. Mnam
kocka111
Ahojte. Dnes som urobila znovu tento karamel. Dala som aj trocha vody, aj maslo. No stále to nie je ono. A moc je aj hustý. Vôbec sa mi nedarí urobiť taky tekutý karamel🤔😏😵




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia