Foto: lucietta
Milujem tekutý karamel, popravde, dezerty s karamelovou príchuťou sú pre mňa TOP :-) Roky som ho kupovala v obchode, až som raz narazila na Zobraziť celý popisMilujem tekutý karamel, popravde, dezerty s karamelovou príchuťou sú pre mňa TOP :-) Roky som ho kupovala v obchode, až som raz narazila na cukrára, ktorý mi prezradil recept na jeho výrobu... je to také jednoduché, až je to geniálne :-) Je to skvelé na dezerty, zmrzlinu, ovocný šalát, aj keď ja ho maškrtím na tajňáša aj sám o sebe :-D
porcií
tepelná úprava
Postup
-
1
Do hrnca si nasypeme cukor a na miernom plameni ho skaramelizujeme tak, až sa úplne rozpustí. Je treba stále miešať, aby sa nám nepripálil. Hneď, ako je rozpustený, opatrne prilejeme smotanu na šľahanie. Je treba dávať pozor, lebo sa uvoľňuje veľa pary, aby ste sa nepopálili.
-
2
Miešame to celé, až kým sa všetok karamel opäť nerozpustí. Necháme trošku ochladnúť a prelejeme do fľašky. Ak nám ostali hrudky cukru, prelejte cez sitko s väčšími očkami. Skladujeme v chladničke.
vynikajuca vec, ak to naozaj funguje, rovnako genialne ako domace salko, chlieb bez miesenia, marlenkove gulky a evianin bar :-)))
@staja , veru veru, obuvákom do vane, ale stojí to za to :-D
Ukladám do KK, lebo ho strašne ľúbime, je rýchlo hotový a tak možno niekedy prežije. Vďaka že si sa s nami oň podelila a ponúkla nám ho na jahôdke. Už je v KK.
@mariamka my sme to robievali s vodou, ale nebolo to také krémové... so šľahačkou je to úplne geniálne :-)
@medovnicek nieje zač, určite ním potešíte deti, aj dospelákov... a hlavne svoje chuťové poháriky :-)
uz bol karamel hotovy, ked som zistila, ze to, co troni v chladnici, nieje slahacka, ale smotana na varenie :-)))))
tak som dala este trochu masla a kedze ho chcem mat zlahka hustejsi, pridala som aj trosku suseneho mlieka - no co vam poviem :-)))
uvazujem, kolko ho ostane, kym stihne vychladnut :-))))
ak tú šľahačku budete liať do karamelu veľmi pomaly, tak sa vám karamel neochladí a nestuhne, ale veľmi elegantne a bez dlhého rozvárania dosiahnete hladkú hmotu :-)
ja som to tam svihla naraz cele a ked som potom z okraja oskrabavala karamel,nech sa roztopi, tak mi priskocil nadavat na ruku :-)))
@lucialujza určite, čím pomalšie, tým lepšie, ale niekedy je to problém vydržať :-D
@weron0605 podľa mňa kľudne vydrží aj pol roka, keď bude zavretý vo fľaštičke v chladničke... ja som ho tiež dávala na Vianoce ako jedlý darček a mal úspech :-) Z tejto dávky mi vyšlo cca 3,5-4 dcl (ak sa teda dobre pamätám) @smejkad koľko ti toho vyšlo? :-D
dala som viac cukru, cca 30-35 deka, tak toho bolo okolo pol litra plus minus :-)
ruka je ok, svojho casu som tu objavila diskusiu, ze na popaleniny hladku muku a funguje to prvotriedne :-)))
o tak som to asi dobre odhadla, že okolo 4dcl to bude
famozny je :-)))
cokoladu som spravila rovnako ako karamel (rozpustit, spojit so smotanou,hotovo )
dala som po lyzicke do formicky, potom lyzicku karamelu a nakoniec opat cokoladu
nepodarilo sa mi dostat cokoladu na steny formicky,takze sa to vrstvilo a na oko -nooooooooo, musi byt clovek poslepsi , alebo velmi tolerantny :-)))
ale chut...
normalne som zabudla, ze sme prehrali :-)))
@smejkad ty si absolútne moja krvná skupina :-D
@elysa , je to výborné :-)
@mery8658 veľmi si ma potešila, ďakujem :-)
ja to mam v normalnej plastovej nadobke-klasika obdlznik s vrchnákom a vytahujem lyzickou :-)))
bude sa to lahsíe umyvat ako flaska s uzkym hrdlom :-)
inak bonbony su BOZSKEEEEE :-)))))
kúpila som ich niekoľko v KIK ešte v lete za 1€ a sú úplne skvelé na sušené paradajky, pesto, karamel :-) A na Vianoce som v nich darovala aj domáce orechy v mede :-)
@smejkad to ti verím, veď ako hovoril Joe z Priateľov: Mäso-dobré, koláč-dobrý, tak čo by malo byť zlé na ich kombinácii? :-D
@pupavciatko , ostalo by to lepivé a tekuté, on nestuhne, čo na ňom úplne milujem :-)
Mozno si to robila na prúdom ohni s cukor sa trocha pripalil alebo si cukor rozpúšťala dlhšie ja mam radšej ten tmavší ;3 u nás robíme že si dáme aj trocha vody do hrnca keďže to robíme vo väčšom množstve a pridávame aj maslo. Mnam