Tarta de Santiago

dorko - bez fotkydorko, 6. júla 2013
Tarta de Santiago
Foto: dorko

Spanielska klasika

12
porcií
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
300 g
5 ks




Postup

  1. 1

    Ruru si zapneme na 180C. Tortovu formu si vymastime a vysypeme mukou.

  2. 2

    Z bielok si vyslahame husty sneh a postupne don zaslahame asi polovicu cukru. Zvysny cukor vymiesame s zltkami do peny.

  3. 3

    Vymiesane zltka spojime so snehom a do masy zlahka zamiesame nastruhanu koru z jedneho citrona a mlete mandle.

  4. 4

    Masu vylejeme do vymastenej a vymucenej formy, urovname vrch, ale nedotlacat cesto uplne do krajov, radsej nechat po krajoch trosicku nizse ako v strede. Pecieme na 180C cca 40-45 minut.

  5. 5

    Este za horuca vyklopime z formy na tanier. po vychladnuti posypeme praskovym cukrom a mozme podavat.

Diskusia k receptu

delina
Kolac som dala prave do rury. Ked je v kategorii bezlepkovych, mali by ste uviest, ze formu treba vymucit kukuricnou mukou. Kolac peciem pre navstevu a na poslednu chvilu som si uvedomila, ze nemozem pouzit obycajnu muku.
dorko
Ano, to je pravda, aj ked tato kategoria bola pridana redakciou, kedze ja patrim medzi tych stastlivcov, ktori o bezlepkovej diete nemaju ani sajnu.... :o)
lethe
odskúšané s tortovou formou vyloženou na spodok aj boky papeirom na pečenie, netreba mastiť ani múčiť. krásne to ide odmontovať.
katka78
Mám tu odložené dve verzie tohoto koláča, tentokrát som zvolila tvoju bezlepkovú a po ochutnaní konštatujem, že je výborný. Vďaka mandliam taký "marcipánovitý", myslím, že kto má tú chuť rád, príde si na svoje. Je super, že je len z 3 surovín (citr. kôru som nemala), takže je aj rýchlo pripravený. Ja som robila z polovičnej dávky do menšej formy na biskupský chlebík (24x11cm), ubrala cukor, ale nabudúce ešte pokojne môžem, pre nás stačí menej. Mám ho tmavší, lebo je tam kokosový cukor. Ďakujem ti za recept @Dorko , maj sa pekne :-)


frezia68
Vďaka Ti,@Katka78 ,že si pridala komentár.Lebo náhodou čítam komentáre a našla som ten asi vydarený recept od @Dorko .Asi vyskúšam ako muffiny,lebo z polovičnej dávky bude dosť a potom Ti,@Dorko ,pridám fotku.
katka78
@Frezia68 (26.1.2018 15:33) Vyskúšaj, chutný je po mandliach, u nás už takmer zjedený. Myslela som, či mi nebude suchý, keď je to len cesto, ale vôbec, konzistenciou je vlhkejšie, také šťavnaté. O cukre som písala vyššie, podľa mňa stačí menej, ale každý má iné chute. Tak nech sa vydarí k spokojnosti. Pekný večer :-)
dorko
@Katka78 (26.1.2018 10:56)

Krasny! Cukor je podla stareho spanielskeho receptu, oni radi take sladke ku malej horkej kavicke s kvapkou mlieka alebo ku vinu.
Skusala som aj menej cukru uz, aj tak je fajnovy, ale neurobi sa na nom potom taka korocka sladka chrumkavo-zuvacia :)
dorko
@Frezia68 (26.1.2018 15:33)

Tesim sa, muffiny som uz davno nerobila, dobry napad!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia