Foto: jenni
Vianoce sú už za rohom a ja pridávam prvý vianočný recept len teraz. Možno už neskoro, ale verím, že aj napriek tomu sa niekomu Zobraziť celý popisVianoce sú už za rohom a ja pridávam prvý vianočný recept len teraz. Možno už neskoro, ale verím, že aj napriek tomu sa niekomu môže zapáčiť a možno ho niekto z vás bude mať tento rok na sviatočnom stole. Nechajte sa inšpirovať. Prerobená klasika, mandľová plnka, žiadna hera a aj napriek tomu chutia tak dobre, ako klasické a zmiznú vždy zo stola neskutočne rýchlo. Nech vám chutí :)
Postup
-
1
Najprv si pripravíme čokoládovú časť. Vo vodnom kúpeli si roztopíme približne 100g čokolády a pridáme k nim 1-2 čl kokosového oleja, ak by bola čokoláda príliš hustá, pridajte ešte 1 čl kokosového oleja, viac nie, pretože keď čokoláda v košíčkoch stuhne, kvôli veľkému množstvu kokosového oleja by sa vám mohli košíčky pri izbovej teplote topiť a to by sme nechceli, preto radšej menej ako viac. Síce miniete viac čokolády a pridáte len trochu kokosáku na zriedenie čokolády, ale košíky budú trochu zdravšie a kvalitnejšie, aj keď do nich pôjde viac čokolády ale nebudú tam (pre mňa zlé veci) ako hera a pod.
- 2
Keď máme čokoládu roztopenú, postupne si vyplníme papierové košíčky jednou až dvomi lyžicami čokolády po dne a košíčky v rukách trochu popretáčajte, aby sa čokoláda dostala aj na boky košíčkov. Vyplnené košíky dáme do chladničky, aby čokoláda stuhla.
- 3
Kým čokoláda tuhne, pripravíme si plnku. Najprv si mandle zmixujeme alebo nasekáme na jemné kúsky, nech sú tak aj väčšie aj menšie. Do hrnca nalejeme mandľovú smotanu a pridáme cukor (trstinový si zvyknem tiež trochu pomixovať, aby bol jemnejší, práškovejší). Smotanu s cukrom premiešame, aby sa cukor roztopil, pridáme mandle a varíme, kým plnka trochu nestuhne. Plnku necháme vychladnúť.
- 4
Košíčky so stuhnutou čokoládou vyberte, rovnomerne prerozdeľte plnku do košíkov a keď máte košíky plnkou vyplnené, zalejte plnku čokoládou, ktorú si rozpustíte vo vodnom kúpeli s kokosovým olejom (ak vám čokoláda nezvýšila, spustite si ďalšiu ako na začiatku receptu).
- 5
Hotové šuhajdy môžeme na vrchu posypať orieškami, cukrovými ozdobami a pod., nemusíte ich však zdobiť vôbec, každý nech si spraví ako sa mu chce a páči. Šuhajdy už len znovu vložíme do chladničky, alebo na chladnejšie miesto (napr. špajza), aby čokoláda rýchlejšie stuhla a máme hotovo. Pre mňa zdravšia a na suroviny kvalitnejšia verzia slovenskej klasiky, ktorú sme (aspoň my doma) mávali na Vianoce takmer každý rok.
- 6
poznámka na záver :) V recepte neudávam presné pomery surovín, šuhajdy robím posledne už len od oka, čo sa týka čokolády, plnku som upravila do tejto podoby a tú už nemením. Možno sa niekto na mňa bude hnevať, možno nie, že recept nie je presne do bodky spísaný, ale robím to takto a suroviny už nemeriam, podľa mňa by ste nemali mať pri výrobe vážnejšie problémy, ak áno, píšte s čím, poradím :) Na začiatku si ale radšej nevyplňte veľa košíkov čokoládou, aby vám vyšla plnka, radšej pracujte s menším počtom košíkov, dajte čokoládu stuhnúť, vyplňte plnkou, zalejte čokoládou a ak zvýši plnka, pripravte si nové košíčky, vylejte ich čokoládou a potom plňte. Takto to robím ja a nikdy som s tým problém nemala, verím, že nebudete mať ani vy. Dúfam, že sa vám takáto obmena šuhajdovej klasiky bude páčiť :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
a ďakujem za všetky pozitívne ohlasy :)
@sigalit ja vôbec neviem ako je to pri cukrovke..však ty vieš ako sa máš stravovať, ja len dúfam, že čokoláda nezaškodí, ani iné suroviny z receptu :)
A teba by som chcela mať doma, aspoň by som zdravšie maškrtila, kedže mám rada sladkosti :)