Foto: robobenteo
Srvátkové palacinky - nakoľko spracovávam mlieko pri výrobe domáceho syra - srvátky ostane neúrekom a je mi ľúto vylievať ju do výlevky a na Zobraziť celý popisSrvátkové palacinky - nakoľko spracovávam mlieko pri výrobe domáceho syra - srvátky ostane neúrekom a je mi ľúto vylievať ju do výlevky a na výrobu ricotty nemám moc trpezlivosti a času , našiel som uplatnenie srvátky v palacinkách ( samozrejme mám odksúšané aj kysnuté cesto na chlieb aleboo koláče ) ale pri palacinkách netreba čakať na kysnutie a ak chcete vyrobíte ich desať alebo sto , koľko sa Vám chce stáť pri sporáku . Takže tak ...
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do srvátky prisypávame odváženú múku premiešanú s vanilkovým cukrom a práškom do pečiva postupne , miešame metličkou aby bolo cesto bez hrudiek
- 2
rozhorúčime si panvicu - používam palacinkáreň priemeru 28 cm a pod ňou je liatinová podložka, ktorá zabezpečí rovnomerný prenos tepla a zabráni pokriveniu panvice ak by sme dali palacinkáreň priamo na horák Panvicu velmi jemne potrieme štetcom s masťou alebo nastriekame pár kvapiek oleja - čo komu chutí - olej olivový alebo slnečnicový - je ho tam tak málo že pachuť nezanechá
- 3
na poriadne rozhorúčenú palacinkáreň pokvapkanú olejom nalejem jednu polievkovú naberačku cesta a opečiem podľa chuti po každej palacinke nastriekam na panvicu znova trocha oleja - rozprašovačom alebo jemne potriem štetcom s bravčovou masťou Na dvadsať palaciniek som minul nula cela nič oleja - max.ak pol deci a neprihorela a nepotrhala sa ani jedna
- 4
ak trocha vyhladnú môžem ich natierať Plnky od výmyslu sveta , čo komu chutí : džem a posypať mletým makom džem a posypať mletými orechmi nutela , nutela a mleté orechy Banány ( maslo a cukor roztopím , pridám pokrájané banány a aby to zdžemovatelo aj trocha alkoholu - po ruke bola hruškovica , ale dobrý by bol aj rum ) surové ovocie /kompót etc.etc.
- 5
VARIANTY - vanilkový cukor ani prášok do pečiva nie sú podstatné , dajú sa obísť Vyslovene mi išlo o spracovanie ´odpadového´produktu - srvátky . Takže vo finále stačí len srvátka a múka , múku možno zameniť za špaldovú , celozrnnú - palacinky sú hrubšie Sú suché , ale na palacinkách je podstatná plnka a tá chutí každému iná :-) Prajem dobrú chuť
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
aj ja mam za sebou prvu hrudku syra, zo srvatky ricottu ale aj tak este ostalo a z tej zvysnej som urobila chlieb a pecene buchty a stale este je tam asi 4l :-)))
mozem pouzit aj tu poricottovu srvatku?
asi to risknem :-)
len to vajce ma myli :-(
Ja som sa zameral na low cost verziu ( nízkonákladovú ) a tá je - srvátka , muka , trocha soli a trocha cukru - všetko naviac vanilkový cukor alebo PrdoPe môže a nemusí byť . Treba vyskúšať aj s aj bez a vybrať si , dajte vedieť ak máte vylepšenia :-)
pekný deň
robim ich dvojfarebne, myslim ze tatranka dala navod :-)
mala je styri poschodia nad siedmym nebom a vyzera, ze palacinky budu aj jedle :-)))
vecer - nevecer :-)