Srvátkové palacinky

robobenteo - fotkarobobenteo, 29. októbra 2014

Srvátkové palacinky - nakoľko spracovávam mlieko pri výrobe domáceho syra - srvátky ostane neúrekom a je mi ľúto vylievať ju do výlevky a na Zobraziť celý popisSrvátkové palacinky - nakoľko spracovávam mlieko pri výrobe domáceho syra - srvátky ostane neúrekom a je mi ľúto vylievať ju do výlevky a na výrobu ricotty nemám moc trpezlivosti a času , našiel som uplatnenie srvátky v palacinkách ( samozrejme mám odksúšané aj kysnuté cesto na chlieb aleboo koláče ) ale pri palacinkách netreba čakať na kysnutie a ak chcete vyrobíte ich desať alebo sto , koľko sa Vám chce stáť pri sporáku . Takže tak ...

4-8
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l (z výroby syra)
400 g
1 bal.
1/2 bal.
štipka




Postup

  1. 1

    Do srvátky prisypávame odváženú múku premiešanú s vanilkovým cukrom a práškom do pečiva postupne , miešame metličkou aby bolo cesto bez hrudiek

  2. 2

    rozhorúčime si panvicu - používam palacinkáreň priemeru 28 cm a pod ňou je liatinová podložka, ktorá zabezpečí rovnomerný prenos tepla a zabráni pokriveniu panvice ak by sme dali palacinkáreň priamo na horák Panvicu velmi jemne potrieme štetcom s masťou alebo nastriekame pár kvapiek oleja - čo komu chutí - olej olivový alebo slnečnicový - je ho tam tak málo že pachuť nezanechá

  3. 3

    na poriadne rozhorúčenú palacinkáreň pokvapkanú olejom nalejem jednu polievkovú naberačku cesta a opečiem podľa chuti po každej palacinke nastriekam na panvicu znova trocha oleja - rozprašovačom alebo jemne potriem štetcom s bravčovou masťou Na dvadsať palaciniek som minul nula cela nič oleja - max.ak pol deci a neprihorela a nepotrhala sa ani jedna

  4. 4

    ak trocha vyhladnú môžem ich natierať Plnky od výmyslu sveta , čo komu chutí : džem a posypať mletým makom džem a posypať mletými orechmi nutela , nutela a mleté orechy Banány ( maslo a cukor roztopím , pridám pokrájané banány a aby to zdžemovatelo aj trocha alkoholu - po ruke bola hruškovica , ale dobrý by bol aj rum ) surové ovocie /kompót etc.etc.

  5. 5

    VARIANTY - vanilkový cukor ani prášok do pečiva nie sú podstatné , dajú sa obísť Vyslovene mi išlo o spracovanie ´odpadového´produktu - srvátky . Takže vo finále stačí len srvátka a múka , múku možno zameniť za špaldovú , celozrnnú - palacinky sú hrubšie Sú suché , ale na palacinkách je podstatná plnka a tá chutí každému iná :-) Prajem dobrú chuť

Diskusia k receptu

smejkad
vajicko nic?
aj ja mam za sebou prvu hrudku syra, zo srvatky ricottu ale aj tak este ostalo a z tej zvysnej som urobila chlieb a pecene buchty a stale este je tam asi 4l :-)))
mozem pouzit aj tu poricottovu srvatku?
asi to risknem :-)
len to vajce ma myli :-(
kukulienka71
srvátka je veľmi hodnotná tekutina. Palacinky by som vyskúšala, fakt tam to vajíčko netreba? Švajčiari majú národný nápoj zvaný Rivella, vo viacerých variáciách, je to nealko s poriadnou dávkou srvátky, výživná bomba. Pila by som ho na litre, škoda, že ho nedovážajú, mám dojem, že by ho tu nevedeli predať, lebo je dosť drahý a naši kupujú väčšinou lacné nealko s kopou prídavných látok:-(
jozka2
Kazda srvatka aj po odcedeni tvarohu je vyskoko kvalitna,nabyta vstkym tym o co je ochudobneny tvaroh ci syr.Musia byt vyborne,z casu na cas peciem s nou aj bezlepkove.5*****
marikaa
ja robím zo srvátky koktaily - pridám podľa chuti med, domáce želé alebo lekvár, alebo ovocie - čerstvé alebo rozmrazené a mixujem. Vytvorí sa našľahaný koktail, v našej rodine obľúbený a keď som ho podávala, nikto neuhádol, že je to srvátka.
robobenteo
prajem pekný deň - Vajce - je to asi ťažko veriť - ale ozaj netreba , ale jedno určite nneuškodí . Trhania sa nemusíte obávať aj bez vajca .
Ja som sa zameral na low cost verziu ( nízkonákladovú ) a tá je - srvátka , muka , trocha soli a trocha cukru - všetko naviac vanilkový cukor alebo PrdoPe môže a nemusí byť . Treba vyskúšať aj s aj bez a vybrať si , dajte vedieť ak máte vylepšenia :-)
pekný deň
robobenteo
ešte k otázke Smejkad - poricottovej srvátky . bez problémov , ale asi by som tam dal vajce - jedno by malo stačiť .
babidka
Zaujimavy recept ako vyuzit srvatku .Urcite vyskusam .
smejkad
tak som dala jedno vajce a zvysne bielko
robim ich dvojfarebne, myslim ze tatranka dala navod :-)
mala je styri poschodia nad siedmym nebom a vyzera, ze palacinky budu aj jedle :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia