Srvátkové palacinky
Autor receptu: robobenteo
Srvátkové palacinky - nakoľko spracovávam mlieko pri výrobe domáceho syra - srvátky
ostane neúrekom a je mi ľúto vylievať ju do výlevky a na výrobu ricotty nemám moc
trpezlivosti a času , našiel som uplatnenie srvátky v palacinkách ( samozrejme mám
odksúšané aj kysnuté cesto na chlieb aleboo koláče ) ale pri palacinkách netreba čakať
na kysnutie a ak chcete vyrobíte ich desať alebo sto , koľko sa Vám chce stáť pri
sporáku . Takže tak ...
4-8 porcie |
5 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Do srvátky prisypávame odváženú múku premiešanú s vanilkovým cukrom a práškom do pečiva postupne , miešame metličkou aby bolo cesto bez hrudiek
- rozhorúčime si panvicu - používam palacinkáreň priemeru 28 cm a pod ňou je liatinová podložka, ktorá zabezpečí rovnomerný prenos tepla a zabráni pokriveniu panvice ak by sme dali palacinkáreň priamo na horák
Panvicu velmi jemne potrieme štetcom s masťou alebo nastriekame pár kvapiek oleja - čo komu chutí - olej olivový alebo slnečnicový - je ho tam tak málo že pachuť nezanechá
- na poriadne rozhorúčenú palacinkáreň pokvapkanú olejom nalejem jednu polievkovú naberačku cesta a opečiem podľa chuti
po každej palacinke nastriekam na panvicu znova trocha oleja - rozprašovačom alebo jemne potriem štetcom s bravčovou masťou
Na dvadsať palaciniek som minul nula cela nič oleja - max.ak pol deci a neprihorela a nepotrhala sa ani jedna
- ak trocha vyhladnú môžem ich natierať
Plnky od výmyslu sveta , čo komu chutí :
džem a posypať mletým makom
džem a posypať mletými orechmi
nutela , nutela a mleté orechy
Banány ( maslo a cukor roztopím , pridám pokrájané banány a aby to zdžemovatelo aj trocha alkoholu - po ruke bola hruškovica , ale dobrý by bol aj rum )
surové ovocie /kompót etc.etc.
- VARIANTY - vanilkový cukor ani prášok do pečiva nie sú podstatné , dajú sa obísť
Vyslovene mi išlo o spracovanie ´odpadového´produktu - srvátky . Takže vo finále stačí len srvátka a múka , múku možno zameniť za špaldovú , celozrnnú - palacinky sú hrubšie
Sú suché , ale na palacinkách je podstatná plnka a tá chutí každému iná :-)
Prajem dobrú chuť