Špaldovo-ovsené kokosky

glosterka - fotkaglosterka, 19. februára 2011
Špaldovo-ovsené kokosky
Foto: glosterka

Jednoduchý recept na skvelé a chrumkavé domáce sušienky. Kombinácia špaldovej múky, ovsených vločiek a kokosu je veľmi dobrá. Sušienky sú nenáročné na prípravu, dlho sa nepečú a nádherne voňajú. :-)

42
porcií
10 minút
príprava
8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
50 g
1 bal.
1 ks
25 g
45 g
90 g
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo s hnedým cukrom a vanilkovým cukrom miešame el.šľahačom cca 2-3 minúty. Kryštáliky cukru v mase môžu zostať, cukor sa pri pečení nielenže rozpustí, ale dodá sušienkám zaujímavú chrumkavú chuť. ;-) Pridáme žĺtok a dobre vymiešame. Ostatné suroviny vmiešavame pomaly a postupne už len vareškou, aby sa nám tuk neprehrial. Za žĺtkom vmiešame kokosovú múčku, potom pridáme ovsené vločky a nakoniec preosiatu špaldovú múku s kypriacim práškom.

  2. 2

    Malo by nám vzniknúť tuhšie cesto. Ak sa nám vareškou mieša ťažko, pomôžeme si ručným miesením cesta. Dáme pozor, aby sme tuk neprehriali.

  3. 3

    Zo surovín nám vznikne takáto hmota. Necháme ju 30 minút odpočívať na kuchynskej linke.

    Špaldovo-ovsené kokosky - obrázok 3
  4. 4

    Z odležaného cesta tvarujeme takéto guľôčky vo veľkosti vlašského orecha...

    Špaldovo-ovsené kokosky - obrázok 4
  5. 5

    ...uložíme ich na plech s papierom na pečenie...

    Špaldovo-ovsené kokosky - obrázok 5
  6. 6

    ...a roztlačíme vidličkou na placku. Takto...

    Špaldovo-ovsené kokosky - obrázok 6
  7. 7

    Pred pečením vyzerajú takto... Takto pripravené placky (oválky) dáme do vyhriatej trúby a pečieme ich 8-10 minút na 180°C.

    Špaldovo-ovsené kokosky - obrázok 7
  8. 8

    ...a po upečení vyzerajú takto. :-) Kraje sú pekne upečené do hneda, vrch je zlatohnedý... a krásne rozvoniavajú...

    Špaldovo-ovsené kokosky - obrázok 8
  9. 9

    Upečené sušienky nevyberáme hneď z plechu, lebo sú krehučké a rozpadli by s nám. Keď ich však necháme postáť na plechu ešte 5 minút, pekne na ňom dojdú, dorobia sa pekne do chrumkava a už ich môžme bez problémov preložiť.

  10. 10

    Ja ich dávam vychladnúť do misky a po vychladnutí nádobku uzatváram, aby ostali dlho čerstvé. Môj manžel mi už sušienky degustoval, úplne sa mu rozplývajú na jazyku. Povedal mi, že sú vynikajúce.:-))

  11. 11

    Ešte k maslu/margarínu: Vytiahnem ho z chladničky, odvážim si potrebné množstvo a nechám ho postáť na kuchynskej linke cca 15-20 minút, aby zmäklo, t.j. aby nebolo stuhnuté ako býva v chladničke. ;-)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Mňamky, musím vyskúšať :) Niekedy, možno aj teraz predávali/predávaju v obchode tieto isté kokosky. Vždy sme ich kúpili viacej, lebo cestou domov sme jeden balík zjedli :) Najbližšie spravím, len doma nemám špaldovú múku :)
Aj mne sa páčia takéto tvoje keksíky. Pri tych cenách v obchode je naozaj lepšiesi aj sušienky upiecť a aspoň vieme, čo je v nich:))))))