Špaldovo-ovsené kokosky

glosterka - fotkaglosterka, 19. februára 2011
Špaldovo-ovsené kokosky
Foto: glosterka

Jednoduchý recept na skvelé a chrumkavé domáce sušienky. Kombinácia špaldovej múky, ovsených vločiek a kokosu je veľmi dobrá. Sušienky sú nenáročné na prípravu, dlho Zobraziť celý popisJednoduchý recept na skvelé a chrumkavé domáce sušienky. Kombinácia špaldovej múky, ovsených vločiek a kokosu je veľmi dobrá. Sušienky sú nenáročné na prípravu, dlho sa nepečú a nádherne voňajú. :-)

42
porcií
10 minút
príprava
8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
50 g
1 bal.
1 ks
25 g
45 g
90 g
1 KL




Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo s hnedým cukrom a vanilkovým cukrom miešame el.šľahačom cca 2-3 minúty. Kryštáliky cukru v mase môžu zostať, cukor sa pri pečení nielenže rozpustí, ale dodá sušienkám zaujímavú chrumkavú chuť. ;-) Pridáme žĺtok a dobre vymiešame. Ostatné suroviny vmiešavame pomaly a postupne už len vareškou, aby sa nám tuk neprehrial. Za žĺtkom vmiešame kokosovú múčku, potom pridáme ovsené vločky a nakoniec preosiatu špaldovú múku s kypriacim práškom.

  2. 2

    Malo by nám vzniknúť tuhšie cesto. Ak sa nám vareškou mieša ťažko, pomôžeme si ručným miesením cesta. Dáme pozor, aby sme tuk neprehriali.

  3. 3

    Zo surovín nám vznikne takáto hmota. Necháme ju 30 minút odpočívať na kuchynskej linke.

    Špaldovo-ovsené kokosky - obrázok 3
  4. 4

    Z odležaného cesta tvarujeme takéto guľôčky vo veľkosti vlašského orecha...

    Špaldovo-ovsené kokosky - obrázok 4
  5. 5

    ...uložíme ich na plech s papierom na pečenie...

    Špaldovo-ovsené kokosky - obrázok 5
  6. 6

    ...a roztlačíme vidličkou na placku. Takto...

    Špaldovo-ovsené kokosky - obrázok 6
  7. 7

    Pred pečením vyzerajú takto... Takto pripravené placky (oválky) dáme do vyhriatej trúby a pečieme ich 8-10 minút na 180°C.

    Špaldovo-ovsené kokosky - obrázok 7
  8. 8

    ...a po upečení vyzerajú takto. :-) Kraje sú pekne upečené do hneda, vrch je zlatohnedý... a krásne rozvoniavajú...

    Špaldovo-ovsené kokosky - obrázok 8
  9. 9

    Upečené sušienky nevyberáme hneď z plechu, lebo sú krehučké a rozpadli by s nám. Keď ich však necháme postáť na plechu ešte 5 minút, pekne na ňom dojdú, dorobia sa pekne do chrumkava a už ich môžme bez problémov preložiť.

  10. 10

    Ja ich dávam vychladnúť do misky a po vychladnutí nádobku uzatváram, aby ostali dlho čerstvé. Môj manžel mi už sušienky degustoval, úplne sa mu rozplývajú na jazyku. Povedal mi, že sú vynikajúce.:-))

  11. 11

    Ešte k maslu/margarínu: Vytiahnem ho z chladničky, odvážim si potrebné množstvo a nechám ho postáť na kuchynskej linke cca 15-20 minút, aby zmäklo, t.j. aby nebolo stuhnuté ako býva v chladničke. ;-)

Diskusia k receptu

kucharronald
Mňamky, musím vyskúšať :) Niekedy, možno aj teraz predávali/predávaju v obchode tieto isté kokosky. Vždy sme ich kúpili viacej, lebo cestou domov sme jeden balík zjedli :) Najbližšie spravím, len doma nemám špaldovú múku :)
dorisa
Aj mne sa páčia takéto tvoje keksíky. Pri tych cenách v obchode je naozaj lepšiesi aj sušienky upiecť a aspoň vieme, čo je v nich:))))))
trencanka
Ukladam medzi svoje recepty, mam rada "zdrave" pecenie. Miesto palmarinu dam maslo.
glosterka
Ahojte, sú ozaj mňamkavé a lahodné. :-) Dnes som mala koštovku. @dorisa a máme to hlavne bez éčok! ;-)
glosterka
@kucharronald , Rony, sú také dobré, že by som ich zjedla aj na posedenie...:-)) Tak ich radšej papkáme po troške, aby nám ostali. Nabudúce ich však upečiem z väčšej dávky.
tornadolue
@glosterka koľko ich vlastne z tejto dávky bude? Ja som v obchode sušienky ani žiadne sladkosti nekupovala už ani nepamätám a nechcem, aby sa mi hneď minuli :)
tornadolue
až teraz som si prečítala, že 42 porcií...tak to je pre nás akurát :)
bejda7
Vyzerajú lákovo,kokos mám veľmi rada:)
sovka62
Dnes sme sa vybrali hneď ráno do Metra, potrebovali sme vymeniť prikrývky a majú tam celkom dobrý výber. Nič iné som nepotrebovala, ale vieš ako to chodí. Odišli sme s úplne plným košom (našťastie aj s tými prikrývkami). A keď som zbadala tento tvoj recept, hneď mi blyslo halovou "kokos som nekúpila!" Ak by som ho mala, hneď by som sa pustila do pečenia, tak sa mi recept páči a v Metre so dostala aj špaldovú múku, dokonca bio. Takže pečenie odkladám na zajtra.
jatanika
tiež sa mi páčia, sušienky mám rada... skúsim aj ja...
zofos
zaujímavé a jednoduché, podobné som už vyskúšal a boli senzi - ukladám
glosterka
Ahojte milí maškrtníčkovia. :-) Idem vám poodpisovať.

@tornadolue , mne ich vyšloz tejto dávky 42 ks, no možno ich budeš mať aj viac. Záleží to od toho, aké veľké si vytvaruješ guľôčky. ;-)

@sovka62 , to je radosť, že si zohnala v Metre potrebné suroviny a aj špaldovú múku. :-) Ja robievam tiež z bio múky, zn. Biomila. Už akú zoženiem... Nech sa Ti vydaria, je to skvelá a zrdavá maškrtka. :-)

@3sandra3 , @trencanka (môže byť aj obyčajné maslo), @radovana , @bejza7 , @marianne69 , @jatanika , @cinkla , @ailuj82 a @zofos , aj ja ďakujem a prajem vám skvelý pôžitok pri papkaní týchto skvelých sušienok. :-)
moli
Super!Takéto robievam aj ja! :o) Zdravé a chutné! :o) Uložila som si i tento recept, môj je trocha iný.
cica2
musím kupiť tiež aj špaldovú múku a rada vyskúšam tieto sušienky, vyzerajú supér, vďaka za receptík:) Pekný aj fotopostup
tinca
ja som ich raz robila z normálnej múky, ale boli fakt chutné
glosterka
@tinca , určite si tým nič nepokazila. Hlavne, že sú chutné. :-) Nabudúce ich skús spraviť zo špaldovej múky a uvidíš ten rozdiel... lahodnejšia a zaujímavejšia chuť. ;-)
evanaaa
Zo špaldovej múky som pred pár dňami koláč piekla, takže z nej môžem aj takéto zdravé chrumkať, len škoda,že tam nemôžem dať kryštál cukor, len náhradu, asi to už také nebude ako originál. Ale vždy lepšie ako kúpené.
glosterka
@evanaaa , ja si myslím, že vôbec nič nepokazíš na tom, keď namiesto cukru použiješ náhradu. Množstvo náhradného sladidla je rovnaké ako v recepte na špaldové sušienky, ktoré som sem dávala nedávno. ;-) Tam to máš bližšie opísané. Ja cukru nedávam veľa, len trošku. Radšej jemnejšia chuť ako niečo presladené... Je to zdravšie a presne ako píšeš: vždy lepšie ako kúpené. :-)
glosterka
Dodávam, že tieto sušienky lepšie chuťovo vyniknú s jemnými ovsenými vločkami - už som to opravila. Inak tie ovsené vločky tam vôbec nepoznať. Sušienky sú také vynikajúce, akoby tam boli opražené lieskové oriešky. :-)))
glosterka
:-))) @tornadolue , z jednej dávky ich urobiť nestačí... sú také dobré, že neuveriteľne miznú... mne na dnes večer ostalo posledných 6 ks... musím ich spraviť viac...:-)))))))) Som rada, že Ti tak chutia. ;-)
tornadolue
Veľmi mi chutia, ale pomohol mi aj manžel, mama, sestra a kamoška...už ich je len 10.
glosterka
:-)))) @tornadolue , tak to je teda príjemná reklamácia, keď sa tak chytro míňajú. Moje sú už fuč. Dnes alebo zajtra pečiem ďalšie a VIAC... Na zdravie!
tornadolue
A znovu som piekla a tentoraz jedol aj synovec...rodičia tvrdili, že nebude chcieť, lebo kokosky vypľúva, ale tieto mu chutili :) Akurát som spravila zmenu, ktorá podľa mňa receptu neuškodila - dala som len 1 kávovú lyžičku prášku do pečiva a boli rovnako dobré ako predtým. A ak je niekto alergický na vajíčka, žĺtok môže pokojne vynechať, mne sa cesto podarilo vypracovať s 2 polievkovými lyžicami vody, nepotrebovala som ani náhradu vajec.
glosterka
@tornadolue , to je fajn, že aj drobček si na nich pochutnal... a nevyplľúval. :-) Ako dobre, že sa dá nahradiť aj žĺtok - kto potrebuje. Ja dodávam len to, že nie je kokosová múčka ako kokosová múčka... Kúpila som si jemný strúhaný kokos - aj na obale to tak je a keď som ho otvorila, tak tam bol nahrubo strúhaný... :-OOO Cesto tak bolo iné a také sypkejšie. Stačilo dať trošku sójového mliečka na zjemnenie... Ale vydarili sa aj napriek tomu. :-) Dnes som piekla po takmer mesiaci... Na tú kokosovú múšku si budem dávať pozor. Cez niektoré obaly nevidieť čo tam je... Napíšu, aké to je a vo vnútri je to iné...
glosterka
@tornadolue , kľudne vyskúšaj aj Alsan. Majú ho väčšinou v každej predajni so zdravou výživou. Bude to zase iná chuť... Daj potom vedieť ako chutilo z Alsanu. ;-)
tornadolue
@glosterka ja som práveže piekla s Alsanom. Takže chutilo a môžem len odporúčať :-) Ale vadí mi na ňom tá vysoká cena. Takže teraz vyskúšam ten lacnejší kokosovo-palmový tuk. Nemá síce v sebe mrkvovú šťavu alebo citrónovú silicu ako Alsan, ale na pečenie by mohol stačiť. Alsan som si natierala aj na chlieb a chutilo. Takže dám vedieť, čo je zač ten druhý a pokojne by sa mohol vynímať aj na tvojich stránkach :-)
glosterka
@tornadolue , ja som tieto drahšie rastlinné tuky ešte neskúšala. Odrádza ma tá cena... takže to čo by som mohla dať za to, tak si radšej kúpim iné diétne čo môžem papať. A možnože si ho raz aspoň na skúšku kúpim. Vďaka za tip aj na ten kokosovo-palmový tuk. Ako si to milo napísala "by sa mohol vynímať..." :-) Budem rada, keď tam pribudne zase niečo nové. :-)
lucylee
@glosterka robila som ich a sú vynikajúce, recept mi odporučila @tornadolue , robila som podľa nej, bez žĺtka, každému odporúčam túto zdravú mňamku :)
glosterka
Ahoj @lucylee , ďakujem za pochvalu receptu. Som rada, že Ti chutia. Nedávno som recept málinko upravila, upravím ho aj tu... Sú rovnako mňamkavé, ale jemnejšie. ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia