Foto: glosterka
Jednoduchý recept na skvelé a chrumkavé domáce sušienky. Kombinácia špaldovej múky, ovsených vločiek a kokosu je veľmi dobrá. Sušienky sú nenáročné na prípravu, dlho Zobraziť celý popisJednoduchý recept na skvelé a chrumkavé domáce sušienky. Kombinácia špaldovej múky, ovsených vločiek a kokosu je veľmi dobrá. Sušienky sú nenáročné na prípravu, dlho sa nepečú a nádherne voňajú. :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zmäknuté maslo s hnedým cukrom a vanilkovým cukrom miešame el.šľahačom cca 2-3 minúty. Kryštáliky cukru v mase môžu zostať, cukor sa pri pečení nielenže rozpustí, ale dodá sušienkám zaujímavú chrumkavú chuť. ;-) Pridáme žĺtok a dobre vymiešame. Ostatné suroviny vmiešavame pomaly a postupne už len vareškou, aby sa nám tuk neprehrial. Za žĺtkom vmiešame kokosovú múčku, potom pridáme ovsené vločky a nakoniec preosiatu špaldovú múku s kypriacim práškom.
- 2
Malo by nám vzniknúť tuhšie cesto. Ak sa nám vareškou mieša ťažko, pomôžeme si ručným miesením cesta. Dáme pozor, aby sme tuk neprehriali.
- 3
Zo surovín nám vznikne takáto hmota. Necháme ju 30 minút odpočívať na kuchynskej linke.
- 4
Z odležaného cesta tvarujeme takéto guľôčky vo veľkosti vlašského orecha...
- 5
...uložíme ich na plech s papierom na pečenie...
- 6
...a roztlačíme vidličkou na placku. Takto...
- 7
Pred pečením vyzerajú takto... Takto pripravené placky (oválky) dáme do vyhriatej trúby a pečieme ich 8-10 minút na 180°C.
- 8
...a po upečení vyzerajú takto. :-) Kraje sú pekne upečené do hneda, vrch je zlatohnedý... a krásne rozvoniavajú...
- 9
Upečené sušienky nevyberáme hneď z plechu, lebo sú krehučké a rozpadli by s nám. Keď ich však necháme postáť na plechu ešte 5 minút, pekne na ňom dojdú, dorobia sa pekne do chrumkava a už ich môžme bez problémov preložiť.
- 10
Ja ich dávam vychladnúť do misky a po vychladnutí nádobku uzatváram, aby ostali dlho čerstvé. Môj manžel mi už sušienky degustoval, úplne sa mu rozplývajú na jazyku. Povedal mi, že sú vynikajúce.:-))
- 11
Ešte k maslu/margarínu: Vytiahnem ho z chladničky, odvážim si potrebné množstvo a nechám ho postáť na kuchynskej linke cca 15-20 minút, aby zmäklo, t.j. aby nebolo stuhnuté ako býva v chladničke. ;-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@tornadolue , mne ich vyšloz tejto dávky 42 ks, no možno ich budeš mať aj viac. Záleží to od toho, aké veľké si vytvaruješ guľôčky. ;-)
@sovka62 , to je radosť, že si zohnala v Metre potrebné suroviny a aj špaldovú múku. :-) Ja robievam tiež z bio múky, zn. Biomila. Už akú zoženiem... Nech sa Ti vydaria, je to skvelá a zrdavá maškrtka. :-)
@3sandra3 , @trencanka (môže byť aj obyčajné maslo), @radovana , @bejza7 , @marianne69 , @jatanika , @cinkla , @ailuj82 a @zofos , aj ja ďakujem a prajem vám skvelý pôžitok pri papkaní týchto skvelých sušienok. :-)
Len o máličko drahšie ako Palmarín (na 1 kg je to rozdiel 0,53 €, zajtra mi ho manžel vyzdvihne. Otestujem, ale myslím, že budem spokojná.