Špaldovo-ovsené kokosky
Autor receptu: glosterka
Jednoduchý recept na skvelé a chrumkavé domáce sušienky. Kombinácia špaldovej múky, ovsených vločiek a kokosu je veľmi dobrá. Sušienky sú nenáročné na prípravu, dlho sa nepečú a nádherne voňajú. :-)
42 porcií |
10 minút príprava |
8-10 minút na 180 °C |
Postup
- Zmäknuté maslo s hnedým cukrom a vanilkovým cukrom miešame el.šľahačom cca 2-3 minúty. Kryštáliky cukru v mase môžu zostať, cukor sa pri pečení nielenže rozpustí, ale dodá sušienkám zaujímavú chrumkavú chuť. ;-) Pridáme žĺtok a dobre vymiešame. Ostatné suroviny vmiešavame pomaly a postupne už len vareškou, aby sa nám tuk neprehrial. Za žĺtkom vmiešame kokosovú múčku, potom pridáme ovsené vločky a nakoniec preosiatu špaldovú múku s kypriacim práškom.
- Malo by nám vzniknúť tuhšie cesto. Ak sa nám vareškou mieša ťažko, pomôžeme si ručným miesením cesta. Dáme pozor, aby sme tuk neprehriali.
- Zo surovín nám vznikne takáto hmota. Necháme ju 30 minút odpočívať na kuchynskej linke.
- Z odležaného cesta tvarujeme takéto guľôčky vo veľkosti vlašského orecha...
- ...uložíme ich na plech s papierom na pečenie...
- ...a roztlačíme vidličkou na placku. Takto...
- Pred pečením vyzerajú takto... Takto pripravené placky (oválky) dáme do vyhriatej trúby a pečieme ich 8-10 minút na 180°C.
- ...a po upečení vyzerajú takto. :-) Kraje sú pekne upečené do hneda, vrch je zlatohnedý... a krásne rozvoniavajú...
- Upečené sušienky nevyberáme hneď z plechu, lebo sú krehučké a rozpadli by s nám. Keď ich však necháme postáť na plechu ešte 5 minút, pekne na ňom dojdú, dorobia sa pekne do chrumkava a už ich môžme bez problémov preložiť.
- Ja ich dávam vychladnúť do misky a po vychladnutí nádobku uzatváram, aby ostali dlho čerstvé. Môj manžel mi už sušienky degustoval, úplne sa mu rozplývajú na jazyku. Povedal mi, že sú vynikajúce.:-))
- Ešte k maslu/margarínu:
Vytiahnem ho z chladničky, odvážim si potrebné množstvo a nechám ho postáť na kuchynskej linke cca 15-20 minút, aby zmäklo, t.j. aby nebolo stuhnuté ako býva v chladničke. ;-)