Foto: anina6
Konečne som si kúpila špaldovú múku a vyskúšala som z nej napiecť kysnuté. Veľmi som bola spokojná aj s chuťou a s cestom sa Zobraziť celý popisKonečne som si kúpila špaldovú múku a vyskúšala som z nej napiecť kysnuté. Veľmi som bola spokojná aj s chuťou a s cestom sa veľmi dobre pracovalo. Upiekla som koláče v tvare mašličiek a vyšiel mi aj jeden plech ovocného koláča s posýpkou.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Najprv si pripravíme kvások klasickým spôsobom. Zohrejeme si asi 1,5 dl mlieka na vlažno, pridáme 1 čl cukru, zamiešame a rozdrobím droždie. Kvások vykysol veľmi rýchlo asi po 5 minútkach, zrejme bolo čerstvé droždie. Ja používam značku Fala, a som s ním veľmi spokojná.
- 2
Do misky si prichystáme preosiaté múky, posypeme asi 3PL kryštálového cukru, pridáme vajíčko, olej a štipku soli. Vylejeme vykysnutý kvások a miesime cesto. Podlievame vlažným miekom, podľa toho koľko múka potrebuje. Ja som použila asi 4 dl. Cesto som miesila asi 10 minút ručne. Dám ho vykysnúť na hodinku, ja ho dávam na hrniec s teplou vodou.
- 3
Cesto mi krásne nakyslo a tak som ho vybrala na múkou vysypanú dosku, veľmi dobre sa mi s ním pracovalo. Bolo krásne pružné. Vytvarovala som ho do bochníka a nechala som ho trochu oddýchnuť na doske. Potom som ho rozdelila tretiny. Z jednej tretiny som spravila ovocný koláč s mrveničkou, posypaný drvenými orechmi.
- 4
Z ostatných dvoch tretín som vyvaľkala cesto, nakrájala radielkom na kúsky, naplnila plnkou z tvarohu a posekaných hrušiek, robila som aj džemové. Chcela som trochu zmeniť tvar koláčov, tak sa mi podarilo vyformovať okrem iného aj mašličky. Potrela som ich rozšľahaným vajíčkom a dala upiecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Piekla som ich asi 15 minút.
- 5
Z tejto dávky mi vyšli 2 plechy kusových koláčov a 1 plech koláč ovocný s posýpkou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu