Šmaľcovníky fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 8. júna 2015
Šmaľcovníky (fotorecept)
Foto: ancicka

Šmalec - čiže domáca bravčová masť. Ďalší recept z babičkinej kuchyne. Ako je už mnohým známe, že ja tieto recepty zbožňujem, lebo sú jednoduché Zobraziť celý popisŠmalec - čiže domáca bravčová masť. Ďalší recept z babičkinej kuchyne. Ako je už mnohým známe, že ja tieto recepty zbožňujem, lebo sú jednoduché a veľmi, veľmi dobré. Skúste a dáte mi za pravdu.

20-25 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1/2 kg
1/4 kg
1/4 l (alebo kyslá)
troška
podľa potreby (alebo marmeláda)
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Múku, šmalec a smotanu si dám do misky, /keď mám sladkú, dám sladku, keď mám kyslú dám kyslú/. Z obidvoch sú výborné.

    Šmaľcovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a vypracujem cesto.

    Šmaľcovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z misky vyložím cesto na jemne pomúčenú dosku a dobré do hladka ho vypracujem.

    Šmaľcovníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto potom rozvaľkám a poskladám ho ako lístkové. Nechám ho v chlade odpočinúť. Opakujem ešte 2x. Cesto môže postať pred pečením aj dlhšie. Mne stálo asi 5 hodín. Z cestom sa dobré pracuje.

    Šmaľcovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom po častiach cesto vyvaľkám asi na 3 mm, pokrájam na kocky, na každú položím kúsok marmelády a stočím do rožka.

    Šmaľcovníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poukladám na jemne pomastený plech a upečiem.

    Šmaľcovníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rožky po upečení necháme vychladnúť a pred podávaním ich jemne pocukrujeme.

    Šmaľcovníky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

terinka55
Pre mňa spomienka do detstva, ďakujem za pripomenutie. Určite aj výborne chutia.
astheart
Věřím, že jsou hoooodně dobré. Moje sestra používá sádlo do lineckého slepovaného pečiva a chutná to skvěle. Tohle těsto je variantou na linecké. Ukládám. :)
denyany
Recept mi prišiel veľmi vhod, mám v pláne ho čoskoro vyskúšať. Prosím ťa, koľko kúskov ti vyšlo z tejto dávky? Aspoň zhruba. Bude to pre viac ľudí, tak aby som toho mala dosť.
jozka2
Vyzeraju,ze sa v ustach rozsypavaju.5*zaiste,vyborny recept.Chcem sa spytat,nepridavas PDP,alebo ak je s kyslou smotanou tak sodu bicarbonu?pravdepodobne nemusi lebo smalec urobi asi svoje.
garanco
Pri čítaní prehľadu receptov som si tipla, že tento pridala @ancicka - a mala som pravdu. Niekedy aj moja mama pekávala so šmaľcom (možno keby som "gúglila" v jej písankach, aj by som našla). Takto je to jednoduchšie, vyskúšam!
smejkad
@ancicka , prosim ta, ja som zo smalcu robila slane pecivo, je to s drozdim a velmi dlho vydrzi ak sa dobre schova :-)
plati to aj na toto pecivko?
velmi sa mi pozdava a zvazujem v malickom narobit nejake pekne tvary uz aj na sviatky skusmo, len ta trvanlivost ma zaujima :-)
ancicka
@smejkad ,vieš ja Ti neviem povedať či dlho vydrží,u nás sa to nedá schovat na dlhšie,u nás sa všetko minie raz - dva.Ale z mojej skúseností zo šmaľcu by malo ,tak ako vravíš.Ja napečiem a na druhý deň ho niet,takže tak.
aroooo
ja by som sa len chcela utvrdiť v tom, že šmaľc = vytopené brušné sádlo - vnútorné z prasaťa alebo obyčajná masť= vyškvarená bravč. slanina /chrbtová/? Prikláňam sa k 1. verzii, len kde ho zohnať a vyškvariť, keď sa doma zabíjalo, tak bolo vyškvarené vo veľkom zaváracom pohári a pieklo sa z neho dlho sádlovníky, líst. cesto....
maska10
CHcem sa opytat ci sa to da urobit aj s mastou,dakujem
garanco
Dnes som upiekla sladkú aj slanú verziu, sú veĺmi chutné, krehučké. Slané som naplnila klobáskovou plnkou, povrchu posolila a posypala drvenou rascou. Ďakujem za pripomenutie receptu!