Šmaľcovníky (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Šmalec - čiže domáca bravčová masť. Ďalší recept z babičkinej kuchyne. Ako je už mnohým známe, že ja tieto recepty zbožňujem, lebo sú jednoduché a veľmi, veľmi dobré. Skúste a dáte mi za pravdu.

20-25 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, šmalec a smotanu si dám do misky, /keď mám sladkú, dám sladku, keď mám kyslú dám kyslú/. Z obidvoch sú výborné.
  2. a vypracujem cesto.
  3. Z misky vyložím cesto na jemne pomúčenú dosku a dobré do hladka ho vypracujem.
  4. Cesto potom rozvaľkám a poskladám ho ako lístkové. Nechám ho v chlade odpočinúť. Opakujem ešte 2x. Cesto môže postať pred pečením aj dlhšie. Mne stálo asi 5 hodín. Z cestom sa dobré pracuje.
  5. Potom po častiach cesto vyvaľkám asi na 3 mm, pokrájam na kocky, na každú položím kúsok marmelády a stočím do rožka.
  6. Poukladám na jemne pomastený plech a upečiem.
  7. Rožky po upečení necháme vychladnúť a pred podávaním ich jemne pocukrujeme.