Šmaľcovníky (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Šmalec - čiže domáca bravčová masť. Ďalší recept z babičkinej kuchyne. Ako je už mnohým známe, že ja tieto recepty zbožňujem, lebo sú jednoduché a veľmi, veľmi dobré. Skúste a dáte mi za pravdu.
20-25 minút na 180-200 °C |
Postup
- Múku, šmalec a smotanu si dám do misky, /keď mám sladkú, dám sladku, keď mám kyslú dám kyslú/. Z obidvoch sú výborné.
- a vypracujem cesto.
- Z misky vyložím cesto na jemne pomúčenú dosku a dobré do hladka ho vypracujem.
- Cesto potom rozvaľkám a poskladám ho ako lístkové. Nechám ho v chlade odpočinúť. Opakujem ešte 2x. Cesto môže postať pred pečením aj dlhšie. Mne stálo asi 5 hodín. Z cestom sa dobré pracuje.
- Potom po častiach cesto vyvaľkám asi na 3 mm, pokrájam na kocky, na každú položím kúsok marmelády a stočím do rožka.
- Poukladám na jemne pomastený plech a upečiem.
- Rožky po upečení necháme vychladnúť a pred podávaním ich jemne pocukrujeme.